Tippelje meg, mennyi pénzt szed be a szombathelyi önkormányzat az óriáskerék üzemeltetőjétől!

Az ideiglenesen megszüntetett parkolóhelyek miatt kérdeztük a városvezetést.

Ha majd néhány évszázad múlva egy helytörténész azt kutatja, a kettőezerhúszas évek elején mi lehetett a szombathelyiek legnagyobb problémája, arra a következtetésre jut, hogy az bizony a parkolás volt.

Ez még a nagy klímakatasztrófa előtt történt, amikor mindenki autót vásárolt, családonként többet, és úgy gondolták, az önkormányzatnak kutya kötelessége ingyenesen helyet biztosítani a közterületen a kéttonnás fémdobozoknak.

A politikusok zöme – akkor így hívták a döntéshozókat – pedig kiszolgálta ezeket az igényeket, nehogy veszítsenek a népszerűségükből.

Nem ezen múlott a későbbi eseménysor, de azt sem lehet mondani, hogy nem voltak bizonyos összefüggések.

Mészáros D. Zsolt

Ez a kis bevezető, ami remélhetőleg csak olcsó hangulatkeltés, mindenképpen idekívánkozott az olvasói levél elé, ami így szól:

„Mostanában sokszor olvashatunk a szombathelyi parkoló helyzetről. Nos, nagyon nem tetsző dolog, hogy nem lehet parkolni a Borostyánkő áruház előtt, az óriáskerék miatt, ráadásul két hónapig. Amúgy ott is lakunk, hova álljunk? Bennünk senki nem kérdezett meg sem most, sem pár éve, igaz közterület, de az a kerék nem férne el valahol máshol a városban, ahol nem parkolókra rakják? Ráadásul jön a karácsonyi nagybevásárlások ideje, ott a Spar, a környéken szinte lehetetlen szabad helyt találni. Úgy hallom, elég sok ember nem örül neki. Kár, hogy a vezetőség nem gondolkodik.”

Az ügyben megkerestük az önkormányzatot, melytől a következőket tudtuk meg.

A szombathelyi óriáskerék telepítése 31 darab fizető parkolóhelyet érint. Ezek a parkolók jeggyel vagy kombinált (arany) bérlettel vehetők igénybe.

A normál (szürke) lakossági bérlet a Borostyánkő előtti helyekre nem vonatkozik, és a Szova parkolási csoport nyilvántartása szerint az óriáskerék által elfoglalt parkolókra érvényes arany bérlettel rendelkező, Szent Márton utca 2-4. számú társasházi lakó nincs.

Azaz – és azt már mi tesszük hozzá - a lakók parkolását csak áttételesen érinti az óriáskerék.

Mészáros D. Zsolt

Ha már egyszer óriáskerék és helyfoglalás, az önkormányzattól megkérdeztük azt is, mekkora bevétele származik a városnak az óriáskerekes vállalkozó helyfoglalásából.

„Az óriáskerék üzemeltetője a fizető parkolót kezelő SZOVA Szombathelyi Vagyonhasznosító és Városgazdálkodási Nonprofit Zrt.-vel kötött szerződést 3 millió 670 ezer 400 forint összegben”

- tudtuk meg.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem