Ilyen lesz a magyar úthálózat, ha egyszer elkészül

A tervek már régen készen vannak, a kivitelezés döcögősebben halad. De azért csak épülgetnek az utak.

Persze, tisztában vagyunk vele, hogy az úthálózat soha nem lesz kész, hiszen az igények és a körülmények is folyamatosan változnak. Jó pár évvel ezelőtt, amikor még a baloldal volt kormányon, az akkori gazdasági és közlekedési minisztérium összeállított egy, 2030-ig érvényes tervet. Ebből indulunk ki, aztán megnézzük, mi teljesült eddig belőle.

Egyelőre győzött a realitás

Ha csak Vas megyét és az innen induló utakat nézzük, az észak-déli M9-es autópálya Még pár év, és tényleg összekötik Zalaegerszeget az M7-essel 2015. August 11. 07:54 tűnik fel elsőként. Erről korábban komoly viták folytak, ami megvalósult, vagy a közeljövőben elkészül, az az M86-os Szombathelytől északra, Csornáig. Ezt eredetileg autópályának tervezték, a Csorna és Győr, valamint a közvetlenül Szombathelyre vezető szakasz maradna autóút.

2030-ra tervezett gyorsforgalmi úthálózat
Forrás: NFM

Való igaz, hogy az autóutat autópályává lehetne fejleszteni, de úgy tűnik, mégis győzött a realitás. Az M9-es Vasvár, Zalaegerszeg és Nagykanizsa útiránya helyett a 86-ost kezdték felújítani déli irányban Körmend és Rédics felé Átadták a 86-os főút Körmend-megyehatár szakaszát 2015. July 31. 12:33 . Igaz, nem autóútként, de a kamionforgalom erre halad, és nem Zalaegerszeg felé.

A másik nagyobb terv az M8-as autópálya Évek múlva lesz kész az M8-as 2013. April 05. 10:17 lenne. Ezt is bejelentették már többször, a lényeg, hogy az M8-as Veszprém után Balatonakarattya, majd Dunaújváros felé menne, majd Szolnok és Debrecen érintésével érné el a magyar-román határt. Ennek az autópályának az igazi jelentősége az lenne, hogy összekötné a nyugati és keleti országrészt, mégpedig a főváros térségének érintése nélkül.

Autópályák és autóutak hálózata

Ebből egyelőre annyi valósult meg, hogy - főleg Veszprém megyében - több szakaszon felújították és gyorsforgalmivá fejlesztették a 8-as főutat. A Vas megyei szakaszok - kisebb javításokon kívül - egyelőre váratnak magukra, mint ahogyan az autópálya-koncepció megvalósítása is.

Ha jobban megnézzük a fenti térképet, akkor azt is látjuk, hogy autópályák hálózata szövi be rajta az országot, kivéve a Dél- és Kelet-Alföldet, ahová inkább autóutakat terveznek a meglévő autópályák közti területekre.

Ezt tervezték 2015-re

Persze, készültek rövidebb időszakra vonatkozó elképzelések is, szintén a baloldali kormányok alatt. Az Index egy korábbi cikkében a 2015-re érvényes terveket hasonlította össze a 2002-es állapotokkal.

Ma már meglepőnek tűnhet, de 2002-ben ennyi autópálya és gyorsforgalmi út volt az országban:

Gyorsforgalmi úthálózat 2002-ben
Forrás: GKM

Jól látszik, hogy a Dunántúlon az M7-es és M1-es autópályákon kívül csak alsóbbrendű utak voltak. De tulajdonképpen ez volt a helyzet az ország keleti részén is.

2010 előtt ezt az állapotot tervezték 2015-re:

2015-re tervezett gyorsforgalmi úthálózat
Forrás: GKM

Ha jobban megnézzük, a Vas megyét érintő fejlesztések reálisabbak, a Dunántúlon a két autópálya mellett gyorsforgalmi utakat terveztek. Azért ne felejtsük el. hogy az itt csak gyorsforgalminak jelölt M6-os autópályaként készült el Pécsig, és ma már az M7-es is eléri a horvát határt Letenyénél.

Ha nem is 2015-re, de az idei nyár végére végre elkészül Köszörülheti az ollót Hende Csaba: már szeptemberben átadhatják a teljes M86-os utat 2016. May 11. 17:40 a Szombathely és Csorna közti gyorsforgalmi M86-os, és már készen van a Csorna és Győr közti M85-ös. Ami ezekben a tervekben még benne sem volt. Ezeknél az elképzeléseknél is az M9-esben gondolkodtak, a térképen amúgy az látszik, hogy Szombathelyt össze sem akarták kötni az autópályákkal. Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy az M86-os gyorsforgalmit a baloldal kormányzása alatt tervezték meg és indították el, a kivitelezés maradt nagyobbik része maradt 2010 utánra.

Nem baj, ha változnak a tervek

Viszont - mint fentebb is jeleztük - az M8-as, itt gyorsforgalminak tervezett fejlesztése nagyobb elmaradásban van, gyakorlatilag alig valami készült el belőle.

A tervek tehát folyamatosan változnak, ennek a legjobban talán mi, Vas megyeiek örülhetünk, hiszen ha nincs is gyorsforgalmi M8-asunk, de rövidesen egy óra alatt érhetjük el az M1-es autópályát. Igaz, szeptembertől útdíjat kell fizetnünk az M86-os használatáért.

Aki további részletekre kíváncsi, az elkészült és építés alatt áll gyorsforgalmi utakért ide , az alacsonyabb rendű utakért pedig ide kattintson .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet