Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Egykulcsos adó, a feneketlen étvágyú kisgömböc

Minden pénzt elnyel, és ezért nem jut másra forrás az országban, a kormány pedig körömszakadtáig ragaszkodik hozzá. Évet zártak a vasi szocialista képviselők.

Tekintélyelvű társadalmat épít a kormány és egyre nő a demokratikus deficit – összegzett egy mondatban Ipkovich György. És felszámolják azokat a szabályokat, amelyekről az elmúlt húsz évben megegyezés volt a politikai erők között – folytatta.

Az embereket nem érdekli

Vas megye két MSZP-s országgyűlési képviselője, Ipkovich György és Nemény András most aktuálpolitikai ügyek mellett az egész évről kifejtette véleményét szokásos sajtótájékoztatóján Bírjuk ki ezt a két évet – üzenik az MSZP-s képviselők 2011. November 11. 10:57 .

MSZP sajtótájékoztató
Ipkovich: Nincs anyagi biztonság
Bonyhádi Zoltán

Ipkovich szerint a társadalom nagy részét nem érintik közvetlenül az államjogi, intézményi átalakítások, az emberek meg akarnak élni, biztonságban akarják tudni magukat és családjukat. De most ez sem működik, nincs anyagi biztonság, romlik az életszínvonal, nem fejlődik a gazdaság, egyre nagyobb a kilátástalanság.

Ipkovich úgy vélte, a kormány gondolkodását jól mutatja az alábbi történet. Az alkotmánybíróság a közelmúltban – többek között – alkotmányellenesnek minősítette azt, hogy a legfőbb ügyész jelölhetné ki az eljáró bíróságot. Erre a Fidesz egy másik törvényjavaslatba csempészte be ezt a tételt. A képviselő kijelentette, a jelenlegei hatalom semmibe veszi az alkotmányos korlátokat, ami azért is érthetetlen, mert a kétharmados többséggel így is elég nagy hatalmuk van. De úgy tűnik, mindenféle féket és ellensúlyt el akarnak távolítani.

Felügyelet alatt az önkormányzatok

Ipkovich kiemelte az önkormányzatokról szóló törvényt, ami – többek között – gyakorlatilag megszünteti a megyei önkormányzatokat Süketek párbeszéde a megye és a város vagyonáról 2011. December 04. 18:47 . Az állam elveszi a feladatokat és a pénzt is, egyedül a megyei fejlesztési ügyek tartoznak majd hozzájuk A megyék döntenek majd a fejlesztési pénzekről 2011. December 06. 15:44 , de fejlesztések sem lesznek, hiszen nincs rájuk pénz.

MSZP sajtótájékoztató
Évzáró sajtótájékoztató
Bonyhádi Zoltán

A települési önkormányzatokat pedig megfosztották az oktatási rendszertől, így nem érvényesül majd a helyi szuverenitás, aktivitás. A helyi oktatásban (is) az önkormányzat eddig a helyi lakosságnak volt felelős, most az állam fogja ezt is irányítani.

És az egész önkormányzatiság állami felügyelet alá kerül, egyre több ilyen jellegű szervezetet hoznak létre. A képviselő szerint néhány ilyen lépésnek valóban lett volna helye, így azonban totálisan kivégezték az önkormányzatiságot.

Méltatlan és felháborító

Nemény András azzal kezdett, hogy 2011 nem volt jó hangulatú év, és várhatóan a következő ennél is rosszabb lesz. Nincs pénz a fejlesztésekre, mint mondtam hétfőn interpellált is a parlamentben, ugyanis a közútfejlesztésre szánt forrásokat máshová csoportosítják át. Közben nem tudni, mit szól ehhez majd az Unió, hiszen ezek az összegek uniós forrásokból származnak.

MSZP sajtótájékoztató
Nemény: Az időpont is méltatlan
Bonyhádi Zoltán

Megismételte, hogy nincsenek fejlesztési pénzek a megyében, már fejlesztési miniszter sincs, ez a minisztérium korábban sem ért el eredményeket. Ez viszont a jövő problémája lesz, de vannak most is égető problémák – mondta.

Például a rokkantnyugdíjasokról szóló törvényben, amit hajnali három és négy óra között tárgyalt a parlament. Nemény szerint már az időpont is méltatlan, de az utolsó pillanatban még módosítottak rajta, így az egyébként is felháborítóan alacsony, 28 ezres havi ellátást 23 ezerre csökkentették. Ráadásul a rokkantnyugdíjasoknak nem szabad dolgozniuk sem, mert akkor ezt a minimális összeget is elveszítik.

Irány a feketemunka

Nemény szerint sokak menekülnek majd az öngyilkosságba közülük, mert nem látnak más megoldást, ezt egyébként már többen is jelezték. Hozzátette, a kormány az egyik oldalon, az egykulcsos adórendszerrel, több pénzt hagy a tehetősebbeknél, a szegényebbeket pedig ellehetetleníti.

MSZP sajtótájékoztató
Népszavazásról is hallottunk
Bonyhádi Zoltán

Megemlítette, hogy a végleges rokkantaknak maximalizálják azt az összeget, amit egész életükben megkereshetnek. Ezzel nem csak nehéz helyzetbe hozzák őket, de meg is alázzák. Mindez a költségvetés szempontjából is ostobaság, hiszen így feketemunkára ösztönzik őket, és csökken az állam bevétele is. A képviselő szerint nonszensz, hogy ebbe a törvénybe tették bele a dohányáruk jövedéki adójának emelését is.

Bejelentette, népszavazást fognak kezdeményezni az új munka törvénykönyv miatt. Az ugyanis – mint korábban már többször elmondta Bírjuk ki ezt a két évet – üzenik az MSZP-s képviselők 2011. November 11. 10:57 -, sokkal rosszabb helyzetbe hozza a munkavállalókat, egyúttal legitimálja a rossz munkáltatói szokásokat. Hozzátette, ebbe a folyamatba illeszkedik az is, hogy az új alaptörvényben már nem számít alapjognak a szociális biztonság, így abból ki is kerülnek az emberek.

A nagy étvágyú kisgömböc

Nemény azt jósolta, hogy a 2012-es év a szociális válság éve lesz, az államcsőd is reális veszély. Az egész társadalom kerül válságba, ennek következménye pedig felfoghatatlan. Az ellenzék közben végzi a dolgát, javaslatokat tesz, de nem sok eredménnyel. Úgy vélte, valóban összefogásra lenne szükség, de a most kialakuló rendszer nem ebbe az irányba mutat.

MSZP sajtótájékoztató
Ipkovich szerint itt a feneketlen étvágyú kisgömböc
Bonyhádi Zoltán

A végén Ipkovich György példát is mondott a fejlesztések elmaradására. A 86-os főút építése már több, mint egy éve áll Szombathely és Szeleste között Benőtte a gaz a 86-os főutat 2011. September 24. 12:48 , azóta többször megígérték a folytatást, de semmi sem történt.

Ipkovich szerint mindennek az oka az egykulcsos adó, ami olyan, mint egy kisgömböc, elnyel mindent. Elnyelte a magán-nyugdíjpénztárak vagyonát, a megyei önkormányzatok vagyonát, kérdés, jövőre mit fog elnyelni.

A képviselő megjósolta, hogy ha kijön a leggazdagabb magyarok Top 100-as listája, azon láthatjuk, hogy hány milliárddal nőtt a vagyonuk. Mert a jobban keresők sokkal kevesebb adót fizetnek mint eddig, és hozzájuk kerül az a pénz, például, amit fejlesztésekre lehetne fordítani.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

A megyék döntenek majd a fejlesztési pénzekről

Méghozzá január 1-től, mert megszüntetik a regionális fejlesztési tanácsokat. Most sem egyeztettek senkivel.

Süketek párbeszéde a megye és a város vagyonáról

Eredménytelen lett a vasi és a szombathelyi önkormányzat egyeztetése a megyei vagyon államosítása ügyében.

Bírjuk ki ezt a két évet – üzenik az MSZP-s képviselők

Mert ha a választók is úgy akarják, a kormányváltás után eltörlik a Fidesz káros és értelmetlen intézkedéseit. Most a rokkantnyugdíjak, az eva eltörléséről, a munka törvénykönyvének módosításáról van szó.

Benőtte a gaz a 86-os főutat

A NIF Zrt. szerint a jövő év elején indulhat újra a munka, ami tavaly október óta áll Szeleste és Szombathely között. Közben a Savaria Stonehenge-t benőtte a gaz.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra