Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hárommilliárd forint a kasszában, politikai alku vagy véletlen egybeesés az Agora igazgatói kinevezése?

A szombathelyi közgyűlést követő frakció-sajtótájékoztatókról jelentjük.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Miután a január 30-i, csütörtöki közgyűlés Horváth Zoltán lett az Agora Kulturális Központ igazgatója, Bokányi Adriennt pénzügyi tanácsnoknak nevezték ki 2020. January 30. 08:32 sem volt hosszú, joggal számíthattunk rá, hogy a másnapi frakció-sajtótájékoztatók sem tartanak túl sokáig. Ez be is igazolódott, és nem csak azért, mert Molnár Miklós (Pro Savaria) távozásával eggyel kevesebb sajtótájékoztató volt. Azért is, mert kevés úgynevezett "húzós" ügy volt terítéken.

Jönnek az alkonykapcsolók

A városvezetés tájékoztatóját most Horváth Soma alpolgármester és Bokányi Adrienn frissen kinevezett tanácsnok tartotta. Horváth először be is mutatta Bokányit, aki tavaly ősszel jutott be először a közgyűlésbe azzal, hogy komoly előnnyel nyerte meg a 2. választókerületet.

Bokányi Adrienn
Mészáros D. Zsolt

Az alpolgármester elmondta, hogy Bokányi Adrienn közgazdász, a költségvetésért felel majd, és lesznek gazdaságfejlesztési feladatai, főként az okos város program ügyeiben.

Horváth Soma azt is kifejtette, azért volt rövidebb a közgyűlés a korábbiaknál, mert ebben a ciklusban havonta tartanak üléseket, ennek köszönhetően felgyorsult az ügyintézés is. Mi tesszük hozzá, hogy az előző városvezetés 2014-ben kivette az SZMSZ-ből, hogy havonta tartanak közgyűlést, és átlagosan kéthavonta voltak ülések. A jelenlegi városvezetés közvetlenül a választások után visszaállította a korábbi rendszert.

Horváth Soma megemlítette a közvilágítás működésének átalakítását, sok lakossági panaszok érkezett a lámpák fel- és lekapcsolásának időpontja miatt. Úgynevezett alkonykapcsolókat építenek majd be, ezek a fényerő alapján kapcsolják be- és ki a köztéri lámpákat. A beszerelés 15 millió forintba kerül, és várhatóan őszre végeznek is vele.

Az IC-khez igazítják a buszok menetrendjét

Horváth beszélt a kevesebb nyilvánosságot kapott menetrend-módosításról is. A lényeg, hogy a helyijáratos buszok menetrendjét a MÁV-hoz igazítják, a módosítás főként az esti IC-kre város buszokat érinti. Mivel az esti IC-k öt perccel később érnek Szombathelyre, ezért a buszok is később indulnak a vasútállomásról. Hozzátette, felkérték a Volánbuszt, végezzenek el egy komplex utasszámlálást a menetrendnek az igényekhez való igazítása érdekében.

Horváth Soma a buszok menetrendjének változásáról is beszélt
Mészáros D. Zsolt

Azt is megemlítette, hogy a Weöres Sándor Színház és a Mesebolt bábszínház közös működtetése érdekében a minisztériumhoz fordulnak, Nemény András polgármester várhatóan februárban találkozik az illetékes államtitkárral.

Bokányi Adrienn arról számolt be, hogy elkezdődött a költségvetés előkészítése, de vannak nehezítő körülménye. Ilyen a Vásárcsarnok felújításához szükséges 365 millió forinttal segíti ki a szombathelyi önkormányzat a Vásárcsarnok felújítását 2020. January 26. 11:01 355 millió forint, az állami kukaholding késedelmes fizetése Mintegy féléves csúszással kapja meg a Szomhull a hulladékszállításért járó pénzt, és akkor sem az egészet 2020. January 28. 07:42 , a 800 millióról 1,2 millióra növelt szolidaritási adó, aminek a befizetése fejében semmit sem kap a város az államtól.

És több kivitelezési probléma, több beruházáshoz is utólag kell pénzt hozzátenni, a tanácsnok szerint ez a beruházásokat előkészítők hozzá nem értését mutatja.

Hárommilliárd forint a kasszában

Lendvai Ferenc, a Fidesz frakció tájékoztatójának elején viszont azt mondta, az ülésen Illés Károly volt alpolgármester visszautasította, hogy nem volt megfelelő az előkészítés a közbeszerzéseknél, az elmúlt ciklusban 81 közbeszerzést bonyolítottak le, ebből négyben kellett kipótolni az összeget.

Lendvai kitért a politikai vitákra, meglepőnek nevezte, hogy a jelenlegi többségi frakció kritizálta, hogy országos ügyeket vittek be az ülésre, Lendvai azt mondta, korábban éppen ők tették ezt, példaként említette a rabszolgatörvényes rendkívüli ülést, ami végül a Fidesz-többség elvesztéséhez vezetett.

Lendvai Ferenc csodálkozott, hogy a városvezető frakció kritizálja az országos témák megemítését
Mészáros D. Zsolt

Megemlítette a Nemény-Hende vitát Hende Csaba Budapesten, Nemény András Szombathelyen akar találkozni a másikkal 2020. January 30. 16:08 is, és kifejezte örömét, hogy Nemény András végül elfogadta Hende Csaba meghívását. A Médiaközpontról annyit mondott, hogy Horváth Gábor feb-tag szerint felmerült a gyanú, hogy pénzügyi szabálytalanságok történtek, a felügyelőbizottság vizsgálata után, a jövő héten tudnak erről többet.

Lendvai megemlítette, hogy az új gyárnak eladott ingatlanból kétmilliárd forint bevétele van a városnak, plusz a tavaly őszi átadás-átvételkor 800 millió volt a város számláján. Így most közel hárommilliárd forint van a számlán, ami szerinte az előző városvezetés jó munkáját dicséri.

Politikai alku az Agora új igazgatójának kinevezése?

A végén Lendvai az Agora új igazgatójának kinevezése kapcsán kijelentette, ez egy politikai alku eredménye volt A kinevezett Horváth Zolán az Éljen Szombathely képviselőjelöltje volt a zanati körzetben, aki visszalépett Putz Attila javára, és ezért kapta meg az igazgatói posztot.

Ezzel az állítással szembesítettük az Éljen Szombathely-frakció sajtótájékoztatóját tartó László Győző alpolgármestert és Tóth Kálmán frakcióvezetőt. Tóth azt mondta, ők már tavaly februárban bejelentették a jelölteket, közben kiderült, hogy Zanaton van egy lehetséges jelölt, akinek a helyi beágyazottságával, több évtizedes civil munkájával egyetlen jelölte sem versenyezhetett.

Tóth Kálmán emlékeztetett, hogy Horváth Zoltán szakmai felkészültségét mindenki elismerte
Mészáros D. Zsolt

Horváth Zoltán tett gesztust és önszántából lépett vissza jelöléstől - mondta. Az Agora igazgatói pályázatára egyetlen jelentkező volt, akinek szakmai felkészültségét a bizottságok és a Fidesz-frakció is elismerte. Tóth Kálmán hangsúlyozta, tavalyi döntésük Putz Attila jelölése mellett jónak bizonyult, Putz nyert a választókerületben. Az pedig, hogy jó döntés volt-e Horváth Zoltánt kinevezni az Agora igazgatójává, a következő időszakban kiderül.

László Győző először az óvodák és bölcsődék államosításának tervét Államosíthatják az önkormányzati óvodákat is 2020. January 30. 10:10 említette. Mint mondta, igaz, hogy csak sajtóhírek szólnak erről, de sok példa volt mát rá, hogy a kormány a sajtónak kiszivárogtatott tervekkel teszteli a közvéleményt. Ezért mentek elébe a döntésnek, és fogadtak el egy határozatot, amivel tiltakoznak az államosítás ellen.

László Győző: Mintaértékű a szombathelyi ovódai és bölcsődei rendszer
Mészáros D. Zsolt

Megjegyezte, ez a terület politikailag mindig semleges volt, az előző ciklusokban is egyetértés volt a fejlesztésekben, ma Szombathelyen olyan óvodai és bölcsődei rendszer működik, ami mintaként szolgál az egész országban.

Tóth Kálmán megemlítette a Tölgyfa utca problémáját, a városi főkertész is beleegyezett, hogy ott ki kell vágni a tölgyfákat, a pótlásukra jól jön majd a kampányban megígért ezer fa ültetése.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra