Top menedzser-egerek a pácban - A WSSZ premierjén

Béres Attila rászolgált a bizalmunkra, a Top Dogs a helyén van, keserédes szórakozás, nem csak munkanélkülieknek. Izgalmas rendezésben és jó alakításokkal.

Nem csupán a pórnép, az üvegpaloták bőrfoteleibe begyökerezettnek gondolt topmenedzserek is bármikor utcára kerülhetnek. Összeroppannak ők is, lesznek nagykutyákból kicsi egerek. Hacsak nem jön a megmentő: egy rájuk szabott programmal dolgozó munkaerő-közvetítő cég és speciális személyiségfejlesztő tréningje. Ez az alaphelyzete a svájci szerző sikerdarabjának, amelyet a szombathelyi színház a szezon utolsó bemutatójaként tűzött műsorára.

WSSZ: Top Dogs
Na, I will survive
Mészáros Zsolt

Urs Widmer keserédes komédiáját azonban nem irodalmi értéke miatt szeretjük, hanem mert tényleg (majdnem) telibe talál. A nagyban játszó csúcsvezetők lelket perzselő és irigyelt világa mindenki izgat, és a nézőnek elégtétel, ha azt látja, ott is van mellőzöttség, csalódás, tehetetlen harag; a saját kis harcainkat látjuk viszont, mikor a lapátra tett menedzserek próbálnak megbirkózni a fölöslegesség érzésével, azzal, hogy hűbéresi alázatuk mit sem számít.

Nagykutyáknak top-tréning, nem munkaügyi központos sorállás

A darabnak nincs konkrét cselekménye, mi magunk, nézők is a munkaerő-közvetítő cég speciális személyiségfejlesztő tréningjére váltunk jegyet. Előttünk zajlik a dráma, látunk szöveg- és tornagyakorlatokat, egyéni gyónásokat, s közben azt, a lelkes tréner (Kiss Mari) miként próbálja gatyába rázni az elveszett lelkeket.

WSSZ: Top Dogs
Happy az élet
Mészáros Zsolt

Béres Attila rendezése egyszerre realista és szürreális. Hightech dobozba zárja hőseit. Itt csiszolják újra a gépezet kiesett kerekeit, teszik újra alkalmassá a hatékony munkavégzésre, a végrehajtásra és maximális megfelelésre.

Nyoma sincs annak a falanszteri szürkeségnek, amit a Katona József Színház zseniális előadásban jó pár éve láttam. (Ott a díszlet egyetlen kifutóra emlékeztető színpadi elemből állt, ahol, mint a futószalagon, jöttek-mentek a beszürkült menedzseregerek.)

Emberkísérlet ez, a kiebrudalt munkaerőket Béres tényleg egy dobozba zárja, összerázza, és figyeli, mi sül ki belőle, ki kinek megy neki, ki hogy birkózik meg a lehetetlennel: megemészteni a személyes kudarcot. Miként próbálják személyiségük szilánkjait összekaparni.

Van még remény, túlélem én

Szürreális, de otthonos világ – Béres Attila nem hazudtolja meg magát, a jól válogatott zenei betétek (mint a The Winner Takes It All (Abba) vagy Gloria Gaynor „I will survive”-ja) ráerősítenek erre a felszínes „kíp szmájling” világra. Az angol szövegek rendre rímelnek a helyzetre, vagy éppen a fonákját mutatják.

WSSZ: Top Dogs
Nem játék - Nagy Cili és Szabó Tibor
Mészáros Zsolt

Szerencsére sok jól illeszkedő alkatrész (Szabó Tibor, Bajomi György, Zayzon Zsolt, Horváth Ákos…) működteti a gépezetet. Kedvenceim a lányok. Nagy Cili – nekem az évad felfedezése. Lefojtott, sűrű energia sugárzik belőle. Sokáig látom még magam előtt, ahogy a düh vagy a kétségbeesés iróniába vagy ereket kidagasztó kitörésbe fordul nála. Märtz Fruzsina is meglepetés, szerepjáték-béli kettősük Nagy Cilivel az egyik legütősebb jelenet.

Orosz Robit sem győzöm eleget dicsérni, amiben megjelenik, ott tarol, gonddal kidolgozott szerepeiből életteli figurákat gyúr.

A szombathelyi társulat első teljes szezonját készül most befejezni, egy igazgatóvltás közepén járunk, várjuk a folytatást, a hasonlóan impulzív szombathelyi rendezéseket.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra