Az utolsó sorozatot adják már a jelenlegi rendszámokból, jövőre jön az új rendszer

Kis magyar rendszámtörténet.

Elkezdődött a T betűs rendszámok kiadása Magyarországon, ami az utolsó eddig nem használt hárombetűs kombinációkat tartalmazza - írja az Index.

Bár több okmányirodában van még készleten S-sel kezdődő rendszám, de van, ahol már a T-vel kezdődő gépjármű-azonosítókat adják ki.

Már autón is látható az új rendszám
Forrás: autonavigator.hu

Így hamarosan, várhatóan a jövő nyár elején megjelennek az új típusú rendszámok. A tapasztalatok szerint ugyanis egyre gyorsabb ütemben fut ki egy-egy sorozat.

Korábban egy betűkezdet akár öt évre is elég volt: az L 2007 és 2012, az M 2011 és 2015 között került sorra, előtte és utána viszont gyorsabban, jellemzően 3 évente cserélődtek a betűk. Az R és az S sorozatok kifutásához szinte egy-egy év elég volt.

Bár a T betű után az abc-ben következnének más betűk is, de a T lesz az utolsó sorozat a jelenlegi rendszerben, ugyanis a többi betű már foglalt. Az U a motorkerékpárok, az X az utánfutók, a Z az exportra kerülő járművek számára van fenntartva.

Két-két betű, három szám

Az új rendszerről közel két éve már írtunk Hamarosan jöhet az új rendszám 2019. December 28. 07:57 . Az új rendszámokon két-két betű, majd három szám követi egymást. Így:

Forrás: Facebook / Innovációs és Technológiai Minisztérium

A veterán autóknál marad a jelenlegi OT-jelzés a karaktersor elején, míg a rendőrkocsik RA, a honvédségi járművek HA, a mentőautók MA, az adóhivatal NA, a büntetés-végrehajtás pedig BA kezdőbetűs rendszámtáblákat kap majd.

Kis magyar rendszámtörténet

Az autók azonosítását lehetővé tevő jelzések iránti igáén már az 1900-as évek elején felmerült.

Először sorszámokat tettek a kocsikra, 1915-től már egy betű is volt a számok előtt. Az ország területét 15 járműkerületre osztották, ezek a kerületek egy–egy betűjelzést kaptak, amelyet a rendszámtáblán fel kellett tüntetni.

A II. világháború után sokáig kaotikus helyzet uralkodott, sokan kitalált rendszámokat használtak és engedély nélkül közlekedtek.

1958-tól vezették be a hatkarakteres rendszámokat, melyek két betűből és négy számból álltak, közöttük rövid kötőjellel. A használt, de visszavont rendszámokat később sok esetben újra kibocsátották, így maradt életben ez a rendszer egészen 1990-ig.

1990-ben vezették be a jelenleg is használt, három betű, három szám felosztású rendszámot, és jövőre új rendszer jön. De a most is látható rendszámokat egy ideig ég látni fogjuk, hiszen nem vonják ki azokat azonnal.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech