Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Tudta, hogy Szombathelyen tulajdonképpen ezüstkanállal a szájukban születnek a gyerekek?

2019 óta kapnak az itt született gyerekek babaköszöntő csomagot, benne a gazdagság középkori szimbólumával, az ezüstkanállal.

Nem mindennapi dolog szúrt szemet egy kollégánknak nemrég, amikor ügyet intézni ment a városházára. Kék színű, bársonyborítású okleveleken akadt meg a szeme, melyeket, mint kiderült, a Szombathelyen született babák kapnak.

Mint kiderült, még a 2017. december 14-ei közgyűlésen terjesztették elő, hogy szeretnének egy a szombathelyi identitást erősítő programot indítani. A 2018. június 25-ei közgyűlésen fogadták el aztán a programot, melynek többek között része a babaköszöntő csomag is.

Bonyhádi Zoltán/Szombathely MJV

„Fontosnak tartotta a város, hogy olyan emléktárgyat kapjanak az újszülöttek, amelynek 'üzenete' van, és eszmei értékkel bír a szombathelyiek számára” – mondták.

A csomag egyik legérdekesebb darabja egy gravírozott ezüstkanál, ami egy középkori hagyományból ered. Egy angol eredetű mondás szerint ugyanis, aki ezüstkanállal a szájában születik, nem egyszerűen gazdag örökség birtokosa, de mondhatni helyből megadatik neki minden földi jó, amiről sokan csak álmodoznak.

Bonyhádi Zoltán/Szombathely MJV

Az ezüstkanál mellett pedig kapnak a babák egy polgárlevelet is, melyben a polgármester köszönti őt Szombathely polgárainak körében. A levél alapja egyébként, egy 1857-es polgárlevél, melyet a Vas Megyei Levéltár és a Savaria Múzeum igazgatója javasolt.

Bonyhádi Zoltán/Szombathely MJV

Ez a szöveg szerepel a polgárlevélben:

POLGÁR – LEVÉL

SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA TUDTÁRA ADJA MINDENKINEK, AKIT ILLET, HOGY AZ ÚR 2019. ESZTENDEJE …. HAVÁNAK …. NAPJÁN MINDANNYIUNK NAGY ÖRÖMÉRE ….. MEGSZÜLETETT.

EZÉRT A MÉLTÁNYOSSÁGGAL MEGEGYEZŐLEG IGAZSÁGOSNAK TALÁLTUK ŐT A HELYBÉLI POLGÁROK KÖZÉ FELVENNI, ÉS ÜNNEPÉLYESEN SZOMBATHELY VÁROS HITES POLGÁRAI SORÁBA BEIKTATNI.

MINDEZEK HITELÉRE ………. POLGÁR ÚRNAK / ÚRHÖLGYNEK JELEN POLGÁR-LEVÉL A VÁROS HIVATALOS PECSÉTJÉVEL MEGERŐSÍTVE KIADATIK.

SZOMBATHELY, 2019. ………..

…………..
POLGÁRMESTER

Szombathelyi polgárlevél és ezüstkanál
Még több képért kattints!
Bonyhádi Zoltán/Szombathely MJV

A babaköszöntő csomagot egyébként nem olyan régóta, egészen pontosan 2019. januárjától kapják meg a Szombathelyen született babák. De nincs semmi hivatalos, ünnepi hajcihő, a Védőnői Szolgálaton keresztül juttatják el őket a családokhoz.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tudtad-e?

Tovább az oldalra