Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Több tonna szemét égett az önkormányzati bérház pincéjében

Pincetűzhöz riasztották a tűzoltókat Szombathelyen a Szabadságharcos utcába. Egy szépen felújított ház alól ömlött ki a füst. A lánglovagok először a pincelejáraton kiáramló lángtengertől nem tudtak lemenni, majd később a látványtól hőköltek vissza. Mennyezetig ért a szemét.

Izzó szemétkupacok

A ház és az udvar lakói kíváncsian szemlélték a tűzoltók munkáját. Mint kiderült alacsony komfortfokozatú önkormányzati lakások sorakoznak a házban és udvarán, így a kívülről szép homlokzat is az önkormányzat érdeme, a vááros újíttatta fel a házat. A lakók többsége roma, amikor a tűzoltók egy szétégett matracot hoztak fel a pincéből egymást túllicitálva kezdték szidni „a Józsit”, aki ott aludt lent, a szemétkupacon. Róla majd később. A riasztásra előbb két tűzoltóautó ment a helyszínre, majd később még egy csatlakozott, új légzőpalackokkal.

Itt már elégett a sok szemét
Itt már elégett a sok szemét
Tánczos Mihály

Tizenhárom tűzoltó küzdött a lángokkal és közben hőkamerával átkutatták a pincét sérültet, vagy halottat keresve, de senkit nem találtak. Addig a mentők is kint várakoztak, bevetésre készen. A maszkok ezúttal nem csak a hőtől, de a fertőzéstől is védték a tűzoltókat, a boltíves pincében ugyanis tonnaszám állt a szemét. Lomok, háztartási hulladék vegyesen. A két autó által szállított víz nem volt elég az oltáshoz, ezért a környék tűzcsapjait is használták, míg végül gőzölgő hulladékhegyek maradtak a ház alatt.

Régóta gyűlik a hulladék
Régóta gyűlik a hulladék
Tánczos Mihály

Drága a szemétszállítás?

Úgy tudjuk, a pince éjjel-nappal nyitva volt és néhány család rákapott a szemét „házon belüli” elhelyezésére. Hogy mi célból, arra választ nem kaptunk, csak egy foghegyről odavetett mondatot: drága a szállítás. Az udvar végében lomis kupacok, fém és talán még használható eszközök, halmokban. Itt már beszédesebb lakókkal is találkoztunk, akik elmondták, a pincében K. József lakott, akit augusztusban kilakoltattak a pince feletti lakásból, ahol volt feleségével és annak jelenlegi élettársával élt egy fedél alatt. Állítólag nem fizették a havi 5 ezer forintos lakbért, ezért kellett távozniuk. Az asszony egy ideig az udvar végében lakott egy kalyibában, majd onnan elköltözött a Kiskar utcába. József pedig leköltözött a pincébe, igaz, bejelentkezett a segítőházba is. Most éjjel is ott aludt a matracán, ezért a lakók azt gondolják, ő gyújtotta fel – véletlenül – a pincét. Azt viszont kilátásba helyezték, hogy „betörik a pofáját a g*nek, ha visszajön”.

Hétfő délelőtt sokan voltak otthon a ház lakói közül
Hétfő délelőtt sokan voltak otthon a ház lakói közül
Tánczos Mihály

Józsefnek nem volt gyufája

Megkerestük K. Józsefet is, aki két utcával arrébb búslakodott, egy konténernek dőlve. Mint mondta az egyik „lakótársa” már megfenyegette, vissza ne merjen menni. Pedig ő ártatlan a tűzben – állítja.

K. József állítja: nem ő gyújtotta fel a pincét, ahol aludt
K. József állítja: nem ő gyújtotta fel a pincét, ahol aludt
Tánczos Mihály

- Tegnap elfogyott a cigim és a gyufám, ma reggel háromnegyed hétkor vettem, ezt a boltos is tanúsíthatja. Nem miattam gyulladt ki a pince. Reggel valaki bejött és gyufát kért, de annak sem tudtam adni – gondolkodott el a sárga sapkás férfi. Amikor rákérdeztünk, ismerte-e az illetőt, kapásból rávágta, hogy nem és elkapta a tekintetét. Tehát ismeri, állapítottuk meg, mire beleegyezően bólogatott és hozzátette, nem akarja megmondani, ki volt az. Aztán elmesélte a kilakoltatásukat is, de az ötezer forintot cáfolta. – Hármunknak 17 ezer forintot kellett fizetni a lakásért, ami nagy összeg, hiszen a rokkantnyugdíjam 27 ezer forint, nem tudtam volna megélni. A hajléktalanszállót meg ha lehet kerülöm, annyi ott a lopás. Délután visszamegyek a pincébe, ott az új pár cipőm, zoknim és a nadrágom, amit úgy vettem. Nem értem, miért fenyegetnek engem, amikor nem én gyújtogattam.

Önkormányzati ingatlanok, mint szeméttároló?

Nem ez az első önkormányzati ingatlan, ami tele van szeméttel. A szombathelyi Fő téren felgyújtott „hajléktalannak” is volt lakása az Óperint utcában, azt azonban mennyezetig telehordta szeméttel Sátánfajzatok – Gyerekek kínozták meg és gyújtották fel a férfit 2005. March 10. 15:51 . Akkor a bűzre és patkányokra panaszkodó szomszédok panasza kapcsán érdeklődtünk az illetékes osztálynál, miért nem takarítják el a szemetet és miért nem tesznek valamit? Az osztályvezetőnek rossz napja lehetett, visszakérdezett, ha annyira zavar minket, miért nem takarítjuk el mi magunk, még kesztyűt is ad hozzá. Később a szanált önkormányzati ingatlanoknál Szanálták a híres-hírhedt házakat a Körmendi úton 2006. January 18. 07:52 is több teherautónyi szemétre bukkantak a pincékben, illetve azokban a lakásokban, ahonnan kiköltöztették a lakókat.

A szemét gyulladt ki az Iseum melletti használaton kívüli, hajléktalanok által belakott üzletsor két szintjén – egy férfi bent is égett az egyik alkalommal -, illetve a Claudius mögötti irodaépületben is, ami leégett Kiégett egy épület a Claudius Hotel mögött 2009. January 25. 10:48 . Ezeket is megörökítették képeink az utókornak, okulásul. Úgy tűnik azonban, hogy a probléma sok helyen fennáll. Kérdés tud-e, akar-e tenni valamit az önkormányzat ez ellen?

Az udvarban is sok a lom
Az udvarban is sok a lom
Tánczos Mihály
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Szanálták a híres-hírhedt házakat a Körmendi úton

Bontatlan gyógyszerek, kutyabőr, döglött patkány színesíti a látványt.

Végre megújulhat az Iseum?!

Állítólag 2009-ig befejeződhet a római szentély rekonstrukciója. Kicsit jó lenne addig is vigyázni rá, a környéket ugyanis emberi ürülék, kosz és mocsok uralja.

Kiégett egy épület a Claudius Hotel mögött

Kigyulladt és teljesen kiégett egy 300 négyzetméteres épület a Claudius Hotel mögött, a Fedett Uszoda szomszédságában vasárnap hajnalban, Szombathelyen. Az épületben a jelek szerint hajléktalanok laktak.

Sátánfajzatok – Gyerekek kínozták meg és gyújtották fel a férfit

Megvert, kifosztott és felgyújtott három gyerek egy 62 éves férfit Szombathelyen....

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló

Tovább az oldalra