A szombathelyi székesegyház előtt üzemszerűen parkolnak az autók a tilosban

Megkérdeztük, hogyan lehetséges ez, és válaszokat is kaptunk. De még mindig nem értjük. Biztos, bennünk van a hiba.

Jó néhány héttel ezelőtt lapunk egyik olvasója hívta fel a figyelmünket arra, hogy – ahogy a város megannyi más helyszínén - kaotikus a parkolás a szombathelyi székesegyház előtt.

Itt egyrészt a spirituális hangulat ad egyedi hangulatot az autók tömegének, másrészt, és jogilag ez a lényeg, hogy a járművel nemcsak a templom előtt kijelölt parkolóban vannak, hanem összevissza mindenhol, beleértve a térhez tartozó járdát.

Parkolás a szombathelyi székesegyháznál
Ez a csendélet fogadta fotósunkat a téren
Mészáros D. Zsolt

Lapunk munkatársa kiment a helyszínre, és bizony mindenben igazat kellett adnia olvasónknak.

Most már csak az volt a kérdés, hogy ez hogyan lehetséges.

Az egyházmegye területe a Székesegyháztól a Brenner Kollégium és Püspöki Palota vonaláig, tehát a sorompókig tart. Onnan az útig tartó rész már az önkormányzaté, így „tehát mi itt nem tudunk mit tenni" – közölte lapunkkal az egyházmegye sajtóirodája.

Hozzátették: az ügyben volt már egyeztetés a hivatal és közterület-felügyelet között, és a megoldást is majd a felügyelet, és az önkormányzat fogja meghatározni.

Parkolás a szombathelyi székesegyháznál
Ők gyaníthatóan mind rossz helyen parkolnak
Mészáros D. Zsolt

Nagyon hasonló válasz érkezett a szombathelyi önkormányzattól.

„A Székegyház területe (5997/2 helyrajzi számú ingatlan) a kollégium épülete és a püspöki palota épületének a vonaláig tart, amely jelenleg a szombathelyi Egyházmegye tulajdonában van. Az érintett terület előtt gyalogjárda húzódik, a város tulajdonában bn6ban áll. Tekintettel arra, hogy a szóban forgó terület egy része közterület, egy része pedig a közforgalom számára megnyitott magánterület, ezért mindenki azonos feltételek mellett használhatja”

- közölte lapunkkal a Károlyi Ákos jegyző.

Hozzátette:

„Álláspontunk az, hogy a székesegyház számára kialakított gépjárműparkoló előtt található területen gépjárművel megállni tilos, valamint ott várakozni tilos, tekintettel arra, hogy az a terület gyalogjárda”.

Székesegyház parkolás
Így talán érthetőbb, hogy melyik területen nem szabadna parkolni
Google Street View

A jegyző megerősítette, hogy a problémával kapcsolatban egyházmegye főépítésze még tavaly év végén megkereste Ágoston Sándort, a szombathelyi közterület-felügyelet vezetőjét, majd egy közös helyszíni bejárásra is sor került, amin az előbb említetteken kívül részt vettek a városüzemeltetési osztály képviselői is.

„A megoldási javaslat kidolgozás folyamatban van”

- írja válaszában a jegyző.

Mi nem vagyunk sem közlekedési szakemberek, sem jogászok, valószínűleg ezért nem értjük, hogy mi ezen ilyen bonyolult.

Mellesleg erről eszükbe jut a legutóbbi olvasói parkolásos képsorozatunk Szabálytalan és kreatív parkolások Szombathelyen: épp csak megmutatta magát a tavasz, de a zöldirtás már megy March 09. 06:56 , amelyet hasonlóképpen nem értünk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem