Utcát neveznek el Törőcsik Mariról Velemben

A falu egyik új utcája viseli majd leghíresebb egykori lakójának nevét.

Velem képviselő-testülete megszavazta, hogy a falu egyik új építésű házakból álló, még névtelen utcáját nevezzék el Törőcsik Mariról - mondta a Blikknek Bakos László polgármester.

Hozzátette, az utcanév avatását jövő áprilisra tervezik, Törőcsik Mari halálának második évfordulójára.

A Törőcsik Mari utca terve már korábban felmerült, idén márciusban mi is írtunk róla Még nincs eldöntve, mi lesz a sorsa Törőcsik Mari velemi házának 2022. March 07. 12:15 . Akkor még úgy tűnt, hosszabb időt vesz igénybe az előkészítés, mert a művésznő lánya időt kért, hogy eldöntse, mi legyen a sorsa Törőcsik Mari velemi házának.

Törőcsik Mari velemi háza.
Google Maps

A ház több tízmillió forintot ér, az önkormányzat emlékházat szeretne benne kialakítani, de erre nincs elég pénze. A polgármester márciusban azt mondta, külső segítség nélkül nem tudják megvalósítani a tervet.

Törőcsik Mari utca tehát lesz jövőre Velemben, az emlékházra még várni kell. Közben a művésznő szülőfalujában, a Heves megyei Pélyen, ahol 15 éves koráig élt, 1,8 milliárdból alakítanak ki Közel 2 milliárd forintból épülhet Törőcsik Mari emlékház 2022. April 16. 19:04 emlékházat.

A Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, háromszoros Kossuth-díjas színművész a '70-es években vásárolta meg velemi házát, és ideje nagy részét a vasi faluban töltötte. Tavaly áprilisban, hosszú betegség után hunyt el Elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze 2021. April 16. 07:58 . Háza üresen áll, de így is zarándokhellyé vált Zarándokhellyé vált Törőcsik Mari velemi otthona 2021. August 02. 21:32 . Idén augusztusban - Pilinszky Jánossal közösen - emléktáblát kapott Törőcsik Mari és Pilinszky János is emléktáblát kapott Velemben 2022. August 31. 12:29 a velemi Stirling-villában.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet