Úszásra alkalmatlan, de a katasztrófaturistáknak bejöhet a bezárt, széltépett, leégett kőszegi uszoda

Ha már egyszer itt a tavasz és kirándulási célpontokat keresünk.

„Elektronikus úton érkezett megkeresésére válaszolva tájékoztatom, hogy a Dr. Nagy László EGYMI területén található használaton kívüli uszoda ügyében jelenleg is folynak a háttéregyeztetések.”

Ezt a választ küldte kérdéseinkre Rozmán László, a Sárvári Tankerületi Központ igazgatója, amikor arról érdeklődtünk, hogy vannak-e új fejlemények a kőszegi uszoda épülete körül, illetve várható-e, hogy belátható időn belül történik valami.

A kőszegi uszodát legutóbb a múltkori határszéli kirándulásunk Megindult a három évvel ezelőtt elkészült töltés a kőszegi határátkelőnél lévő új útnál March 02. 16:53 során kerestük fel, kíváncsiak voltunk, mi van most az épülettel.

Nos, láthatóan semmi, csak az idő teszi dolgát.

Régi kőszegi úszoda
Hangulatos folyóparti séta. A Gyöngyös túlsó oldalán bújik meg a szerencsétlen sorsú uszoda
Mészáros D. Zsolt

Az uszoda magánterületen található, de egy masszív cipőben még ebben a sáros időben is le lehet menni a Gyöngyös-partra, onnan pedig fel a kerítéshez, ahonnan ez a pazar látvány tárul elénk.

Katasztrófaturistáknak például kiváló célpont.

A kőszegi uszoda története amúgy is egy katasztrófafilm.

A fedett, 25 méteres feszített víztükrű medencés uszodát 2000-ben adták át, de az üzemeltetés már a kezdetektől nem volt egy fáklyásmenet, merthogy a Vas megyei kisvárosnak folyamatosan pótolnia kellett a nem kis pénzügyi veszteségeket. Így aztán hol kinyitott, hol bezárt Fél év után újra kinyitott a kőszegi uszoda 2013. January 21. 15:32 , majd egy bő évtized múlva átkerült az államhoz Az állam átvette, majd bezáratta a kőszegi uszodát 2012. October 11. 10:35 .

A kőszegi uszoda belülről, itt még használatban
MIK

A létesítmény 2020-ban, a koronavírusra hivatkozva zárt be, és azóta sem nyitott ki. Időközben a használaton kívüli épületet elérte az, ami a használaton kívüli épületek sorsa: az enyészet.

Ráadásul egy évvel ezelőtt alaposan megtépte egy vihar Száll a szélben a gazdátlan kőszegi uszoda, ami így már valószínűleg balesetveszélyes is 2023. February 04. 17:26 a vászontetőt, egyes vélemények szerint balesetveszélytől is tartani lehetett.

A Sárvári Tankerületi Központ akkor azt írta lapunknak, hogy üzemeltetőként megvizsgálták az uszoda állapotát, az újraindításához szükséges feltételeket, a szakvélemény és az állapotfelmérés alapján arra a következtetésre jutottak, hogy "az épület a medencetérrel együtt teljes felújításra, korszerűsítésre szorul" .

Erre nem került sor, viszont tavaly májusban – a változatosság kedvéért - kigyulladt a szerkezet Kőszegen kigyulladt a szerencsétlen sorsú uszodaépület 2023. May 29. 17:42 . Feltételezhető, hogy az öltözőszekrényben keletkezett tűz, innen terjedtek át a lángok a burkolatra és a ponyvára.

Az uszoda a májusi tűz után
TM/Nyugat.hu

Mivel ekkor már sem áram, sem gáz nem volt az épületben, az öngyulladás kizárható volt.

A tankerületi igazgatótól most, a vizsgálat feltételezett lezárása után azt kérdeztük, hogy mi okozta a tüzet, de nem kaptunk választ, mint ahogy nem reagált megkeresésünkre a kőszegi polgármester sem.

Régi kőszegi úszoda
Katasztrófaturizmus 2024. Kattintson a képre a galériához!
Mészáros D. Zsolt

Csak remélhetjük, hogy a „háttéregyeztetések” előbb-utóbb sikeresek lesznek, és a kőszegi szülőknek nem kell maguknak szervezniük a gyermekek szombathelyi uszodába járását.

Addig is marad a katasztrófaturizmus.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság