Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Új Schaeffler-gyár, vízelvezetés és városi céges ügyek

Közgyűlés utáni sajtótájékoztatókon jártunk, a döntések hátterével ismerkedtünk.

Ebben a ciklusban most, péntek délelőtt voltak először közgyűlés után sajtótájékoztatók. Így ekkor szembesültünk azzal, hogy az új városvezetés is, és az Éljen Szombathely-frakció is tart sajtótájékoztatót. Mellettük, persze, a Fidesz-frakció és a Pro Savaria részéről Molnár Miklós is. Czeglédy Csaba, egyedüli független képviselő viszont nem, így továbbra is négy darab frakció-sajtótájékoztató lesz a változások után is.

Nem betanított munkások dolgoznak majd az összeszerelő sorokon

Abban minden frakció egyetértett, hogy a tegnapi közgyűlésen Kemény határozat a Vasivíz Zrt. igazgatóságának, átvilágítják a Haladást, lesz otthona az SZKKA-nak 2019. December 02. 11:54 bejelentett új gyár építése 23,5 milliárd forintért robotizált óriásgyárat épít Szombathelyen a Schaeffler 2019. November 28. 14:26 rendkívül pozitív hír. Azt is kihangsúlyozta mindenki, hogy egy korszerű, magas hozzáadott értéket előállító, képzett szakembereket foglalkoztató cégről van szó. Magyarul, nem betanított munkások dolgoznak majd az összeszerelő-sorokon.

László Győző több részletet is elárult az új gyárról
Mészáros D. Zsolt

László Győző alpolgármester (Éljen Szombathely) megemlítette, hogy a kormány ötmilliárd forinttal támogatja a beruházást, kiemelte, hogy a hivatal nagyon gyorsan és jól dogozott. Azt is, hogy hosszú előkészítő munka előzte meg a bejelentést.

Illés Károly (Fidesz) azt mondta, titoktartási kötelezettséget fogadtak másfél évvel ezelőtt, amikor elkezdődött az előkészítés, és azt is betartotta mindenki, hogy az új üzem nem lett kampánytéma.

Illés köszönetet mondott Puskás Tivadar volt polgármesternek, Hende Csaba országgyűlési képviselőnek, a kormánynak és Szigeti Tibornak, a Schaeffler Savaria igazgatójának. Lendvai Ferenc (Fidesz) pedig Illés Kátoly volt alpolgármester munkáját emelte ki.

"Tökéletes beruházás"

Molnár Miklós (Pro Savaria) szerint jó döntést hoztak 2010-ben, amikor a prioritások közé emelték a gazdaságfejlesztést. Mint mondta, ha tökéletes beruházást képzel el Szombathelyre, akkor ez az. Magas tőkeintenzitású, azaz, nagy értékű, automatizált, és itt foglalkoznak a fejlesztésekkel is. Nem sok, de magasan képzett munkaerőre lesz szükség, ráadásul a jövő területén, az elektromos autók gyártásába kapcsolódnak be.

Molnár Miklós szerint ilyen egy tökéletes beruházás
Mészáros D. Zsolt

Remélik, hogy beszállítók is csatlakoznak majd, kérdésünkre Molnár elmondta, hogy az új gyár a Söptével közös északi iparterületen, de szombathelyi tulajdonú és Szombathely közigazgatási területén valósul meg. Ez utóbbi azért fontos, mert a gyár által fizetett helyi adók Szombathelyre érkeznek majd.

A beszállítóknak a déli iparterületen kínálnak majd ingatlanokat, ezért is fejlesztették azt. A beruházás egyszeri, nagy összegű bevételt is jelent a városnak, a gyár 30 hektár területet vesz meg, az adásvételi szerződést még az idén aláírják, így a pénz is befolyhat még az év vége előtt.

Molnár megjegyezte, a 30 hektárnyi terület nagy a bejelentett beruházáshoz, így könnyen elképzelhető, hogy a cégnek további tervei vannak Szombathelyen.

Augusztus 27-30. között lesz a Savaria karnevál 2020-ban

A városvezetés sajtótájékoztatóján László Győző és Horváth Soma (Éljen Szombathely) alpolgármesterek kiemelték, hogy megszavazták az új egészségügyi alapellátó központ eszközbeszerzését, plusz azt is, hogy a város fogorvosi rendelőiben lecseréljék az elavult fogorvosi székeket. Ez összesen 235 millió forintot jelent.

Horváth Soma jelentette be a karnevál időpontját
Mészáros D. Zsolt

Horváth Soma bejelentette, hogy döntöttek a jövő évi Savaria karnevál időpontjáról Mikor legyen a 2020-as Savaria Karnevál? Nálunk szavazhat is 2019. November 24. 12:10 , a szakmai vélemények alapján az augusztus 27-30-i hétvége mellett döntöttek. ( Lapunk szavazásán Mikor legyen a 2020-as Savaria Karnevál? Nálunk szavazhat is 2019. November 24. 12:10 egyébként az augusztus 20-23-i hétvége nyert.)

Kiemelte, arról is döntöttek, hogy a karnevál ugyanannyi támogatást kap, mint tavaly, a szervező Savaria Turisztikai Nonprofit Kft. 57 milliót, a karneváli közalapítvány 10 milliót kap a várostól. László Győző megjegyezte, ezzel időben el lehet kezdeni a szervezést, az idén a közgyűlés csak áprilisban döntött a támogatásokról.

Az Aréna óvoda felújítására megszavazott plusz 30 millió Plusz 30 millió forint kell, hogy befejeződjön a szombathelyi Aréna óvoda felújítása 2019. November 23. 19:11 kapcsán kérdésünkre elmondta, a jövőben nagyon komolyan odafigyelnek a közbeszerzésekre,a szerződésekre, a kivitelező munkájára, és ha kell, levonják a konzekvenciákat is.

Ugyanaz a forgatókönyv, csak más szereplőkkel

A Fidesz-frakció sajtótájékoztatóján Lendvai Ferenc kiemelte, hogy a közgyűlésen a leghosszabb napirendi pont a két ülés közti beszámoló volt, ez az ellenzéki képviselők terepe, ez ugyanaz a forgatókönyv, mint korábban, csak más szereplőkkel,

Lendvai: Számon kérjük a választási ígéreteket
Mészáros D. Zsolt

Kijelentette, ellenzékként számon fogják kérni a városvezetés kampányígéreteit, ilyen volt, hogy megoldják a Savaria nagyszálló ügyét, de Lendvai szerint ebből már ki is hátrálnak. Illés azt mondta, indulnia kellene az önkormányzatnak a szálló eladására kiírt liciten, mert igaz ugyan, hogy ha lesz vevő, akkor a város élhet az elővásárlási jogával, de ha nem lesz jelentkező, akkor minden marad a régiben.

Illés szerint a közgyűlésen folytatódtak a vezetőcserék, a zárt ülésen megszüntették Parais István, az Agora, és Karácsony Krisztinának, a Sportiskola igazgatójának munkaviszonyát. Illés biztos abban, hogy a cseréket folytatja a városvezetés.

Lendvai kiemelte a Médiaközpont ügyét. A közgyűlésen Halmágyi Miklós igazgató válaszolt a kérdésekre, de információik szerint a 66 milliós műszaki fejlesztésre szánt pénz felhasználása körül vannak anomáliák. Kijelentette, a Médiaközpont felügyelő-bizottságába delegált tagjuk segítségével ki fogják vizsgálni a felmerült kérdéseket.

Illés Károly biztos benne, hogy folytatódnak a vezetőcserék
Mészáros D. Zsolt

Lendvai arról is beszélt, hogy az önkormányzati cégek felügyelő-bizottságaiba Újraalakítják a szombathelyi önkormányzati cégek felügyelő-bizottságait és a SZOVA igazgatóságát 2019. November 27. 14:42 a Fidesz a közgyűlésben elfoglalt arányokhoz képest kevés helyet kapott Mint mondta, a Fidesznek nyolc képviselője van, és ugyanannyi helyet kaptak, mint az egy képviselővel rendelkező "civil szervezet" . (Segítünk, ez a Pro Savariát jelenti. Sz. J.)

"Kíváncsiak vagyunk a visszhangokra"

Az Éljen Szombathely-frakció sajtótájékoztatóját Tóth Kálmán azzal kezdte, hogy szokni kell az új helyzetet, a városvezetői pozíció teljesen más, mn az ellenzéki. Most megfontolt javaslatokat készítenek el előre, ezek alapján tudnak döntéseket hozni. Megjegyezte, kíváncsiak a visszhangokra, hogyan ítélik meg a munkájukat a szombathelyiek.

Tóth Kálmán kíváncsi a visszhangokra
Mészáros D. Zsolt

Németh Ákos a környezetvédelmi döntéseket emelte ki, így azt is, hogy ez volt az első közgyűlés, ahol az anyagokat nem nyomtatták ki, csak elektronikus formában kapták meg a képviselők és az összes érintett. Az előző ciklusban 654 ezer darab, 9700 kilogram fának megfelelő mennyiségű papírt használtak fel erre.

Németh azt is kiemelte, hogy Szombathely csatlakozott a Klímabarát Települések Szövetségéhez, ami a politikán felülálló szervezet.

"Mindenki hibázott"

Tóth Kálmán hosszan beszélt a csapadékvíz-elvezetési program hibáiról Külső szakértővel akarja megoldani az önkormányzat a csapadékvíz-elvezetési problémákat Szombathelyen 2019. November 27. 16:39 . Szerinte mindenki hibázott, nincs egyszemélyi felelős. A tervező például nem ment ki a helyszínekre, csak papíron tervezett. A kivitelező is hibázott, ki is dobták az egyik alvállalkozót. Mindennek azonban az érintett, ártatlan lakók a kárvallottjai: Megjegyezte, ezt már végig kell csinálni, ő folyamatos kapcsolatot tart minden érintettel.

Tóth beszélt még a HVSE teniszezők elhelyezéséről A Sportliget lehet a Haladás tenisz-szakosztályának otthona 2019. November 28. 06:49 is. 2016 óta nincs otthona a tenisz szakosztálynak, de ők sem ültek ölvóbe tett kézzel, a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt-től 40 millió forintot nyertek a szombathelyi tenisz támogatására.

Németh Ákos örül annak, hogy a közgyűlés kevesebb papírt használ
Józing Antal

Elmondta, hogy a Sportliget 1,15 milliárd forintos felújítása A választások előtt még gyorsan átadták a felújított Sportligetet 2019. October 11. 17:11 nem tartalmazta a teniszpályákat. (Mi tesszük hozzá, olvasónk fotóin Kosz és igénytelenség, silány pályák várják a Sportligetben a teniszezőket - írja olvasónk 2019. November 19. 13:28 ez látszik is.) Kicserélik a pályák talaját, három pályát fognak befedni, ennek mintegy 115 millió a költsége, a szakosztály továbbra is próbál forrásokat szerezni. A felújított pályák aktív idejéből 20 százalékot kapnak majd az amatőr teniszezők.

Molnár Miklós annyit tett még hozzá, világosan látszik, hogy sokkal jobb, magasabb szintű a közgyűlés vezetése, ezzel komoly problémák voltak az előző ciklusban.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra