A szombathelyi megyéspüspök befogadná az Őcsényből kiutált menekült gyerekeket

„Én szívesen vendégül látom néhány napra a gyerekcsapatot, akár itt a püspökségen” - nyilatkozta Székely János ma reggel.

Székely János, szombathelyi megyéspüspök a HVG-nek ma adott interjújában nem rejtette véka alá, mit gondol arról, hogy a minap Őcsényen nemkívánatossá lett pár menekültcsalád.

A Tolna megyei faluba ugyanis egy helyi panziótulajdonos menekültcsaládokat hívott meg pihenni, ám ez alaposan felkorbácsolta az indulatokat, és a lakók elutasították a kezdeményezést. Az őcsényi botrány odáig dagadt, hogy a települést 11 éve irányító Fülöp János polgármester is beadta a felmondását. A Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott:

Itt 11 évig béke és nyugalom uralkodott. Együtt tudott élni a magyar, a cigány, a sváb, a székely. Semmiféle gyűlölet vagy kirekesztés nem volt. Ezt sikerült most felrúgni.

Schilling Árpád: Ma hazánkban az idegeneket érseki áldással gyűlölik

Erdő Péter bíboros közben a hétvégén kitért a HírTV kérdése elől, amikor Őcsényt szóba hozták. Schilling Árpád színházi rendező erre durván beszólt a magyar katolikus egyház fejének Schilling Árpád: Ma hazánkban az idegeneket érseki áldással gyűlölik 2017. October 01. 15:21 . Beer Miklós váci püspök azt mondta a 444-nek, hogy

Az őcsényi eset szonda a társadalom állapotáról

, ő pedig „nagyon szomorú”.

Székely János szombathelyi megyéspüspök
Székely János szombathelyi megyéspüspök
Bonyhádi Zoltán

Székely János viszont azt nyilatkozta a HVG-nek:

Én szívesen vendégül látom néhány napra a gyerekcsapatot, akár itt a püspökségen

Továbbá, hogy

fontos a keresztény értékeken nyugvó kultúra védelme, ám épp így fontos a rászoruló, a családja biztonságát és túlélését mentő ember segítése.

Székely János még esztergomi segédpüspökként Fótról hívta meg a városba az ott élő, kísérő nélküli kiskorú menedékkérőket – írja a hvg.hu újságírója.

A nyilatkozattal kapcsolatban mi is megkerestük Székely Jánost, hogy megkérdezzük: miért is fogadná szívesen a menekülteket Szombathelyen? Valamint, hogy lát-e veszélyt abban, hogy kisgyerekes menekült családok érkezzenek pihenni Szombathelyre?

A Püspök úr ma estig ígérte a válaszokat, ha megkapjuk, azonnal közöljük.

Addig is figyelmükbe ajánljuk a Püspök Úrral két hónappal ezelőtt készült interjúnkat: Székely János, az új püspök: A mai világban a hitet csak radikálisan lehet megélni Székely János, az új püspök: A mai világban a hitet csak radikálisan lehet megélni 2017. July 18. 12:39 . Ebben a beszélgetésben is szó esett a menekültek megítéléséről Magyarországon. Íme, keretes anyagunkban ezt is elolvashatják:

- Ismeri a körmendi plébánost, aki a migránsellenes világi kampány közepén is befogadta a plébániára a menekülteket? Önnek erről az egészről mi a véleménye?

- Igen, ismerem és nagyra becsülöm Németh Zoltán plébános atya és a mellette levő káplánok munkáját. Esztergomban és Budapesten nálunk is laktak menekültek, mert úgy gondoltuk, kötelességünk, hogy segítsünk a valóban rászorulóknak.

A bevándorlással kapcsolatban két nagyon fontos szempontot kell együtt látni és összhangba hozni: egyrészt a bevándorlónak is van kötelessége, és a befogadó közösségnek is vannak jogai. A bevándorló köteles a határon megállni és bemutatkozni, engedni, hogy azonosítsák, a befogadó közösségnek pedig van joga mérlegelni, hány bevándorlót és milyen körülmények között tud befogadni. A katolikus egyház soha nem tartotta helyesnek, és nem támogatott egy honfoglalásszerű, zöldhatáron való átvonulást, hanem mindig is egy rendezett és szabályozott bevándorlást tartott helyesnek. A keresztény tanítás szerint a teremtő Isten akarata az, hogy az ember történelmileg bontakoztassa ki önmagát, nyelvekben, kultúrákban, különböző népekben és hagyományokban. A kereszténység nem olyasfajta globalizációnak a híve, ami összekeveri az emberiséget, hanem azt gondoljuk, hogy a sokféle nyelv és kultúra érték, mint egy réten nyíló sokféle virág. Nem lenne jó, ha csak egyfajta virágból állna az emberiség, ezért a nemzeti értékeket védeni kell.

A másik fontos szempont azonban az, hogy a Földet a Teremtő Isten minden embernek szánta.

Azért adta és adja az emberiségnek, hogy rajta minden ember emberhez méltó megélhetést találhasson. Ha a Földön valahol az életlehetőségek eltűnnek, akkor az egész emberiségnek – beleértve a magyar népet is – kötelessége segítséget nyújtani. Aki valóban rászoruló, aki háború elől, vagy elképesztő szegénység miatt menekül ide, és egy biztonságosabb, jobb élet lehetőségét keresi, és tiszteletben tartja a mi keresztény gyökerű kultúránk értékeit, azok felé kötelességünk – lehetőségeinkhez mérten – segítő kezet nyújtani, kötelességünk velük méltányosan, emberségesen bánni.

A bevándorlási hullámnak sok oka van, kezdve a háborúkon, a természet pusztulásán át, az óriási méretű vagyoni egyenlőtlenségekig. A megoldást hosszú távon az okok kezelésében látnám, a legtöbbet azzal segíthetnénk, ha mindent megtennénk azért, hogy a bajba jutottak saját hazájukban és kultúrájukban élhessenek tovább, hogy a menekültek visszatérhessenek oda. A magyar katolikus egyház is ebben segédkezik, például Erbilben iskolát építünk, és tervezzük egy-két tönkretett iraki falu újjáépítését.

Székely János szombathelyi megyéspüspök
Székely János szombathelyi megyéspüspök
Bonyhádi Zoltán

- Amikor tömegével vonultak át Magyarországon a menekültek, az emberek először hihetetlen szolidárisak voltak, sokan élelmiszereket, ruhát gyűjtöttek a rászorultaknak. A kampánnyal aztán sikerült mindezt átfordítani…

- Nehéz ehhez hozzászólni. Hadd mondjam azt, úgy látom, Nyugat-Európában mindenki nagyon pozitívan beszél a migránsokról, ez a kötelező beszédmód. Négyszemközti beszélgetésben viszont majd’ mindenki másképp gondolkodik, ott előjönnek a problémák. Az utóbbi időben elterjedt hazai stílus a másik véglet, nyersen szókimondó, csak a problémákra koncentráló. Egyik végletet sem tartom jónak.

Nekem az is a tapasztalatom, hogy az emberek belül sokkal jobbak, mint amilyennek gondolnánk őket, vagy a média mutatja.

Ha bemegyek egy üzletbe, és kérek segítséget, akkor legtöbbször nagy kedvességgel találkozom. Nemrégiben volt egy jó ismerősöm, aki váratlanul nagy prémiumot kapott a munkahelyéről, hirtelen gondolt egyet, és egy részét, nem is kis összeget, a szegényeknek ajánlotta fel. Ez is a valóság része. Népünknek, igen sokaknak jó lelke van, de az is igaz, az igazi érték csöndesebb, nem is találja mindig a megfelelő utakat, hogy nyilvánosan megszólaljon.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra