Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Több mint bizarr festmények Michael Jacksonról

Azt eddig is tudtuk, hogy nem stimmeltek a dolgok az énekes körül. De hogy ennyire?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

2009 áprilisában, két hónappal a halála előtt, Michael Jackson 1390 személyes tárgyát árverezték el Los Angelesben.

Volt ott minden furcsaság, egy életnagyságú szobortól kezdve - ami a sztárt Batmanként ábrázolta – egészen egy golfautóig, aminek elején szintén ő volt megörökítve mint Pán Péter.

Itt derült ki az is, hogy Michael Jackson az évek során festők tucatjait bérelte fel, hogy halhatatlanná tegyék.
David Nordahl: Az álmok földjén
Nyugat.hu

A vásznakon feltárul Jackson zavarba ejtő belső világa, és maga Neverland is, amely afféle párhuzamos valóságként létezett.

„Annyira valószínűtlen volt, mintha egy másik bolygón lettem volna” – számolt be élményeiről az egyik festő. Leon Jones utcai portrékészítőből lett egyik napról a másikra a Neverland-birtok lakója, hogy ott négy és félméteres freskókat fessen a páncélos lovagként ábrázolt, szárnyas gyerekekkel körülvett énekesről.

David Nordahl: Camelot. A nőalak a képen Jackson felesége, Lisa Marie Presley.
Nyugat.hu

A 47 éves David Nordahl otthonában 1988-ban csengett a telefon. A vonal végén maga Michael Jackson volt, aki – miután sikerült tisztáznia, hogy tényleg ő – elmondta, hogy aznap látott egy Nordahl-képet Steven Spielberg irodájában, és hogy találkozzanak a denveri koncerten. Ez meg is történt, és a két művész olyannyira egymásra talált, hogy David Nordahl afféle állandó udvari festő lett. 17 év közös munka gyümölcse több ezer rajz és tucatnyi nagyméretű festmény lett. Ez utóbbiak darabjáért kb. 150 ezer dollárt (kb. 40 millió forint) fizetett Jackson, aki nem mellesleg úgy emlegette Nordahl-t mint a kedvenc kortárs festőjét.

David Nordahl: A mesélő
Nyugat.hu

Ami nem csoda: ezek a több mint bizarr, szürreális alkotások betekintést adnak a világ egyik legsikeresebb popzenészének álmaiba, mesékből, mítoszokból építkező fantáziájába, furcsa, deformált személyiségébe.

David Nordahl ezen olajfestményéről nem tudnak nem eszünkbe jutni az énekessel kapcsolatos gyerekmolesztálási vádak.
Nyugat.hu

Ralph Wolfe Cowam szerint Michael Jacksonnak dolgozni olyan volt, mint egy királynak. „Fantáziavilágban élt, és ha valami nem tetszett neki valami, akkor úgy érezted, hogy lefejeztethet miatta” – mondja a festő, aki négy portrét festett a sztárról. Közöttük van az is, ami Jacksont páncélban ábrázolja, kardján egy papagáj ül, palástjába egy angyalgyerek kapaszkodik, lábánál Bubbles, az énekes hűséges házimajma tartja gyermekét, miközben a jobb alsó sarokban egy űrrepülő startol éppen. Közben Jézus is megjelenik egy cowboycsizmában.

Ralph Wolfe Cowam: Apokalipszis
Nyugat.hu

A bizarr festmények látszólag ellentmondanak annak a jól ismert ténynek, hogy Michael Jackson egészen fiatal kora óta betegesen elégedetlen volt saját külsejével. Gyerekként nem nézett tükörbe, később pedig folyamatos munkát biztosított a plasztikai sebészeknek. Valójában ezek a portrék is a valóság megváltoztatásáról szólnak: az énekes szerette volna, ha a rajongók olyannak látják, amilyennek a vásznakon ábrázolják. És ez a törekvés, lássuk be, nem is annyira a valóságtól elrugaszkodott elképzelés.

Ebből a szempontból nem is lennénk annyira meglepve, ha David Nordahl, Ralph Wolfe Cowam és a többiek által képviselt képzőművészeti irány gyökeret verne a legújabb kor politikai vezetői között is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra