Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Talpra magyar, ki a házból! De hol ünnepeljük március 15-ét?

Forr a világ bús tengere, ó magyar, és Ön a hétvégén ágyban, párnák között kíván henyélni? Ne tegye, hiszen új helyszíneken, huszárosabb programokat ígérnek Szombathelyre!

Ezen a hétvégén sem lesz érdemes elhagyni Szombathelyt (pláne, hogy az időjárás-előrejelzés végre sem zimankóval, sem esővel nem riogat), hiszen megannyi huszáros-szavalós-koszorúzós rendezvénnyel csalogatnak helyben is. Erről tájékoztattak ma délelőtt a szervezők:

Sajtótájékoztató a Skanzenben
Sajtótájékoztató a Skanzenben
Garai Antal Atom

Stílusosabb helyszínt nem is lehetett volna választani, mint a Vasi Skanzen 19. századi parasztházát, a "farkasfait". A sárral tapasztott kicsiny szobában, ahová a szemerkélő eső elől menekültünk, ott lógott a falon "Kossuth imája" (egy kép, és pont olyan, mint a nagymamám előszobájában), lábaink előtt pedig egy nemzeti színekkel kifestett őrségi ácsolt láda hevert. Már csak a disznótoros és a borospoharak hiányoztak a politikusok és szervezők asztaláról.

Koczka Tibor alpolgármester indított, méghozzá azzal, hogy idén az volt a cél, hogy Szombathelyen március 15-én olyan programokat nyújtsanak a családoknak, amiért kedvük támad kisétálni, és részt venni egy közös ünneplésben.

Sajtótájékoztató a Skanzenben
Sajtótájékoztató a Skanzenben
Garai Antal Atom

Előünnep a Vasi Skanzenben

Idén sem maradhat el az ünnep előtti szombaton a vasi huszártoborzó a skanzenben.

Amikor megálmodtam ezt a rendezvényt, a kézdivásárhelyi március 15-e volt a szemem előtt, ahol özönlött a nép, szép magyar ruhában, lovasszekerekkel...

" - mesélte a huszárprogram fő szervezője, Sátory Károly.

Sajtótájékoztató a Skanzenben
Sajtótájékoztató a Skanzenben
Garai Antal Atom

A szombati huszárprogram a Vasi Skanzenben 9.30-kor kezdődik, ünnepi megemlékezéssel és kürtszóval, majd az imádság után a Reményik Sándor Általános Iskola diákjainak műsorával folytatódik. Aztán indul a tényleges huszárszeánsz: a gyerekeknek különböző állomásokon huszárpróbákat kell kiállniuk, 15-20 ügyességi versenyt. Akik teljesítik a feladatokat, azokat a legvégén Hende Csaba honvédelmi miniszter huszárrá is avatja. Ezen kívül bepillanthatnak egy huszártábor és egy huszárkórház életébe, és tüzérségi bemutatókat is láthatnak. A legvégén pedig egyenes adásban kiűzik a szemünk előtt a huszárok a skanzenbe tévedt labancokat.

Lesznek még lovashuszár-bemutatók, népzenei és néptáncos programok, huszárvirtus-vetélkedők és Kossuth-nóta verseny is.

Új helyszínen koszorúz a város

A színes huszáros-vonulós vasárnapi szombathelyi programot keretes anyagunkban megtalálják, ehhez még annyit fűznénk hozzá, hogy idén új koszorúzós helyszínt választottak, a Savaria Múzeum parkját, ahol Horváth Boldizsár szobránál helyezik majd el az "emlékezés virágait". Az ok a cserére: a szervezők ezt a múzeumi környezetet méltóbbnak és stílusosabbnak érezték, mint a korábbi "megszokottat", az MMIK előtti teret.

A programsorozat zárásaként, 15 órakor ( Hende Csaba kezdeményezésére Hende Csaba a Nemzeti dalt szavaltatná az utcán 2015. February 25. 14:14 ) a Városháza előtti placcon, négyszáz településsel együtt Szombathelyen is együtt szavalhatjuk a Nemzeti dalt.

Itt egy szombathelyi kísérlet 2010-ből

Városi ünnepség az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 167. évfordulója tiszteletére (március 15. vasárnap, 9:00 órától @ Szombathelyen, több helyszínen)

9:00 - Felvonulás lovasok, zenészek és táncosok felvezetésével Útvonal: Gagarin utca - Magyar László utca - Brutschner József utca - Ady Endre tér - Petőfi Sándor utca - Paragvári utca - Deák Ferenc utca - Március 15. tér

9:30 - Ady tér - Petőfi Sándor szobrának koszorúzása

10:00 - Március 15. tér
Az Országzászló felvonása katonai tiszteletadással, majd ünnepi műsort adnak a Neumann János Általános Iskola diákjai.

Sajtótájékoztató a Skanzenben
Sajtótájékoztató a Skanzenben
Garai Antal Atom

10:30 - Átvonulás a Király utcán és a Széll Kálmán utcán keresztül a Savaria Múzeum parkjához

10:45 - Ünnepi Műsor – Savaria Múzeum, park

Fellépnek:
- Boglya Népzenei Együttes;
- Pilvax zenekar: Horváth Maggie - ének, Peltzer Géza - orgona, Svertsits Tamás - zongora, Berta Zoltán - basszusgitár, Radics Igor - dob, Domby Bertalan - szólógitár;
- Lehőcz Zsuzsa, Kovács Bálint, Kőmíves Csongor, Takács Dániel;
- Ungaresca Táncegyüttes;
- Ünnepi beszédet mond Dr. Hende Csaba, honvédelmi miniszter, beiktatják Szombathely Diákpolgármesterét, majd megkoszorúzzák Dr. Horváth Boldizsár szobrát.

12:30 - V. Szombathelyi Sajtófotó-kiállítás - AGORA - Savaria Filmszínház
A kiállítást Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere nyitja meg. A sajtófotó-kiállítás március 31-éig tekinthető meg az AGORA - Savaria Filmszínház aulájában.

A műsorváltoztatás jogát a szervezők fenntartják!

Közreműködnek:

- Boglya Népzenei Együttes,
- Pilvax zenekar,
- Lehőcz Zsuzsa, Kovács Bálint, Kőmíves Csongor, Takács Dániel,
- Ungaresca Táncegyüttes,
- Neumann János Általános Iskola diákjai,
- Reményik Sándor Általános Iskola és Művészeti Iskola - Klapka György Lovas Polgárőr és, Hagyományőrző Egyesület 11-es Huszár Tagozata,
- NYME - SEK Szökős Néptáncegyüttes,
- Magyar Honvédség 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred díszalegysége,
- Prikazovics Ferenc,
- Szombathelyi Polgárőrség,
- Szombathely Város Fúvószenekara,
- és az ünnepi menethez csatlakozó lovasok, zenészek, táncosok.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra