Tarolt a Nyugat.hu fotósa a szombathelyi sajtónapon

Mészáros D. Zsolt két kategóriában is nyert.

Ahogy az lenni szokott, idén is március 15-én tartották meg a szombathelyi sajtóünnepet, ezúttal a Szombathelyi Képtárban. A magyar sajtó napja alkalmából pedig ismét díjazták a sajtó munkatársait, több kategóriában is.

Nemény András polgármester beszédében kiemelte a sajtószabadság fontosságát, egyben gratulált lapunknak a tegnap átvett Magyar Sajtódíjhoz Büszkeség: a Nyugat.hu kapta az idei Magyar Sajtódíjat March 14. 12:22 .

A polgármester szerint a különböző kategóriákat (lásd később) maga az élet köti össze, a jó fotó pedig az örök pillanatot ragadja meg, ami mintha egy fejünkben elinduló film első kockája lenne.

Szombathelyi Sajtóünnep 2023
Nemény András és Benkő Sándor
Szombathely MJV / Bonyhádi Zoltán

Először a hagyományos sajtófotó pályázat következett, melynek célja, hogy objektíven mutassa be Szombathely legfontosabb, leglátványosabb, és legérdekesebb történéseit, kulturális és sporteseményeit. Idén jóval többen jelentkeztek, mint tavaly: 17 fotós összesen 161 fotóval, ami 124 pályaművet jelent (a fotósorozatok egy műnek számítanak).

Idén a hír/esemény, kultúra/művészet, illetve sport kategóriákon kívül egy újat is hirdettek: a negyedik, külön kategóriába azokat a pályaműveket várták, melyek beleférnek a sajtófotó tágabb műfajába, ugyanakkor valamiért a klasszikus három kategóriák egyikébe se tagolhatóak.

Ilyen például a streetfotó, a tájkép, vagy akár a természetfotó is. Az új kategória pedig amiatt is különleges, hogy idén először fotósorozattal, legfeljebb 6 képpel is lehetett nevezni.

A zsűri sok évtizedes tapasztalattal bíró fotóriporterekből állt: Benkő Sándor, Gáspár Gábor és Seres Péter idén is a megszokott módon, név nélkül, kategóriákra bontva kapták meg a pályaműveket és a hozzájuk tartozó leírásokat, március 2-án ültek össze elbírálni a képeket, hogy aztán a 15-i sajtóünnepen kioszthassák a díjakat.

A Nyugat.hu fotósa, Mészáros D. Zsolt két kategóriában is nyert.

A szombathelyi hajléktalanszálló lakóit emberközelibb módon bemutató sorozatának egyik fotóját ítélték a legjobbnak a hír/esemény kategóriában. A sorozat többi képét itt nézhetik meg, helyszíni riportunkat pedig itt „Fogadjuk el, hogy nagyon nehéz az élet, és nem mindegyikünk egyformán erős” 2022. December 22. 07:30 olvashatják el.

Kiestek a lapok a kezéből. A szombathelyi hajléktalanszálló lakóit emberközelibb módon bemutató sorozat egyik fotója, ahogy az ott dolgozók is fogalmaznak: bárki kerülhet ilyen helyzetbe.
Mészáros D. Zsolt

Zsolt sorozata lett a nyertes az új, külön kategóriában is, melybe egyéni hangulatképeket válogatott össze Szombathelyről.

lepusztult Petőfi-MT Szombathelyen
Ez a hely is Szombathely - A sorozat egyik képe. | A többi fotóért kattintson!
Szombathelyi Sajtóünnep 2023
Mészáros D. Zsolt
Szombathely MJV / Bonyhádi Zoltán

A kultúra/művészet és a sport kategória nyertese Büki László lett a Vaskarika.hu-tól Folk-levitáció és MMAgyar bajnok mosolya című képeivel.

A zsűri idén két különdíjat is kiosztott: Vágvölgyi Bálint szabadúszó fotósnak A futás öröme című fotójáért, valamint Cseh Gábornak , a Vas Népe fotósának Szombathely, a befogadó város című sorozatáért.

A fotópályázatot elbíráló Benkő Sándor MÚOSZ-nagydíjas fotóriporter azt hangsúlyozta, hogy a nyertes alkotások országos versenyeken is megállnák a helyüket.

Az Angyal László-emlékdíjat pedig idén Vámosi Áron szabadúszó fotós kapta Frissítő című fotójáért, amit az Anna and the Barbies Művészetek Völgyében tartott koncertjén készített.

Az idén is átadták a Szombathely sajtójáért díjat, amit tavaly óta kifejezetten a helyi sajtó, illetve médiumok munkatársai által végzett magas színvonalú tevékenység elismeréseként ítél oda a város egy, a helyi elektronikus és nyomtatott médiában (beleértve a rádiót és televíziót is) kiemelkedő munkát végzett természetes (újságíró) személynek.

A Szombathely sajtójáért díjat 2023-ban Sugár Judit kapta. Sugár Judit Szombathelyen született, középiskolai tanulmányait a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban végezte, majd a Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskolán villamos üzemmérnök diplomát szerzett. Tanulmányait ezt követően is folytatta, és a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán mérnök-üzemgazdász végzettséget is szerzett.

Szombathelyi Sajtóünnep 2023
Sugár Judit - Kattintson a képre a galériához!
Szombathely MJV / Bonyhádi Zoltán

11 évig volt a Vas Megyei Távhőszolgáltató Vállalat számítástechnikai munkatársa. A Szombathelyi Televíziónál 1994-ben kezdett el dolgozni mint vágó, képmérnök, rendező. Ő a városi televízió legrégebb idő óta ma is dolgozó munkatársa, személye összeforrott a tv-vel.

A Szombathelyi Tv napi híradói és magazinműsorain túl aktívan részt vett több (köztük díjnyertes) ismeretterjesztő és dokumentumfilm, - műsor elkészítésében is. Aktív résztvevője több helyi közösségnek, civil szervezetnek.

2004 óta önkéntes tevékenységet folytat a Szombathelyi Zsidó Hitközség Szociális és Kulturális Alapítványban, 2022 óta a helyi Zsidó Hitközség elnöke is. Ezirányú tevékenységei keretében számos kulturális eseményt, fesztivált, beszélgetést, ismeretterjesztő alkalmat szervez. Ezzel nem csupán a helyi média, de a kulturális közélet meghatározó szereplője is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra