Tudta, hogy Szombathelyen tulajdonképpen ezüstkanállal a szájukban születnek a gyerekek?

2019 óta kapnak az itt született gyerekek babaköszöntő csomagot, benne a gazdagság középkori szimbólumával, az ezüstkanállal.

Nem mindennapi dolog szúrt szemet egy kollégánknak nemrég, amikor ügyet intézni ment a városházára. Kék színű, bársonyborítású okleveleken akadt meg a szeme, melyeket, mint kiderült, a Szombathelyen született babák kapnak.

Mint kiderült, még a 2017. december 14-ei közgyűlésen terjesztették elő, hogy szeretnének egy a szombathelyi identitást erősítő programot indítani. A 2018. június 25-ei közgyűlésen fogadták el aztán a programot, melynek többek között része a babaköszöntő csomag is.

Bonyhádi Zoltán/Szombathely MJV

„Fontosnak tartotta a város, hogy olyan emléktárgyat kapjanak az újszülöttek, amelynek 'üzenete' van, és eszmei értékkel bír a szombathelyiek számára” – mondták.

A csomag egyik legérdekesebb darabja egy gravírozott ezüstkanál, ami egy középkori hagyományból ered. Egy angol eredetű mondás szerint ugyanis, aki ezüstkanállal a szájában születik, nem egyszerűen gazdag örökség birtokosa, de mondhatni helyből megadatik neki minden földi jó, amiről sokan csak álmodoznak.

Bonyhádi Zoltán/Szombathely MJV

Az ezüstkanál mellett pedig kapnak a babák egy polgárlevelet is, melyben a polgármester köszönti őt Szombathely polgárainak körében. A levél alapja egyébként, egy 1857-es polgárlevél, melyet a Vas Megyei Levéltár és a Savaria Múzeum igazgatója javasolt.

Bonyhádi Zoltán/Szombathely MJV

Ez a szöveg szerepel a polgárlevélben:

POLGÁR – LEVÉL

SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA TUDTÁRA ADJA MINDENKINEK, AKIT ILLET, HOGY AZ ÚR 2019. ESZTENDEJE …. HAVÁNAK …. NAPJÁN MINDANNYIUNK NAGY ÖRÖMÉRE ….. MEGSZÜLETETT.

EZÉRT A MÉLTÁNYOSSÁGGAL MEGEGYEZŐLEG IGAZSÁGOSNAK TALÁLTUK ŐT A HELYBÉLI POLGÁROK KÖZÉ FELVENNI, ÉS ÜNNEPÉLYESEN SZOMBATHELY VÁROS HITES POLGÁRAI SORÁBA BEIKTATNI.

MINDEZEK HITELÉRE ………. POLGÁR ÚRNAK / ÚRHÖLGYNEK JELEN POLGÁR-LEVÉL A VÁROS HIVATALOS PECSÉTJÉVEL MEGERŐSÍTVE KIADATIK.

SZOMBATHELY, 2019. ………..

…………..
POLGÁRMESTER

Szombathelyi polgárlevél és ezüstkanál
Még több képért kattints!
Bonyhádi Zoltán/Szombathely MJV

A babaköszöntő csomagot egyébként nem olyan régóta, egészen pontosan 2019. januárjától kapják meg a Szombathelyen született babák. De nincs semmi hivatalos, ünnepi hajcihő, a Védőnői Szolgálaton keresztül juttatják el őket a családokhoz.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tudtad-e?