Elveszített egy útfelújítási pályázatot Szombathely önkormányzata, de indulnak egy másikon

Az elmúlt egy évben gyakorlatilag leálltak az útfelújítások a nehéz anyagi helyzet miatt. A pályázatok sem mindig jönnek be.

A szombathelyi önkormányzat még tavaly márciusban nyújtott be pályázatot a Bárdos Alice utca felújítására a belügyminisztériumhoz. Az utcát 170,56 méter hosszban újították volna fel, bruttó 44 millió 575 ezer forint tervezett költséggel, amihez 22 millió forint önerőt kellett volna fizetni.

A csütörtöki közgyűlésre készült anyagból kiderül, hogy a belügyminisztérium már tavaly elutasította a pályázatot, forráshiányra hivatkozva.

A Bárdos Alice utca pályázatát nem támogatta a minisztérium
Forrás: googlemaps.com

Szombathelyen gyakorlatilag nem volt útfelújítás az elmúlt egy évben, igaz, járdákat és játszótereket tettek rendbe. Közel egy éve írtunk Kátyúzásra 67 millió forint lesz Szombathelyen, de az útfelújítás gyakorlatilag leállt 2021. February 22. 07:09 arról, hogy a városi költségvetésben (2021-ről volt szó) nem volt keret az útfelújításokra, kátyúzásra tettek félre 67 millió forintot.

Azóta csak állami támogatásból jött pénz út- és hídfelújításra, és egyebekre Hende bejelentett: több mint 1 milliárd forint jön szombathelyi fejlesztésekre 2021. July 07. 15:42 . Ebből az 1,2 milliárd forintból 435 millió fordítható belterületi utakra.

Nemény András polgármester nemrég adott interjút Nemény András: Csodafegyver nincs, egy ponton túl saját magunkon sem tudunk spórolni January 15. 18:56 lapunknak, az interjúban azt mondta, az igazi útfelújítási program uniós forrásból lesz, mert a TOP-programból 45 milliárd forint uniós támogatás érkezik Vas megyébe a következő hét évben 2021. November 19. 13:18 több mint nyolcmilliárd forintot, vagyis amennyit csak lehet. Hozzátette, ez a pénz később érkezik, hiszen az Európai Unió idén induló hétéves költségvetési ciklusához kapcsolódik, de ha minden terv szerint megy, jövőre már elindulnak az útfelújítások.

A következő pályázatot az Őrség utcára adják be
Forrás: googlemaps.com

De a jelek szerint a további állami pénzekről sem akarnak lemondani, a közgyűlésen szavaznak arról, hogy újabb pályázatot nyújtanak be a belügyminisztériumhoz, ezúttal az Őrség utca felújítására.

Az utcát 174,6 méter hosszon újítanák fel, ami 102 millió forintba kerül. Az önkormányzatnak 50 millió forint önerőt kell vállalnia, amit szerepeltetnek majd az idei költségvetésben. Ha nyer a pályázat, akkor ez év végéig be kell fejezni az Őrség utca felújítását.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet