Ha már nem bírja a városi forgatagot, induljon el a tájházak útján a szlovén-magyar határon

Hamisítatlan vidéki hangulat költözik néhány vasi hotelbe is.

Csütörtökön sajtóreggelire voltunk hivatalosak a büki Hotel Piroskába, ahol bemutatták a Tájházak útja nevezetű új, határokon átívelő projektet, melyhez első körben kilenc tájház és öt szálloda csatlakozott, hogy együtt egy különleges turisztikai útvonallal mutassák be a szlovén-magyar határtérség településeit.

Turisztikai szakmai villásreggeli
Mészáros D. Zsolt

Először az egyik különterembe vezényeltek minket, ahol egy különleges villásreggeli várt ránk helyi termelőktől származó ételekkel és italokkal. Utána egy másik terem következett, ahol egy projektoron promófilm ment a projektről, de itt is volt temérdek finomság: sütemény, kenyér, homoktövislekvár és még sok más.

Turisztikai szakmai villásreggeli
Mészáros D. Zsolt
Turisztikai szakmai villásreggeli
Mészáros D. Zsolt

Aztán jött a beszédek sora. Először Debreczeniné Késmárky Flóra (Vidéki Értékturizmus Kft.) beszélt arról, hogyan is kapcsolhatók be a tájházak a turizmusba. Aztán Szabó Györgyi, Erdélyből Hegyhátszentpéterre származott népdalénekes énekelt el egy népdalt, majd arról beszélt, hogy sok helyen élt már és rá kellett jönnie, hogy a tájházak nagyon fontosak, ugyanis nem szabad elfelejteniük az embereknek a gyökereiket.

Turisztikai szakmai villásreggeli
Mészáros D. Zsolt

Utána hosszasan beszélt Kovács István, a Pannon Helyi Termék Nonprofit Kft. ügyvezetője, végül pedig Horváth Tamás, a tájházak mentora mondott még pár szót.

A projekt tulajdonképpen egy értékekre alapozott turizmusfejlesztés a szlovén-magyar határrégióban (HOUSES), melynek fő célja a szellemi kulturális és épített örökség – elsősorban a tájházak – turisztikai kínálatba való bevonása és ezzel a megóvása.

Van többféle csomagajánlat, így akár egynapos kiruccanást is lehet tervezni, illetve hosszabb kikapcsolódásra is van lehetőség. A félnapos programok például könnyen beilleszthetőek akár egy hosszú hétvégébe is, ráadásul kínálnak élményeket kisgyermekes családoknak, fiatal pároknak és idősebbeknek is.

Turisztikai szakmai villásreggeli
Mészáros D. Zsolt

Ki ne szeretne például üdítő sétát tenni a tájházi gyógynövénykertben, majd a saját maga által gyűjtött terményekből szörpöt, lekvárt készíteni? De fel lehet dobni a szállodai tartózkodást egy-egy népi hagyományőrző foglalkozással is.

A Tájházak útján megismerhetjük egyébként a régebbi korok építészeti hagyományait is, kipróbálhatjuk a korabeli tárgyakat, túrázhatunk a természetben, majd helyi termékekből álló kóstoló után feltöltődve térhetünk vissza a városi forgatagba.

Turisztikai szakmai villásreggeli
Mészáros D. Zsolt

Minden tájháznak egyedi a kínálata, változatos programokkal, melyek közül a kézműveskedés és a gasztronómiai különlegességek megkóstolása volt a legnagyobb szám. De nemcsak a jó időben, hanem ősszel és télen is várják a kirándulókat a tájházak, hiszen a szüret, az újbor és a Márton-napi, adventi hagyományok mind-mind eleink életének velejárói voltak. Sőt, nem csak megtekinthetjük, hanem sok esetben ki is próbálhatjuk azokat a tárgyakat, melyek ezen népi hagyományokhoz kötődtek.

A projektben résztvevő tájházak és szállodák listája itt elérhető. Tájháznézésre fel!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek