Az utolsó sorozatot adják már a jelenlegi rendszámokból, jövőre jön az új rendszer

Kis magyar rendszámtörténet.

Elkezdődött a T betűs rendszámok kiadása Magyarországon, ami az utolsó eddig nem használt hárombetűs kombinációkat tartalmazza - írja az Index .

Bár több okmányirodában van még készleten S-sel kezdődő rendszám, de van, ahol már a T-vel kezdődő gépjármű-azonosítókat adják ki.

Már autón is látható az új rendszám
Forrás: autonavigator.hu

Így hamarosan, várhatóan a jövő nyár elején megjelennek az új típusú rendszámok. A tapasztalatok szerint ugyanis egyre gyorsabb ütemben fut ki egy-egy sorozat.

Korábban egy betűkezdet akár öt évre is elég volt: az L 2007 és 2012, az M 2011 és 2015 között került sorra, előtte és utána viszont gyorsabban, jellemzően 3 évente cserélődtek a betűk. Az R és az S sorozatok kifutásához szinte egy-egy év elég volt.

Bár a T betű után az abc-ben következnének más betűk is, de a T lesz az utolsó sorozat a jelenlegi rendszerben, ugyanis a többi betű már foglalt. Az U a motorkerékpárok, az X az utánfutók, a Z az exportra kerülő járművek számára van fenntartva.

Két-két betű, három szám

Az új rendszerről közel két éve már írtunk Hamarosan jöhet az új rendszám 2019. December 28. 07:57 . Az új rendszámokon két-két betű, majd három szám követi egymást. Így:

Forrás: Facebook / Innovációs és Technológiai Minisztérium

A veterán autóknál marad a jelenlegi OT-jelzés a karaktersor elején, míg a rendőrkocsik RA, a honvédségi járművek HA, a mentőautók MA, az adóhivatal NA, a büntetés-végrehajtás pedig BA kezdőbetűs rendszámtáblákat kap majd.

Kis magyar rendszámtörténet

Az autók azonosítását lehetővé tevő jelzések iránti igáén már az 1900-as évek elején felmerült.

Először sorszámokat tettek a kocsikra, 1915-től már egy betű is volt a számok előtt. Az ország területét 15 járműkerületre osztották, ezek a kerületek egy–egy betűjelzést kaptak, amelyet a rendszámtáblán fel kellett tüntetni.

A II. világháború után sokáig kaotikus helyzet uralkodott, sokan kitalált rendszámokat használtak és engedély nélkül közlekedtek.

1958-tól vezették be a hatkarakteres rendszámokat, melyek két betűből és négy számból álltak, közöttük rövid kötőjellel. A használt, de visszavont rendszámokat később sok esetben újra kibocsátották, így maradt életben ez a rendszer egészen 1990-ig.

1990-ben vezették be a jelenleg is használt, három betű, három szám felosztású rendszámot, és jövőre új rendszer jön. De a most is látható rendszámokat egy ideig ég látni fogjuk, hiszen nem vonják ki azokat azonnal.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jele[email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech