Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Titokzatos repülő eszközök vették üldözőbe az USA rombolóhajóit többször is

A különös eseménysorozat 2019 júliusában kezdődött a kaliforniai Channel Islands környékén.

Rejtélyes drónrajok tűntek fel az USA több katonai hajója körül a kaliforniai Channel Islands környékén, az eseményeket pedig a legmagasabb fokú vizsgálat követte. Hogy mi történt pontosan ezeken az éjszakákon, annak a The War Zone próbált meg utánamenni. Az ő (egyébként még nem lezárult) nyomozásukat foglalta össze a raketa.hu honlap.

A bizarr történetek láncolata 2019. július 14-e este, helyi idő szerint 22:00 körül indult, amikor a USS Kidd két drónt is kiszúrt. Fontos megemlíteni, hogy drónként ezekre az eszközökre a hajónapló hivatkozik, de emellett elő szokott kerülni még az UAV (unidentified aerial vehicle – azonosítatlan repülő jármű) kifejezés is.

Az incidens miatt a rombolón riasztották a saját belső, hírszerzési csapatukat, akik gyorsan képesek reagálni minden váratlan eseményre, és egyszerű kamerákkal rögzítik az eseményeket. A drónok feltűnése után a USS Kidd figyelmeztette az USS Rafael Peraltát, mely hajó szintén aktiválta a saját SNOOPIE csapatát.

A USS Rafael Peralta hajónaplójában a hajó fedélzete felett lebegő fehér fényről írnak, és arról, hogy a drón lépést tudott tartani a rombolóval, vagyis nem csak haladt a jármű 16 csomós sebességével, de közben végig megtartotta lebegő helyzetét a hajó helikopter leszállója felett.

Ehhez társul az, hogy mindeközben rendkívül rosszak voltak a látási viszonyok, a látótávolság kevesebb mint egy tengeri mérföld volt, és mindez éjszaka történt. A USS Rafael Peralta manőverezésekor az incidens már több mint 90 perce tartott, ami jóval több annál, mint amennyi időt a kereskedelmi forgalomban kapható drónok képesek a levegőben tölteni. - írja a lap.

A következő éjszaka már a USS Rafael Peralta szúrta ki elsőnek az ismeretlen tárgyakat 20:39-kor, majd este 9 körül már a USS Kidd is észrevette a drónokat. A USS Kidd megpróbált kitérő manővereket tenni, de a drónok mintha üldözték volna a hajót. Mindezzel egyidőben a USS Russel is aktivitásra lett figyelmes: a hajónapló szerint a drónok lejjebb ereszkedtek, előre és hátra, jobbra és balra mozogtak.

Közben a USS Rafael Peralta fedélzetére hívás futott be a Carnival Imagination nevű óceánjáróról, melyben jelezték, hogy ők is kiszúrták a drónokat, de azokat nem ők üzemeltetik. Az incidens ezután még órákon át tartott, a Rafael Peralta előbb kettő, aztán négy drónt vett észre a hajó közelében, és bár az UAV-ok 3-4 órán át repkedtek a hajók körül, ezeket egyik hadihajó sem tudta ennyi idő alatt sem beazonosítani.

Ezt követően a nyomozás a parti őrséggel kezdődött, majd ezt a Naval Criminal Investigative Service (NCIS) különleges ügynöke folytatta, de később az FBI is bekapcsolódott. A nyomozás kezdetén kizártak egy, a közelben tartózkodó katamaránt, amely fedélzetén ugyan akadtak drónok, de azok nem lettek volna képesek arra a bravúrra, ami a hajónaplókban szerepelt, ráadásul a katamarán a második este már jóval távolabb is helyezkedett el a hadihajóktól.

A következő lehetőség az volt, hogy esetleg az amerikai hadsereg saját drónjairól van szó, mivel a közelben helyezkedik el a San Clemente Island és közeli FLETA HOT kiképzési terület. Ugyanakkor a haditengerészet csak kijelölt helyeken működtet drónokat. Az sem kétséges az adatok alapján, hogy ezek az eszközök jóval többre képesek, mint a kereskedelmi forgalomban kapható drónok – hiszen sokáig repültek, ráadásul igen gyorsan, körülbelül 70 km/h-ás sebességgel.

Az adatok alapján ezek az eszközök a július 14-iei éjszakán 100 tengeri mérföldet (kb. 185 kilométert) tettek meg. Ráadásul a drónok képesek voltak észrevenni és követni a rombolót rendkívül rossz látási viszonyok mellett, miközben az irányítóik szimultán legalább 5-6 ilyen eszközt irányítottak egyszerre.

Fontos körülmény még - írja a lap -, hogy nem tudni semmit az operátorokról, azt sem, miként tartózkodhattak a hajók közelében, ha pedig jóval távolabb voltak, mi alapján (és egyáltalán hogyan) irányították a drónokat. Ha pedig valóban a haditengerészet saját drónjairól volt mégis szó valami kísérleti program keretében, akkor miért ismétlődött meg az incidens azután, hogy ennek híre eljutott a legmagasabb parancsnokokig.

Ha viszont egy másik ország üzemelteti ezeket az eszközöket, az miért fedte fel ezeket, ahelyett hogy csendes megfigyelést folytatott volna, és miért üldözte már-már „pofátlan” módon a rombolókat? Az is elég nyugtalanító kérdés, hogy ha idegen hatalomról van szó, akkor honnan szálltak fel a drónok.

Végül pedig elég érdekes, hogy drónokat a legfejlettebb érzékelőkkel figyelték az emberi csapatok mellett, méghozzá órákon át, de így sem tudták ezek eredetét tisztázni. Az sem egyértelmű ezért, hogy egyáltalán drónokról lenne szó. A lap mindenesetre hozzáteszi, hogy a Csendes-óceánnak ebben a zugában már korábban is történtek „extrém különös” dolgok. - zárja összefoglalóját a lap.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech

Tovább az oldalra