Ungár Péter: Elnyűhetetlen vagyok

Országos médiáját bezárta, Szombathelyre ritkán jön már, az LMP társelnöke lett, jó kapcsolatot ápol az idős hölgyekkel és nem akar orbánozni.

Ungár Péterrel 2019 októberében beszélgettünk Ungár Péter és Schmuck Erzsébet az LMP új társelnökei 2022. August 27. 15:34 ugyanebben a szombathelyi étteremben. Akkor az itteni baloldal - az ő közreműködésével - egy győztes önkormányzati választást ünnepelt. Nagy tervei voltak a várossal. Most pedig, a vesztes országgyűlési választások után azon gondolkodom, mikor volt utoljára Szombathelyen…

Ungár Péter
Ugyanott 3 év után.
Mészáros D. Zsolt

Mikor is járt utoljára itt?

Az országgyűlési választások után rögtön.

Ám azóta nem.

Így van.

Annyit azért hallok, hogy a nyilatkozataiban szeret szombathelyi példákat mondani Ungár Péter a szombathelyi Két Medve nevű kocsmához hasonlította az országgyűlést 2022. May 02. 11:25 , utca-, kocsma- és városrész neveket. Ennyi maradt a várossal való kapcsolatából?

Nem véletlen, hogy miután az LMP társelnöke lettem, Szombathely volt az első helyszín, ahol fórumot tartottam Eszem-iszom, dínom-dánom, avagy hogyan kocsmázz Ungár Péterrel 2022. September 09. 11:46 . Ebben van egy olyan üzenet is, hogy akik nagyon örültek, hogy a város közéletében megszabadultak tőlem, ne örüljenek annyira.

Gondolom, az itteni bérelt lakása sincs már meg.

Egy ismerősnél aludtam.

70 százaléknál tart

Jó az, ha az embernek sok városban van ismerőse, ahol tud aludni. Ez jó baráti- és kapcsolati rendszert jelent. Ha megnézzük, hogy mi mindentől kellett megválnia, vagy mi mindent kellett újragondolni az életében és a politikai karrierjében a vesztes választások után, akkor mire jutunk?

Ennek van egy személyes és egy politikai része - és ez utóbbi számomra még mindig tart. Szerintem az ellenzéki politika egyik nagy hibája, hogy a kollégáim jelentős része nem gondolja, hogy bármit újra kell gondolnia.

Ön hol tart ebben?

70 százaléknál.

És a többiek?

A többiek el sem kezdték.

Azért csak tud olyat, aki elkezdte.

Én például nagy Donáth Anna fan vagyok, de nem értem, hogy mostanában miért lett a Del Medico Imrének a női modern kiadása. Mintha flekkben fizetnék, annyit ír, de legalább nála van valami gondolkodás. A Momentum jelenlegi elnökét kegyeleti okokból most nem kritizálnám, főleg az elmúlt időszak után.

Azt sem tartom az ellenzéki politika újragondolásának, hogy az a főpolgármester, akinek tengernyi felelőssége van abban, hogy a negyedik kétharmadhoz vezető úton milyen politikai stratégiát követtünk, hímez meg hámoz, és mint egy politikai puha fiú elmondja, hogy: Jaj, jaj, jaj, ezeket nem tartom pozitív dolgoknak!

Amúgy, az LMP mint párt is, sokkal több elemző munkát végzett szerintem, mint a vetélytársaim. Abban unikálisak vagyunk, hogy erőteljesen kritizáltuk Márki-Zay Pétert, de nem csak őt, tehát nem gondoljuk, hogy csak az ő hibája a vereség.

Miért nem orbánozik?

Önről pedig azt is mondják, hogy a közvetlen politikai konfrontációt már elkerüli. Főleg Orbán Viktorral. Ezért is egyszerűbb a szociális intézményekkel és a zöld kérdésekkel foglalkozni…

Hogy nem orbánozok mindig? Meg hogy elmentem a szociális területre?
Aki szerint ez a terület konfliktusmentes, az életében nem foglalkozott szociális szektorral. Ez a legkonfliktusosabb terület, mert mindenkit érint. Mindenki lehet idős, meg mindenkinek lehet az anyja demens. Ráadásul ez az egyik legfontosabb társadalmi kérdés. Megnőtt a várható élettartam, egyre többen szorulnak ápolásra, ezzel valamit kezdeni kell.

Orbán Viktort is lehet szidni, sokszor érthető is. De talán jó lenne, hogyha a politikai kérdéseket Magyarországon az ő személyétől függetlenül meg tudnánk beszélni. Orbán van, de attól még a vitát arról le kellene folytatni, hogy az Európai Unió reakciója az ukrán háborúban miben volt helyes, és miben helytelen. És ezt akkor is meg kellene tenni, ha a miniszterelnököt, Kovács Gézánénak vagy Takács Júliának hívnánk.

Ungár Péter
...egy neurotikus, fehér, meleg zsidó férfi vagyok....
Mészáros D. Zsolt

És mi lesz a miniszterelnökséggel?

Orbánéval?

Nem, az önével.

Szerintem ezt spóroljuk meg Magyarországnak. Nem vagyok alkalmas miniszterelnöknek.

Miért?

Mert egy neurotikus, fehér, meleg zsidó férfi vagyok.

Ha őszinte akarok lenni, a szombathelyiek egy része azt gondolta, hogy Ön már sokkal előbb megszakítja a szálakat Szombathellyel. Idejön, az előválasztásokba mindent beletesz, aztán, ha veszít, akkor el is megy. Hiszen nyilvánvaló, hogy több politikai érdeke nem fűzi ehhez a városhoz, mint bármelyik másikhoz.

Érzelmi kapcsolatom van a várossal.

De az a fajta aktív szerepnek, amit itt végzett, annak vége.

Nem fogok minden héten “Heti gyors” sajtótájékoztatót Ungár heti gyors: Balázsy is kövesse Tarlós példáját, és határolódjon el Hende Csabától 2019. September 27. 18:26 tartani a főtéren, de lesz lehetősége a Nyugat kommentelői között azoknak, akik a saját pszichoszexuális frusztrációikat és rossz életdöntéseiket az én buzizásomban akarják kiélni, hogy ezt tovább folytassák.

Mindenki a pénzt kérdezi…

Azt megkérdezhetem, hogy az előválasztással együtt mennyit költött a választásokra?

A választásokba a párt rakott pénzt. Az, meg hogy én mennyi pénzt rakok a pártba, megjelenik a közlönyben. Ott megnézheti. Azért elképesztő, hogy tőlem ezt folyton megkérdezik, miközben vannak más pártelnökök, akik szintén nagy magánvagyonnal rendelkeznek, náluk ez mégsem olyan fontos!

Nyilvánvaló, hogy a választások után mindenki jól meggondolta, mire költ pénzt. Ön például - akárcsak a Fidesz - leépítette a médiahálózatát. Megszüntette országos hírportálját, az Azonnalit és vidéken is karcsúsított. Pedig az ember azt gondolta volna, hogy ez a hálózat önnek politikai szempontból nagy előnyt jelentett.

Hát, az Azonnali nagyon sok mindent jelentett, de politikai előnyt nem. Sőt, inkább hátrány volt számomra. De nem ezért lett vége, hanem azért, mert anyagilag nem akartam tovább finanszírozni. Most minden egyes alkalommal meghallgatom, hogy: Jaj, de milyen értéket képviselt, én meg megszüntetem! Akkor miért nem olvastátok?

Nézzük, mi maradt meg a médiából?

A vidékiek. Például az Önök vetélytársa.

Az Ugytudjukra gondol? Bár a munkatársai nagy részét elküldték és a győri és szombathelyi régió erősen összekapcsolódik benne. És ezen kívül?

Az egri lap is megmarad.

Nehéz volt megválnia a médiái nagy részétől?

Az Azonnalira gondol? Hamarabb kellett volna…

Tervez-e egyáltalán új médiát?

Nem.

“…egyszer érdekes lenne arról beszélni, hogy a társadalmat irányító magyar férfiak mit csinálnak a többi magyar férfival, hogy azok ilyen hamar meghalnak…”

Ami változatlan, Ön újra országgyűlési képviselő. Maradt legalább a legfiatalabb a parlamentben?

Nem, sajnos. Mindannyiunkkal megtörténik az ilyen, jött pár ifjú momentumos.

Az azonban egyértelmű siker önnek, hogy az LMP-ben meghatározó funkciója lett a párt etikai bizottsága által többször is bírált magatartású Ungár Péternek. Schmuck Erzsébettel a párt társelnökének választották.

Elnyűhetetlen vagyok.

Mióta is járja a szociális intézményeket?

Öt éve. Főleg az időskori ellátással foglalkozókat.

És mit látott?

Azt látom, hogy Magyarországon az állami intézményrendszereknek, tehát mondjuk az idős- és fogyatékossági ellátásnak sokkal rosszabb a híre, mint amilyen az valójában. Van persze pár rossz ember, aki veri, bántja a bentlakókat, de valaki 30 évet nem dolgozik végig bérminimumért a szociális szektorban, pelenkázza az időseket, meg szondázza a súlyos fogyatékosokat, hogy ha ebben nincs lelki kapcsolat, elhivatottság.
Az ott dolgozók 99,9 százaléka nagyon jó ember. Rosszakat tudok mondani, de azt meg azért nem mondom, mert azokat bejelentettem a felügyeletnek és foglalkoznak vele.

Érzi-e bármilyen hatását annak, hogy ön ezeket az intézményeket végigjárja?

Az, hogy most már a kormányzat a szociális jogokat legalább emlegeti, előrelépésnek tartom, ahogy azt is, hogy a szociális szektorral egyáltalán foglalkozik a média. Előrelépés a 20 százalékos, sajnos az infláció által teljesen megevett béremelésük is.

A legnagyobb probléma az időseknél az elmagányosodás. A nők Magyarországon drasztikusan tovább élnek, mint a férfiak - egyszer érdekes lenne arról beszélni, hogy a társadalmat irányító magyar férfiak mit csinálnak a többi magyar férfival, hogy azok ilyen hamar meghalnak…

“Kártyáznak, kertészkednek, pletykálnak és szerelmesek lesznek”

A magányos időseknek jót tesz, ha bekerülnek egy intézménybe, mert van kivel beszélni, van társadalmi élet. Kártyáznak, kertészkednek, pletykálnak és szerelmesek lesznek.

Gondolom, hogy valahol hálás feladat is ez. Bemegy egy fiatalember, örömmel fogadják, megmutatják a unokáik fotóját…

Sőt, még azt is megkérdezik, nem akarok-e házasodni, mert itt a lányunokájuk fényképe. Legtöbb esetben az unoka is 15 évvel idősebb nálam, de aranyosak, én meg együttérzésben jó vagyok.

Milyen az intézmények fizikai állapota?

Mindenhol fel van mosva, ki van takarítva. Persze, van olyan hely, ahol még akadálymentesítve sincs, ami egy idősellátásban azért nagy gond. De sokkal nagyobb gond lesz most a rezsicsökkentés.
Csőd van.

A tapasztalatai nyomán tett le bármi javaslatot az asztalra?

Igen. A legfontosabb az, hogy az egyházi és az állami normatívát egységesíteni kell. Jelenleg az egyházi intézménynek közel nyolcszoros normatívát kapnak, mint az államiak. Pedig egy állami idősotthon pont ugyanannyit érdemel, mint egy egyházi.

“Nem tudom, mi történt velem áprilisban… ”

Ungár Péter
Ungár Péter
Mészáros D. Zsolt

Térjünk vissza a beszélgetésünk elejére. Mennyire volt nehéz azt mondani a médiájában dolgozóknak, hogy kész, vége?

Senkinek nem állampolgári joga, hogy eltartsák. Ezt nehéz volt megértenem.

Változtatott valamit az emberekkel való kommunikációjában?

Igen, többször mondok nemet.

Nem akar már mindenkinek az okos, ügyes, kedves, szép fiú lenni?

Nem.

Minek hatására?

Nemes Nagy Ágnes jó mester és nemrég láttam egy filmet Emma Thompsonnal. Akkor újra végiggondoltam, hogy egyszer csak 40 leszek … az életben az ember a saját boldogságáért tartozik felelősséggel.
Nem tudom, mi történt velem áprilisban a választásokat megelőző tíz napban, de én hallgattam a Karácsony Gergely mellett lévő tanácsadókra, meg különböző politikai molylepkékre, és elhittem, hogy nyerni fogunk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet