Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vannak reggelek és esték, amikor életveszélyes a szombathelyi közvilágítás

Olvasói levelet kaptunk egy valós problémáról. Megkérdeztük az alpolgármestert.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Évek óta probléma Szombathelyen a közvilágítás, azon belül is a reggeli és az esti időszak, pontosabban az az idősáv, amikor az utcai lámpák bekapcsolnak.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Pontosabban nem kapcsolnak be, így aztán roppant kellemetlen, hogy szinte teljes sötétségben kell a város utcáin közlekedni.

Bár nehéz bizonyítani, könnyen lehet, hogy jó néhány balesetnek Életveszélyes sérülést szenvedett a hajnalban, Szombathelyen elütött férfi 2017. September 19. 08:31 volt már okozója a reggeli és esti szürkület.

Gyögy István Péter fotója régebbi, a probléma ugyanaz.
György István Péter

A hétfői esős, felső reggel is ilyen volt, és egyáltalán nem lepődtünk meg, hogy az alábbi olvasói levél érkezett a szerkesztőségünkbe.

Az olvasói levél

Munkába menet érdekes dologra lettem figyelmes ma (hétfőn) reggel, pár perccel fél hét előtt.

Borús idő, szemerkélő eső, hétköznapi, éppen élénkülő forgalom a munkába járók és az iskolákba indulók okán.

Egyébként egy vélhetően kellemes nap kezdete romantikus köztéri világítással, amit jónak egyáltalán nem nevezhetek, mert alig látni ki az autóból. A vizes aszfalt amúgy is nyeli a fényt, ezek a „csodás” ledlámpák pedig éppen csak annyi fényt bocsátanak ki magukból, mint két hancúrozó szentjánosbogár.

Ez biztosan tudományosan megfelelő, vadiúj, meg gazdaságos, de még az úttestre sem elég a világosság. E tényt előttem szóló mesemondók már néhányszor megénekelték – ugye ezt kellett önként és dalolva megcsináltatni –, mert hát az ország fejlődik.

Aztán mint derült égből a villámcsapás úgy ért váratlanul, kicsit még álmosan is talán az a vak sötét, ami az utcai fények központi (automata) lekapcsolásával szinte arcul csapott.

Önkéntelenül a fékre léptem, azt hittem, belezuhantam egy fények nélküli szabaduló szobába.

Eltűntek a tárgyak, a jelzések, a „zebrának” nyomát sem látom, néhány szellemlovas üget csak felém pislákoló lámpáikkal óvatosan.

Reggel fél hét, eső, a gyalogosok sem látszanak, mi lesz, ha elém lépnek, tragédia vagy szerencse?

Nem várom meg a választ, leparkolok, kiszállok, a fal mellett tapogatódzva osonok tovább a dolgomra, megszólalni sem merek, fújok egy nagyot.

Ezt megúsztam, és mások?

Megkérdeztük

Az olvasói levélben említett problémáról megkérdeztük a városműködtetésért felelős alpolgármestert.

Horváth Soma elmondta: sikeresek voltak az E.ON-nal folytatott korábbi tárgyalások, amelyek során a múlt hónap végén megszületett a megállapodás a céggel.

A szerződés szerint öt hónapon belül felszerelik Szombathelyen az alkonykapcsolókat, amely megoldást jelent a levélben említett problémára. A kapcsoló lehetővé teszi, hogy a város közvilágítása – amelyet eddig egy regionális központból vezéreltek – alkalmazkodjon az aktuális fényviszonyokhoz.

A technikai fejlesztésre a város költségvetéséből 18 millió forintot különítettek el.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jelentem

Hirdetés