Tarolt a Nyugat.hu fotósa a szombathelyi sajtónapon

Mészáros D. Zsolt két kategóriában is nyert.

Ahogy az lenni szokott, idén is március 15-én tartották meg a szombathelyi sajtóünnepet, ezúttal a Szombathelyi Képtárban. A magyar sajtó napja alkalmából pedig ismét díjazták a sajtó munkatársait, több kategóriában is.

Nemény András polgármester beszédében kiemelte a sajtószabadság fontosságát, egyben gratulált lapunknak a tegnap átvett Magyar Sajtódíjhoz Büszkeség: a Nyugat.hu kapta az idei Magyar Sajtódíjat 2023. March 14. 12:22 .

A polgármester szerint a különböző kategóriákat (lásd később) maga az élet köti össze, a jó fotó pedig az örök pillanatot ragadja meg, ami mintha egy fejünkben elinduló film első kockája lenne.

Szombathelyi Sajtóünnep 2023
Nemény András és Benkő Sándor
Szombathely MJV / Bonyhádi Zoltán

Először a hagyományos sajtófotó pályázat következett, melynek célja, hogy objektíven mutassa be Szombathely legfontosabb, leglátványosabb, és legérdekesebb történéseit, kulturális és sporteseményeit. Idén jóval többen jelentkeztek, mint tavaly: 17 fotós összesen 161 fotóval, ami 124 pályaművet jelent (a fotósorozatok egy műnek számítanak).

Idén a hír/esemény, kultúra/művészet, illetve sport kategóriákon kívül egy újat is hirdettek: a negyedik, külön kategóriába azokat a pályaműveket várták, melyek beleférnek a sajtófotó tágabb műfajába, ugyanakkor valamiért a klasszikus három kategóriák egyikébe se tagolhatóak.

Ilyen például a streetfotó, a tájkép, vagy akár a természetfotó is. Az új kategória pedig amiatt is különleges, hogy idén először fotósorozattal, legfeljebb 6 képpel is lehetett nevezni.

A zsűri sok évtizedes tapasztalattal bíró fotóriporterekből állt: Benkő Sándor, Gáspár Gábor és Seres Péter idén is a megszokott módon, név nélkül, kategóriákra bontva kapták meg a pályaműveket és a hozzájuk tartozó leírásokat, március 2-án ültek össze elbírálni a képeket, hogy aztán a 15-i sajtóünnepen kioszthassák a díjakat.

A Nyugat.hu fotósa, Mészáros D. Zsolt két kategóriában is nyert.

A szombathelyi hajléktalanszálló lakóit emberközelibb módon bemutató sorozatának egyik fotóját ítélték a legjobbnak a hír/esemény kategóriában. A sorozat többi képét itt nézhetik meg, helyszíni riportunkat pedig itt „Fogadjuk el, hogy nagyon nehéz az élet, és nem mindegyikünk egyformán erős” 2022. December 22. 07:30 olvashatják el.

Kiestek a lapok a kezéből. A szombathelyi hajléktalanszálló lakóit emberközelibb módon bemutató sorozat egyik fotója, ahogy az ott dolgozók is fogalmaznak: bárki kerülhet ilyen helyzetbe.
Mészáros D. Zsolt

Zsolt sorozata lett a nyertes az új, külön kategóriában is, melybe egyéni hangulatképeket válogatott össze Szombathelyről.

lepusztult Petőfi-MT Szombathelyen
Ez a hely is Szombathely - A sorozat egyik képe. | A többi fotóért kattintson!
Szombathelyi Sajtóünnep 2023
Mészáros D. Zsolt
Szombathely MJV / Bonyhádi Zoltán

A kultúra/művészet és a sport kategória nyertese Büki László lett a Vaskarika.hu-tól Folk-levitáció és MMAgyar bajnok mosolya című képeivel.

A zsűri idén két különdíjat is kiosztott: Vágvölgyi Bálint szabadúszó fotósnak A futás öröme című fotójáért, valamint Cseh Gábornak, a Vas Népe fotósának Szombathely, a befogadó város című sorozatáért.

A fotópályázatot elbíráló Benkő Sándor MÚOSZ-nagydíjas fotóriporter azt hangsúlyozta, hogy a nyertes alkotások országos versenyeken is megállnák a helyüket.

Az Angyal László-emlékdíjat pedig idén Vámosi Áron szabadúszó fotós kapta Frissítő című fotójáért, amit az Anna and the Barbies Művészetek Völgyében tartott koncertjén készített.

Az idén is átadták a Szombathely sajtójáért díjat, amit tavaly óta kifejezetten a helyi sajtó, illetve médiumok munkatársai által végzett magas színvonalú tevékenység elismeréseként ítél oda a város egy, a helyi elektronikus és nyomtatott médiában (beleértve a rádiót és televíziót is) kiemelkedő munkát végzett természetes (újságíró) személynek.

A Szombathely sajtójáért díjat 2023-ban Sugár Judit kapta. Sugár Judit Szombathelyen született, középiskolai tanulmányait a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban végezte, majd a Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskolán villamos üzemmérnök diplomát szerzett. Tanulmányait ezt követően is folytatta, és a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán mérnök-üzemgazdász végzettséget is szerzett.

Szombathelyi Sajtóünnep 2023
Sugár Judit - Kattintson a képre a galériához!
Szombathely MJV / Bonyhádi Zoltán

11 évig volt a Vas Megyei Távhőszolgáltató Vállalat számítástechnikai munkatársa. A Szombathelyi Televíziónál 1994-ben kezdett el dolgozni mint vágó, képmérnök, rendező. Ő a városi televízió legrégebb idő óta ma is dolgozó munkatársa, személye összeforrott a tv-vel.

A Szombathelyi Tv napi híradói és magazinműsorain túl aktívan részt vett több (köztük díjnyertes) ismeretterjesztő és dokumentumfilm, - műsor elkészítésében is. Aktív résztvevője több helyi közösségnek, civil szervezetnek.

2004 óta önkéntes tevékenységet folytat a Szombathelyi Zsidó Hitközség Szociális és Kulturális Alapítványban, 2022 óta a helyi Zsidó Hitközség elnöke is. Ezirányú tevékenységei keretében számos kulturális eseményt, fesztivált, beszélgetést, ismeretterjesztő alkalmat szervez. Ezzel nem csupán a helyi média, de a kulturális közélet meghatározó szereplője is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra