„Az édesanya napokra egyedül maradt a beteg kisfiával, gondjaival, kétségeivel”

Ilyen a szomorú magyar valóság.

„Megosztanám önökkel egy szomorú tapasztalatomat, egy történetet ami a két unokámmal, lányommal esett meg. A szomorúságom a személyes érintettségen túl a bennem élő mélységes hivatástudatból is fakad, mivel több mint négy évtizede szolgálom orvosként a betegeket az őket megillető tiszteséggel, alázattal és szeretettel” – írta felvezetőként egy csalódott olvasónk.

Történt ugyanis egy meleg nyári napon – augusztus volt, harmadika – megbetegedett két kisgyermek.

Az egyik egy kislány, ő öt évesen lett lázas, a torka is fájt. A másik egy kisfiú, aki fele annyi idős volt, a magas láz mellett piros kiütések jelentek meg a tenyerén és a szája körül. A széklete hígabbá vált, étvágytalan lett és rosszul aludt.

A kislány anyukája felhívta a gyermekorvosi rendelőt és délután 4 órára időpontot is kapott. A doktornő gondosan megvizsgálta, a torkából váladékot vett vizsgálatra, megnézte a fülét, meghallgatta a tüdejét, laborvizsgálatot végzett.

Tízperc múltán a torokleoltás és a laborvizsgálat eredménye alapján ellátta megfelelő gyógyszerrel és tanácsokkal. Többek között a más gyerekekkel való érintkezés szabályairól, mikéntjéről is. A kislány mosolyogva a doktornőtől kapott apró ajándékkal távozott a rendelőből.

A másik anyuka is féltőn, aggódva hívta a gyermekorvosi rendelőt. Egy délelőttön keresztül, egyre reménytelenebbül próbált kapcsolatba lépni a rendelővel, de a telefont nem vették fel.

Végül több órás kísérletezés után egy asszisztensnő felvette a telefont és közölte vele, hogy csak délután van rendelés, ráadásul helyettesítés van.

Majd az anyuka – gondosan készülve a doktornőhöz – felhívta előtte a rendelőt, ahol a doktornő a tüneteket végig sem hallgatva közölte, hogy semmi komoly, majd hétfőn hívja fel a másik doktornőt és befejezte a beszélgetést.

Így az édesanya egyedül maradt napokra a beteg kisfiával, gondjaival, kétségeivel.

A két eset ugyanazon napon, és alig több mint száz kilométeres távolságra történt egymástól: a magyar kislányt Bécsben látták el, a magyar kisfiú pedig egy szombathelyi gyermekrendelőhöz tartozott. Szerencsére a kisfiú is jobban lett...

„Egy régi professzorom elhíresült mondása szerint 'dönteni nehéz, ám az igaz pillanat hamar elmúlik'. A korábban leírtak lehetnek akár fatális kimenetelű betegség tünetei, vagy ahogy valószínűleg történt, egy gyorsan gyógyuló fertőzés jellemzői is. 'Dönteni nehéz', de körültekintő vizsgálattal esetleg kizárhatjuk akár végzetes tévedéseinket, amíg velünk van az 'igaz pillanat'” – tette hozzá olvasónk, miután felvettük vele a kapcsolatot.

Majd néhány kérdéssel és elmékedéssel folytatta, mi viszont sajnos kevesek vagyunk, hogy választ adjunk ezekre.

„Vajon melyik kis betegnél lesz túlságosan kevés a hányaveti telefonbeszélgetés, távdiagnózis? Szeretném hinni, de nem tehetem, hogy egyedi estről van szó; sajnos ez már-már jelenség. Mi történik velünk? Maradt még emberség, hivatástudat? Vagy eluralkodik egy hátborzongató közöny, mint ahogy kisejlik a kínok-kínja között meghalt csepregi kisfiú esetében is? Többen tudhattak róla; akár hivatásuk okán. Őket ki bünteti, vonja felelősségre?

Ha már kérdést tett fel, hálás vagyok érte; érdeklődik. Bölcs, kutakodó, oknyomozó újságírók mindig is sokat tudtak tenni, amikor megfeneklik a jog, vagy szemet hunynak a hivatalnokok, kezüket széttárva, amikor úrrá lesz a tehetetlenség...

Az emberi élet tisztelete egy társadalom élhetőségének alapvető mutatója. De hogyan tovább, ott, ahol ilyen közönnyel tekintenek még a gyermekekre is, hiszen ők még alig éltek és a jövőnket jelentik?” – zárta mondandóját.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem