Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

„Az előző ciklusban a szombathelyi belváros 160-szor annyi pénzt kapott, mint a peremkerületek”

Főként a költségvetést és a Médiaközpontot járták körül a politikusok a pénteki sajtótájékoztatókon.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A február végi, azaz csütörtöki közgyűlés Van költségvetés, Török Tibor a Médiaközpont ideiglenes igazgatója, új bérlő a mozikávézóban February 27. 08:31 viszonylag békésre sikerült, annak ellenére, hogy napirenden volt a költségvetési rendelet Az átláthatóság jegyében bemutatták az idei szombathelyi költségvetés tervezetét February 14. 12:03 és a Médiaközpont körül kialakult botrány Azonnali hatállyal menesztik a szombathelyi Médiaközpont igazgatóját és büntetőfeljelentést is tesznek February 18. 15:19 .

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Ebben a két ügyben, persze, volt vita, így nem véletlen, hogy a másnapi, péntek délelőtti frakció-sajtótájékoztatókon ezeket az ügyeket mindenki megemlítette.

Az úttalálás költségvetése?

A városvezetés sajtótájékoztatóján László Győző és Horváth Soma alpolgármesterek, valamint Bokányi Adrienn tanácsnok részletesen beszélt a költségvetésről. Bokányi kiemelte, hogy az idei rendelet a legégetőbb problémákat kezeli prioritásként, és felelős, fenntartható gazdálkodást jelent.

Kijelentette, hogy a Schaefflertől befolyt pénzt nem élik fel, nem költik el működésre, és hogy a költségvetésbe beépíttették a választási ígéreteik teljesítését is. Felsorolt több tételt, köztük a legnagyobbat, az út-, híd-, járdafelújításra szánt 2,2 milliárd forintot.

László Győző, Bokányi Adrienn és Horváth Soma
Bonyhádi Zoltán / szombathely.hu

A tanácsnok megjegyezte, az ellenzéknek sem volt érdemi ellenvetése a költségvetéssel szemben. Kijelentette, amíg Illés Károly, a Fidesz frakcióvezetője az útkeresés költségvetéséről beszélt, ő inkább az úttalálás költségvetésének nevezné az elfogadott rendeletet.

Horváth Soma alpolgármester a parkfenntartás 90 millióval megemelt támogatását emelte ki, azzal, hogy kidolgoztak egy akciótervet, az a cél, hogy gyakrabban nyírják le a füvet, és az ősztől télig tartó falevélgyűjtés is gyorsabban, hatékonyabban menjen. Az alpolgármester tett is egy korszakos jelentőségű kijelentést:

A falevelek a fákról esnek le.

Megemlítette, hogy a Savaria karnevál 57,5 milliós támogatásáról már tavaly döntöttek, azért, hogy időben elkezdhessék a szervezését, egyébként a Nemzeti Kulturális Alaphoz benyújtott pályázat 10 milliós önrészét is a város fizeti.

László Győző alpolgármester a Közösségi Bérlakás Rendszert Magántulajdonban lévő lakásokat adna bérbe a rászorulóknak a szombathelyi önkormányzat February 21. 08:11 és az egészségügyi döntéseket emelte ki, így a háziorvosok életpálya-modelljét Egyedülálló rendszerrel akarja Szombathelyre csábítani a háziorvosokat a városvezetés February 16. 07:02 és az orvosi ügyelet átszervezését Külső egészségügyi vállalkozással akarják működtetni a szombathelyi orvosi ügyeletet February 23. 08:06 . Ez utóbbihoz hozzátette, ha szeptember végéig nem sikerül megszervezni az ellátást, az Országos Mentőszolgálat vállalja a további működtetést addig, amíg nem lesz új üzemeltető.

„Az idei költségvetést már tavaly elszúrták”

Illés Károly, a Fidesz frakcióvezetője a költségvetésről azt mondta, jó ha van, de az ellenzék nem ért egyet vele. Mint mondta, ahhoz, hogy 2,2 milliárdot tudtak betenni a fejlesztési alapba, kellett a kormány ötmilliárdos támogatása a Schaeffler-csoportnak, ez volt a kiindulópontja a szombathelyi gyárépítésnek, és az ingatlaneladásból jött be kétmilliárd forint.

Illés Károly
Bonyhádi Zoltán / szombathely.hu

Illés szerint az idei költségvetést már tavaly elszúrta a városvezetés, olyan tételekre adtak pénzt tavaly, amit nem sikerült megvalósítani. Feltette a kérdést, hogy miért van a parkolási rendszer bevételére ugyanannyi tervezve, mint tavaly, amikor a kampányban két órányi ingyenes parkolást ígértek a szombathelyieknek.

Sokallják a Médiaközpont számára megszavazott plusz 30 millió forintot is, ott ugyanis egy év alatt huszonegynéhányról negyvenre nőtt az alkalmazottak száma, szerintük pazarlóan működik a cég.

„Pazarló a polgármesteri hivatal is”

Felsorolt néhány ellenzéki javaslatot, amit a többség végül nem fogadott el, de megemlített néhány pozitívumot is, így a háziorvosi életpálya-modellt, a szociális támogatások emelését. Illés itt is elmondta, hogy az Epcos egykori, felújított telephelyének átadására nem hívták meg Puskás Tivadar volt polgármestert, pedig azt az előző városvezetés indította el, és a kormány hárommilliárdos adókedvezményének köszönhetően költözhetett el onnan a cég.

Illés pazarlónak nevezte a polgármesteri hivatal működését is, ami az új emberek felvétele miatt 50 millióval kerül többe, mint tavaly. Túlzónak tarja a Sportiskola és kevésnek a HVSE támogatását.

Közgyűlés utáni sajtótájékoztató
Bonyhádi Zoltán / szombathely.hu

A frakcióvezető szerint a Médiaközpontnál történtek kapcsán fennáll Nemény András polgármester felelőssége is, sőt, Illés megkérdőjelezte Nemény vezetői alkalmasságát is.

Kijelentette, a Savaria Fórum pártpropaganda lapként működött a kampányban, és Halmágyi Miklóst politikai komisszárnak nevezte. Kifejezte reményét, hogy a most ideiglenesen kinevezett Török Tibor pozitív változásokat indít be.

Illés arra is kitért, hogy szerinte a Haladás-sportkomplexumot az önkormányzatnak kell működtetnie, hiszen a területet ingyen kapták meg az államtól, és a komplexumot is állami pénzből építették. Mint mondta, nem várható el az államtól, hogy évekig támogassa a működését.

Hét NB1-es csapata van a városnak

Az Éljen Szombathely-frakció sajtótájékoztatóján Tóth Kálmán frakcióvezető azt mondta, a kampányban élhetőbb, tisztább várost ígértek, és be is tartják az ígéretet. Ezért költenek több pénzt a zöldterületekre, ezért ültetnek fákat. Kiemelte, hogy Szombathelynek hét NB1-es csapata van, ezeket az elért eredményeik alapján támogatják.

Kelemen Krisztián és Tóth Kálmán
Bonyhádi Zoltán / szombathely.hu

Kelemen Krisztián a közbiztonságról, bűnmegelőzésről beszélt mint a szakbizottság elnöke. Kiemelte, hogy a tavalyinál 20 százalékkal több támogatást kap a rendőrség, és a katasztrófavédelmet is támogatják. Megemlítette a koronavírus-járványra félretett 50 milliót, és beszámolt arról, hogy cselekvési tervet dolgoznak ki a parkerdei illegális hulladéklerakók ellen.

Elmondta, hogy az ott működő térfigyelő kamera segítségével tavaly nyolc illegális szemetelőt fogtak el, akiket meg is bírságoltak.

Megkérdeztük, miért nem szerepel a költségvetésben az ingyenes parkolás, Tóth Kálmán azt mondta, még nem kapták meg a SZOVÁ-tól a kidolgozott jelentést. Ha kiderül, hogy nagyon magas lenne a kieső bevétel, akkor újra gondolják a tervet, ha vállalható, akkor bevezetik a rendszert, és később pótolják a kieső bevételeket.

Tóth a végén arra is reagált, hogy a Fidesz aggódik az útfelújítási program miatt, attól tartanak, hogy az ő választókerületeik nem kapnak támogatást. A frakcióvezető felidézte, hogy 2010 és 2019 között is a szakbizottság osztotta el a pénzeket, most is így tesznek. De az előző ciklusokban nem foglalkoztak a választókerületi képviselők kéréseivel, most határozatot hoztak arról, hogy a bizottságnak minden ilyen kérdést meg kell tárgyalnia.

Hozzátette, azt azonban tudomásul kell venni, hogy azok a városrészek most több pénzt kaptak, amelyek eddig el voltak hanyagolva. "Az előző ciklusban a szombathelyi belváros 160-szor annyi pénzt kapott, mint egyes peremkerületek" - mondta Tóth Kálmán.

Koczka Tibort felelősségre vonta az egyik tudósító

Koczka Tibor (Pro Savaria) a költségvetésről kifejtette, hogy az az adottságokhoz képest a lehető legjobb. Megemlítette, hogy vannak bizonytalanságok, így az, hogy az iparűzési adóhoz hozzányúl-e a kormány, és a gazdaság teljesítménye is ilyen, most az látszik, hogy a koronavírus terjedése miatt lelassul az autóipar, mert bajban van a nemzetközi áruszállítás, és ez Szombathelyen működő cégeknek is komoly gondokat okozhat.

Koczka Tibor
Bonyhádi Zoltán / szombathely.hu

Koczka szerint a kulturális TAO megszüntetése bizonytalanságba taszította a színházat, a bábszínházat és a szimfonikus zenekart is, jelenleg nem tudni, hogyan lesz megoldva a finanszírozásuk.

Az egyetem 200 milliós támogatásával kapcsolatban kifejtette, jó lenne látni egy stratégiai megállapodást, amiben szerepel, hogy milyen szakokat akarnak indítani Szombathelyen, hogyan akarják növelni a hallgatók számát és ehhez mit kérnek az önkormányzattól.

Kérdésünkre elmondta, hogy a tegnapi közgyűlésen a gazdasági és jogi, valamint a kulturális és oktatási bizottságba választották be, Molnár Miklós helyére. Koczka megjegyezte, példaértékű lehet a most bevezetett háziorvosi életpálya-modell, az orvosi ügyeletről kifejtette, hogy senki sem akart volna hozzányúlni, ha a mentőszolgálat nem jelzi, hogy nem akarja tovább működtetni azt.

A sajtótájékoztató végén aztán érdekes dolog történt. Az egyik kormánypárti, szombathelyi internetes oldal tudósítója, aki korábban a városházán is és a városi tévénél is dolgozott, minősíthetetlen hangnemben vonta felelősségre Koczka Tibort azért, mert a közgyűlésen nem állt ki Lovass Tibor a Médiaközpont egy évvel ezelőtt leváltott igazgatója mellett.

És azért, mert Koczka elfogadta Molnár Miklós megüresedett helyét, és a Pro Savaria színeiben lett képviselő. Koczka nem vette fel a kesztyűt, nyugodtan válaszolgatott a kérdésekre, a végén megjegyezte, hogy egy hónap múlva újra itt találkoznak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés