Eddig: 1 671 363 / 3 000 000 Ft, 80 támogató. Még7nap.
Légy része az igazságnak!

Titokzatos repülő eszközök vették üldözőbe az USA rombolóhajóit többször is

A különös eseménysorozat 2019 júliusában kezdődött a kaliforniai Channel Islands környékén.

Rejtélyes drónrajok tűntek fel az USA több katonai hajója körül a kaliforniai Channel Islands környékén, az eseményeket pedig a legmagasabb fokú vizsgálat követte. Hogy mi történt pontosan ezeken az éjszakákon, annak a The War Zone próbált meg utánamenni. Az ő (egyébként még nem lezárult) nyomozásukat foglalta össze a raketa.hu honlap.

A bizarr történetek láncolata 2019. július 14-e este, helyi idő szerint 22:00 körül indult, amikor a USS Kidd két drónt is kiszúrt. Fontos megemlíteni, hogy drónként ezekre az eszközökre a hajónapló hivatkozik, de emellett elő szokott kerülni még az UAV (unidentified aerial vehicle – azonosítatlan repülő jármű) kifejezés is.

Az incidens miatt a rombolón riasztották a saját belső, hírszerzési csapatukat, akik gyorsan képesek reagálni minden váratlan eseményre, és egyszerű kamerákkal rögzítik az eseményeket. A drónok feltűnése után a USS Kidd figyelmeztette az USS Rafael Peraltát, mely hajó szintén aktiválta a saját SNOOPIE csapatát.

A USS Rafael Peralta hajónaplójában a hajó fedélzete felett lebegő fehér fényről írnak, és arról, hogy a drón lépést tudott tartani a rombolóval, vagyis nem csak haladt a jármű 16 csomós sebességével, de közben végig megtartotta lebegő helyzetét a hajó helikopter leszállója felett.

Ehhez társul az, hogy mindeközben rendkívül rosszak voltak a látási viszonyok, a látótávolság kevesebb mint egy tengeri mérföld volt, és mindez éjszaka történt. A USS Rafael Peralta manőverezésekor az incidens már több mint 90 perce tartott, ami jóval több annál, mint amennyi időt a kereskedelmi forgalomban kapható drónok képesek a levegőben tölteni. - írja a lap.

A következő éjszaka már a USS Rafael Peralta szúrta ki elsőnek az ismeretlen tárgyakat 20:39-kor, majd este 9 körül már a USS Kidd is észrevette a drónokat. A USS Kidd megpróbált kitérő manővereket tenni, de a drónok mintha üldözték volna a hajót. Mindezzel egyidőben a USS Russel is aktivitásra lett figyelmes: a hajónapló szerint a drónok lejjebb ereszkedtek, előre és hátra, jobbra és balra mozogtak.

Közben a USS Rafael Peralta fedélzetére hívás futott be a Carnival Imagination nevű óceánjáróról, melyben jelezték, hogy ők is kiszúrták a drónokat, de azokat nem ők üzemeltetik. Az incidens ezután még órákon át tartott, a Rafael Peralta előbb kettő, aztán négy drónt vett észre a hajó közelében, és bár az UAV-ok 3-4 órán át repkedtek a hajók körül, ezeket egyik hadihajó sem tudta ennyi idő alatt sem beazonosítani.

Ezt követően a nyomozás a parti őrséggel kezdődött, majd ezt a Naval Criminal Investigative Service (NCIS) különleges ügynöke folytatta, de később az FBI is bekapcsolódott. A nyomozás kezdetén kizártak egy, a közelben tartózkodó katamaránt, amely fedélzetén ugyan akadtak drónok, de azok nem lettek volna képesek arra a bravúrra, ami a hajónaplókban szerepelt, ráadásul a katamarán a második este már jóval távolabb is helyezkedett el a hadihajóktól.

A következő lehetőség az volt, hogy esetleg az amerikai hadsereg saját drónjairól van szó, mivel a közelben helyezkedik el a San Clemente Island és közeli FLETA HOT kiképzési terület. Ugyanakkor a haditengerészet csak kijelölt helyeken működtet drónokat. Az sem kétséges az adatok alapján, hogy ezek az eszközök jóval többre képesek, mint a kereskedelmi forgalomban kapható drónok – hiszen sokáig repültek, ráadásul igen gyorsan, körülbelül 70 km/h-ás sebességgel.

Az adatok alapján ezek az eszközök a július 14-iei éjszakán 100 tengeri mérföldet (kb. 185 kilométert) tettek meg. Ráadásul a drónok képesek voltak észrevenni és követni a rombolót rendkívül rossz látási viszonyok mellett, miközben az irányítóik szimultán legalább 5-6 ilyen eszközt irányítottak egyszerre.

Fontos körülmény még - írja a lap -, hogy nem tudni semmit az operátorokról, azt sem, miként tartózkodhattak a hajók közelében, ha pedig jóval távolabb voltak, mi alapján (és egyáltalán hogyan) irányították a drónokat. Ha pedig valóban a haditengerészet saját drónjairól volt mégis szó valami kísérleti program keretében, akkor miért ismétlődött meg az incidens azután, hogy ennek híre eljutott a legmagasabb parancsnokokig.

Ha viszont egy másik ország üzemelteti ezeket az eszközöket, az miért fedte fel ezeket, ahelyett hogy csendes megfigyelést folytatott volna, és miért üldözte már-már „pofátlan” módon a rombolókat? Az is elég nyugtalanító kérdés, hogy ha idegen hatalomról van szó, akkor honnan szálltak fel a drónok.

Végül pedig elég érdekes, hogy drónokat a legfejlettebb érzékelőkkel figyelték az emberi csapatok mellett, méghozzá órákon át, de így sem tudták ezek eredetét tisztázni. Az sem egyértelmű ezért, hogy egyáltalán drónokról lenne szó. A lap mindenesetre hozzáteszi, hogy a Csendes-óceánnak ebben a zugában már korábban is történtek „extrém különös” dolgok. - zárja összefoglalóját a lap.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech