Rejtőzködő múlt: Szombathely, Thököly Imre utca 14.

Alig maradt önálló udvar, érintetlen, titkos kert a belvárosban.

Minisorozatot indított a Facebookon Balló László szombathelyi költő, művészettörténész.

Ennek első részében a Thököly utca 14. számú ház udvarával foglalkozik.

A fotókat mi készítettük.

"Szombathely belvárosának a huszadik század végével halaszthatatlanul szembe kellett néznie az autóforgalom megállíthatatlan erősödésével, amely két oldalról támadt: egyrészt le kellett vezetni a szakadatlan kocsiáradatot, másrészt meg kellett birkózni a folyamatosan növekvő parkolási gondokkal: megoldást kellett találni mindkét feszítő gondra" - írja Balló.

Thököly utca 14
Mészáros D. Zsolt

A forgalom elvezetését a Ferences-kert átvágásával a centrumot délre elkerülő Thököly Imre utca bevonásával oldották meg, a parkolást pedig javarészt a lakóházak udvarainak összevonásával kialakított parkolók útján.

Thököly utca 14
Mészáros D. Zsolt

"Ez a megoldás felszámolta a magamfajta belvárosi srácok élőhelyét, szerencse, hogy éppen akkortájt nőttünk ki ebből a ma már elképzelhetetlen mesevilágból, amelyben a teret és az időt olyan varázslattal fonta egybe, amilyen többé meg nem adathat a belváros gyerkőcei új és újabb generációi számára" - olvasható a bejegyzésben.

Thököly utca 14
Mészáros D. Zsolt

Alig maradt önálló udvar, érintetlen, titkos kert a belváros építészetében. Érdemes tehát keresésükre indulni, amennyire a lakók lehetővé, átjárhatóvá teszik ezeket.

Thököly utca 14
Mészáros D. Zsolt

Balló Lászlóval 2021 végén beszélgettünk Podcast Péntek: Balló László Szombathely neves házairól mesélt nekünk 2021. December 06. 19:08 Szombathely nevezetes házairól.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Múltbanéző