Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Vadászati kiállítással nyitott a Savaria Múzeum

Számos Vas megyei vonatkozással és vadászruhás alpolgármesterrel.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, sorra nyílnak szombathelyi, Vas megyei múzeumok.

Ennek része az a Vadászat – Közel a természethez című kiállítás, amely pénteken délután nyílt a Savaria Múzeumban.

„A kiállítás látványos válogatása a Föld számos területéről származó vadászati emlékeknek: trófeáknak. Bemutatja a megélhetési és presztízsvadászat módszereit, eszközeit, az ember által végzett szelekció vadállományra gyakorolt hatását” – tájékoztatta lapunkat a múzeum.

Vadászati Kiállítás Szombathelyen
Faragó Sándor megnyitja a kiállítást
Savaria Múzeum / Baki Orsi

A kiállítás központi eleme két nagy dioráma: a jellegzetes Vas megyei tájrészlet fényképe előtt felépített erdőszélen és réten nagy- és apróvadakat vehet szemügyre a látogató. Az egyes fajok évszakok és vadászati időszakok szerint jelennek meg: tavasszal az erdei szalonka-húzás, nyáron az őz, ősszel a gím és dám bikák, télen a vaddisznó és a róka adja a fő látványelemet. A népi vadászat néhány formájából is ízelítőt kap a látogató: egyebek mellett csapóvasak, hurkok és a rigászat kellékeinek bemutatásával.

A kiállítás látványos elemei Magyarország jellemző vadfajainak trófeái. Az őzagancsokból épített piramis a genetikai változatosságot, a mennyiség és a minőség viszonyát szemlélteti, míg a szarvasagancsok, vaddisznóagyarak, koponyák és mellpreparátumok az elejtés élményét idézik fel - fogalmaz a sajtóanyag.

Vadászati Kiállítás Szombathelyen
Az alpolgármester szokatlan szerelésben
Savaria Múzeum / Baki Orsi

A sportvadászok hazai és egzotikus tájakon terítékre hozott zsákmánya a „vadászszobában” tekinthető meg, ahol Európa hazánkhoz közeli hegyvidékeiről például barna medve, zerge, mormota, havasi hófajd, nyírfajd, siketfajd kapott helyet.

Ázsia jelenleg még kevésbé felkapott vadászaink körében. A hajdani orosz kapcsolatok felhasználásával azonban az ezredfordulón többen vadászhattak az Urálban, közülük Pődör Miklós hagyatékának felhasználásával mutatnak be néhány trófeát.

Vadászati Kiállítás Szombathelyen
Kattintson a képre a galériához!
Savaria Múzeum / Baki Orsi

A 21. században sok vadász számára vált elérhetővé Afrika. A modern szafarik trófeái jelennek meg az Afrika falon (nagy kudu, nyársas antilop, jávorantilop, gnúk, varacskosdisznók, stb.) elsősorban Pődör Miklós hagyatékának felhasználásával, a Savaria Múzeum saját műtárgyaiból.

A kiállításon egy fegyverfalat is kialakítottak, ahol minden eszköz, ami a vadászathoz szükséges, megjelenik, a fegyverektől a vadhálóig. Az ázsiai eredetű, a magyarok által is magas szinten művelt vadászati technikát, a solymászatot pedig a Vas megyei és egyben a magyar solymászközösség kiemelkedő alakja, Bechtold István eszközeinek segítségével lehet megismerni.

A kiállítás külön egységet szentel két Vas megyei családnak: a Chernel István által gyűjtött vagy vásárolt madárpreparátumok mellett Almásy György és fia, László ázsiai és afrikai útjairól származó trófeák jelentenek igazi csemegét a vadászat iránt érdeklődőknek.

Vadászati Kiállítás Szombathelyen
Kattintson a képre a galériához!
Savaria Múzeum / Baki Orsi

A tárlatot Faragó Sándor, a Soproni Egyetem rektora nyitotta meg, az eseményen megjelent és beszédet mondott Csapláros Andrea múzeumigazgató, Gagyi István, az OMVK területi szervezetének elnöke, László Győző Szombathely alpolgármester és Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke.

A kiállítás várhatóan 2022 márciusáig tekinthető meg.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra