A szombathelyi parkolási háború egyik újabb frontszakasza

A Paragvári utcai iskola mellett elméletileg csak tárcsával lehet parkolni. A közterületfelügyelet az elmúlt öt hónapban 55 figyelmeztetést adott ki.

A Szomszédok teleregény annak idején 331 epizódot ért meg. Hogy Szombathely parkolási anomáliáit bemutató írásokból eddig mennyi jelent meg lapunkon, nem számoltuk, de nem lepődnénk meg, előbb-utóbb beérnénk a Szomszédokat.

Sorozatunk mai a témája a Paragvári utca, azon belül is az általános iskola melletti parkoló.

Itt úgynevezett parkolótárcsás rendszer van, azaz húsz percre meg lehet állni ingyenesen, ha a tárcsán valaki beállítja parkolás kezdeti időpontját majd a szerkezetet a szélvédő mögé helyezi. A rendszer nem kíván különleges technikai hátteret, ráadásul logikus is egy iskola mellett, ahol a szülők hozzák-viszik a gyerekeket. Elméletileg az itt jelzett 20 perc bőven elég erre a műveletre.

No de az lenne a csoda, ha minden simán menne.

A közelmúltban egy felháborodott anyuka telefonált a szerkesztőségbe azzal, hogy nála most telt be a pohár. Ismételten nem talált parkolóhelyet a fent említett helyen, így tehetetlenségében lapunkhoz és a nyilvánossághoz fordult.

Erről a helyszínről és kiegészítő tábláról van szó.
Mészáros D. Zsolt

Arról számolt be, mindennapos jelenség, hogy mindenféle tárcsa nélkül és jóval hosszabb ideig parkolnak ott az autók, mint 20 perc, és amikor a szülők jönnek a gyerekekkel/gyerekekért, nem tudnak megállni. Az is jellemző, mondta, hogy egyesek bent maradnak az autóban és tárcsa nélkül várakoznak, szintén nem tartva be a táblán jelzett időkorlátot.

Ebben sem láttunk tárcsát.
Mészáros D. Zsolt

Azt mondja, többször szóltak már a közterület-felügyeletnek, volt olyan, hogy történt valami, de összességében nagy foganatja nem volt.

Néhány nappal később a hölgy ismét felhívott bennünket, hallhatóan még dühösebben, és arra kért, menjünk ki a helyszínre, mert ismét lehetetlen parkolót találnia annak, aki szabályosan szeretne megállni.

Az elmúlt hetekben lapunk munkatársa háromszor is járt a helyszínen, és valóban látott autókat óra nélkül parkolni, olyant is, amelyben ültek várakozás közben.

Az is igaz, hogy mindig volt szabad hely a parkolásra, de ettől függetlenül olvasónk felvetése jogosnak tűnt.

Így kérdéseinkkel megkerestük a szombathelyi közterület-felügyeletet és a városházát. Válaszokat Károlyi Ákos jegyzőtől kaptunk.

Ezek szerint a közterület-felügyelet minden hivatalos úton érkezett bejelentést rögzít. Ezekből viszont az derült ki, hogy 2021. január 1. óta mindössze egy alkalommal érkezett lakossági bejelentés az ügyben, az is egy Paragvári utcai lakostól. A diákok szülei hivatalosan nem tettek bejelentést.

Amikor arra jártunk, mindig voltak parkoló autók, de szabad hely is.
Mészáros D. Zsolt

Megtudtuk, hogy a szóban forgó helyszínt a felügyelet munkatársai napi szinten ellenőrzik, kiemelten a kora reggeli és a késő délutáni időszakokban. Általában gyalogos járőrpár érkezik és személyesen vizsgálják, hogy minden várakozás a jogszabályoknak megfelelően történik-e.

Amennyiben szabálysértést észlelnek, megteszik a szükséges intézkedéseket. Az alkalmazható szankció lehet figyelmeztetés, helyszíni bírság vagy szabálysértési feljelentés

– közölte lapunkkal a jegyző.

Ugyanakkor a jelenség kétségkívül létezik és gondot is okoz.

Ugyanis a tanév szeptemberi kezdete óta a közterület-felügyelet munkatársai 55 esetben figyelmeztetést adtak ki a helyszínen, és a vétkes autósok szinte kivétel nélkül az ott tanuló diákok szülei voltak.

20 percig lehet parkolni, az órát elméletileg akkor is el kell indítani, ha bent ülünk.
Mészáros D. Zsolt

Ugyanakkor mivel a felügyelet úgy látja, hogy a szabálysértések száma egyre kevesebb, így nem is látják indokoltnak, hogy komolyabb szankciókat alkalmazzanak – tudtuk meg.

Milyen szabályok vonatkoznak arra, aki az autóban várakozik?

A félreértések elkerülése végett a fent említett kérést is feltettük, amire az a válasz érkezett, hogy a kiegészítő jelzőtábla utasítja a járművezetőket, hogy ezt a lehetőséget csakis az úgynevezett „tárcsás parkolóóra” használatával vehetik igénybe.

Ebből kifolyólag

ha a gépjárműben valaki személyesen várakozik, akkor is kötelező használni a tárcsát.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem