Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A toronyi gazdálkodó, akinek elvették földjét és legázolták a búzáját az új víztározó miatt - ami szerinte tök felesleges

A nagy történetek árnyékában mindig vannak kis történetek. Amik néha érdekesebbek, mint a nagy.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nézze csak meg! Hát mi szükség volt erre? Nem szóltak semmit, csak rámentek a nagy gépekkel. Nem hiszem el, hogy ne tudtak volna még várni néhány napot. Legalább értesíthettek volna, ez már nem olyan nehéz a 21. században

- mutatja Torony mellett a több száz méter hosszan a búzatábla belsejébe vezető nyomokat Rácz István.

Letaposott búzamző Dozmatnál
Itt gázoltak át az E.ON gépei. Kattintson a képre a galériához!
Mészáros D. Zsolt
Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

Az E.ON - illetve annak partnerei - nem először okoztak bosszúságot a Vas megyei gazdálkodónak.

A tavaszi vetés idején - merthogy télen valamiért nem került sort ezekre a munkákra - szintén belegázoltak a gépek a búzába a villanyoszlopcsere miatt: akkor a gazda kapott 80 ezer forint kárpótlást, ami szerinte nem túl méltányos.

De nem is emiatt fordult a sajtóhoz a férfi, aki elmondása szerint nem egy akadékoskodó típus, ahol tud, segít a helyi közösségnek.

Letaposott búzamző Dozmatnál
Ilyen búza terem itt.
Mészáros D. Zsolt

Itt nem megvették, hanem kisajátították a földeket

A mostani búzatiprás csak az utolsó csepp volt a pohárban, a bajok bosszúság fő forrása messze nem az E.ON, hanem a szomszédban épülő dozmati víztározó Befejezéséhez közeledik a dozmati víztározó építése: mutatjuk, hogyan állnak a munkák 2019. July 12. 13:03 .

Emiatt jönnek-mennek az E.ON munkatársai a búzaföldeken (a cég válasza a cikk végén), emiatt kell egyezkednie a kivitelezőkkel - akikkel egyébként korrekt viszonyban van -, és emiatt kellett átszerveznie egész gazdálkodását.

Ugyanis - mondja már otthon, a nappaliban a felesége társaságában Rácz István - Toronyban nem megvették, mint annyi más helyen Szombathelyen és környékén, hanem kisajátították a területeket.

Letaposott búzamző Dozmatnál
Kattintson a képre a galériához!
Mészáros D. Zsolt

Megkapták ugyan a földnek az értékét a NAV hivatalos árlistája alapján, de a mezőgazdaság ennél bonyolultabb. Amikor egy nagy értékű gépet vesznek, sok évre előre terveznek, például azt, hogy hogy mennyi idő alatt térül majd meg. És ez most felborult.

Ő most a víztározóval 10 hektár területet vesztett - részben saját, részben bérelt földeket -, 35 másik hektár lett megbolygatva valamilyen módon, így összességében több milliós bevételkieséssel számol.

A megváltozott gazdálkodási feltételek miatt egy alkalmazottat el is kellett küldenie - mondja Rácz István, aki elismeri, hogy a kormányhivatalban korrektül álltak a kérdéshez: csak éppen jóval kevesebb pénzt kapott, mint amennyit remélt.

Letaposott búzamző Dozmatnál
A gazdálkodó család otthonában is fogadta az újságírónkat!
Mészáros D. Zsolt

Persze már régóta mondogatták, hogy majd lesz víztározó, de a helyiek valójában nem nagyon hittek benne, egyrészt mert soha nem volt rá pénz, másrészt mert a helyiek maguk szükségtelennek tartották a kétmilliárd forintos létesítményt.

Az más kérdés, és egyben szomorú is, hogy az itt lakók nem tartották érdemesnek elmenni a beruházással kapcsolatos lakossági fórumokra - mondja a férfi.

A patak árterébe építették az Illés Akadémiát, mint ahogy most annak a bővítését is

Emlékei szerint eddig egyetlen egyszer, 1965-ben lépett ki a medréből az akkor még szabályozatlan Aranypatak, sem azelőtt, sem azóta nem okozott nagy gondot, maximum vízszint emelkedés volt. Ráadásul most a mederben alig van víz, és a klímaváltozással valószínűleg még inkább így lesz majd.

Letaposott búzamző Dozmatnál
A háttérben folyik az építkezés.
Mészáros D. Zsolt

Azt meg talán korábban kellett volna meggondolni, hogy éppen oda, a patak árterébe építsék az Illés Akadémiát, mint ahogy most annak a bővítését Lőrinc és a lepkék: megnéztük az épülő hatmilliárdos szombathelyi fociakadémiát 2019. July 04. 18:40 is.

Könnyen lehet - osztja mások véleményét a gazda -, hogy az egész hatalmas beruházás csak annak köszönhető, hogy valakik egy újabb fociakadémiát álmodtak Szombathelyre.

Hogy az így lenne, azt persze nem találtuk a dozmati projekt hivatalos indoklásban .

Megtaláltuk viszont annak a 2015-ös januári önkormányzati közgyűlésnek a jegyzőkönyvét , amelyből kiderül, valóban vannak komoly átfedések az fociakadémia és a dozmati víztározó mostani építése között, de ez már jóval túlmutat Rácz István történetén.


Az E.ON-hoz küldött kérdéseink és a cég válaszai a toronyi esettel kapcsolatban:

1. Az E.ON munkagépei/munkásai milyen jogcímen mehetnek rá a magántulajdonra?

A jogalapot a 2007. évi LXXXVI. törvény a villamos energiáról alábbi paragrafusa biztosítja számunkra:


124. § * (1) * A hálózati engedélyes a vezetékjog alapján közterületen és idegen ingatlanon, bejegyzett vezetékjog esetén a bejegyzett meglévő nyomvonalon
a) föld alatti és feletti vezetéket építhet, valamint ahhoz tartozó távközlési összeköttetést helyezhet el,
b) tartószerkezetet és azon elhelyezett átalakító- és kapcsolóberendezést helyezhet el,
c) nem tartószerkezeten elhelyezett elosztóberendezést, külön jogszabályban meghatározott átalakító- és kapcsolóberendezést helyezhet el,
d) az építés során a biztonsági övezetet sértő növényzetet eltávolíthatja.
(2) * A hálózati engedélyes a vezetékjog vagy a véglegessé vált üzemeltetési engedély alapján az építményeket üzemeltetheti, karbantarthatja, kijavíthatja és átalakíthatja, felújíthatja, továbbá a közcélú hálózat, termelői vezeték, magánvezeték vagy a közvetlen vezeték mentén lévő, a biztonsági övezetet sértő növényzetet eltávolíthatja, a felsorolt tevékenységek elvégzése céljából a vezetékjoggal érintett ingatlanra beléphet.

2. Mit lehet tudni a fenti toronyi esetről?

Hálózatfejlesztés zajlott a kérdéses területen, új fogyasztói igény kielégítése érdekében került sor egy új 22 KV-os villamos leágazás és egy transzformátor állomás építésére.

3. Bármi egyéb információ az üggyel kapcsolatban.

Tervezett munkák esetében, amennyiben lehetséges, figyelembe vesszük a mezőgazdasági terület haszonnövényeit, azok aratásának várható idejét, hogy a termelőknek, gazdáknak minél kevesebb kárt vagy kellemetlenséget okozzunk. Ugyanakkor figyelembe kell vennünk ügyfeleink igényeit is, hogy el tudjuk látni őket az általuk kért mennyiségű energiával.

Azokban az esetekben, ahol nem tudjuk az aratás idejéhez igazítani a hálózati beavatkozásokat és a villamos hálózat fejlesztése során taposási kárt okoznak a munkagépek, ahogy Ön is utalt rá levelében, a taposási kár megfizetésével igyekszünk kártalanítani az érintett termelőt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés