15 milliárd forint állami támogatást kér az államtól a szombathelyi önkormányzat

A város útjait, hídjait szeretnék felújítani az állam segítségével.

15 milliárd forint állami támogatást kér a szombathelyi önkormányzat az államtól a város útjainak és hídjainak felújítására - írja a jövő heti közgyűlésre készült anyag.

Emlékeztetnek rá, hogy 2016-ban az akkori városvezetés hárommilliárd forintos útfelújítási programot hirdetett Ingyenes parkoló lesz a szombathelyi kórházzal szemben 2016. October 26. 17:44 . Úgy tervezték, hogy 2017-ben 500 millió, 2018-ban egymilliárd, 2019-ben 1,5 milliárd forintot fordít a város erre a célra.

Ez viszont nem valósult meg, a közgyűlési anyag szerint az említett három évben összesen 1,3 milliárdot fordítottak útfelújításra. Ráadásul a felújított utcák többsége nem a nagyobb leterheltségű gyűjtőutak közé tartozott, így a három éves programnak nincs igazán látszata a város út- és hídhálózatában.

Garai Antal Atom

A nehéz gazdasági helyzet miatt az önkormányzat a szükségesnél jóval kevesebbet tud utakra és hidakra költeni. (Mi tesszük hozzá, hogy a tavalyi 900 milliós belügyminisztériumi pályázatból Mi történt a belügyminisztérium 900 milliós támogatásával, miért nem indultak el a felújítások? February 04. 11:41 a Szent István király utcai hidat Le kell zárni a Szent István király utcai híd egyik sávját Szombathelyen, mert balesetveszélyes 2021. July 12. 15:31 és három gyűjtőutat, (Paragvári, a Nádasdi, a Magyar utcák) újítanak fel, ezeknél hamarosan megkezdődik a munka.)

Az anyag szerint jelenleg inkább járdák felújításában, karbantartásában van mozgástere az önkormányzatnak, de közben az utak és a hidak olyan rossz állapotba kerülnek, amiket kisebb javítgatásokkal, kátyúzással nem lehet orvosolni. Az elmúlt években jelentősen megnövekedett gépjárműállomány miatt kialakult parkolóhiány pedig komoly feszültséget okoz a lakótelepeken és a belvárosban élők számára.

Így tovább nem halasztható a belterületi utak, hidak átfogó felújítása, további parkolóhelyek létesítése, amire a városnak nincs pénze, hitelt pedig csak a legvégső esetben vennének fel. Az előterjesztés megemlíti, hogy Zalaegerszegen 2024-ig 15 milliárd forint kormányzati támogatással közel száz helyszínen lesznek majd infrastrukturális beruházások állami pénzből, Székesfehérvár pedig csak az idei évben nyolcmilliárd forint összegű kormányzati támogatást kapott útfelújításra.

Ezért azt kérik a kormánytól, hogy Szombathely is kapjon a zalaegerszegivel egyező összegű, 15 milliárd forintos állami támogatást utak és hidak felújítására.

Hozzáteszik, hogy ha elutasítják a kérelmet, akkor vizsgálják meg azt a hitelfelvételi lehetőséget, amit a belügyminisztérium kétszer is javasolt az önkormányzatnak, amikor döntöttek arról, hogy Szombathely nem kap kompenzációt Szombathely nem kap kompenzációt az iparűzési adó csökkentése miatt 2021. May 06. 20:47 a kormányzati elvonások és a járvány okozta bevételkiesések után.

Az ügyet jövő csütörtökön tárgyalja a szombathelyi közgyűlés.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet