Eddig: 1 654 863 / 3 000 000 Ft, 77 támogató. Még7nap.
Légy része az igazságnak!

És elértünk a negyvenvalahányadik fejezethez a kórház mellé tervezett parkoló ügyében...

Pogácsás Tibor közölte, az állami költségvetésben nincs fedezete a szombathelyi parkolóra megígért támogatásnak.

"Magyarország 2022. évi költségvetésében nincs fedezet a levelében jelzett egyedi kérelem teljesítésére" - írta a szombathelyi polgármesternek küldött levelében Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár. Hozzátette, az egyedi kérésről a költségvetési lehetőségek figyelembe vételével az év végéig születhet döntés.

A levelet Nemény András polgármester olvasta fel a csütörtöki közgyűlés utáni, péntek délelőtti sajtótájékoztatóján.

Nemény kijelentette, a levél bizonyítja, hogy Hende Csaba semmit nem tett azért, hogy a kórházzal szemközti területen parkolók legyenek. Hozzátette, a jelek szerint az előző napi ülésen azt szerette volna elérni a Fidesz, hogy a közgyűlés hozzon döntést a terület megvásárlásáról, úgy, hogy arra nincs pénzügyi fedezet.

A polgármester szerint ha ezt megtették volna, akkor hűtlen kezelés miatt fel is lehetne jelenteni az önkormányzatot, és célzott rá, hogy ez is a tervek között lehetett.

Egyébként a csütörtöki közgyűlésről a Fidesz-frakció kivonult Kivonult a Fidesz-frakció a választások előtti utolsó szombathelyi közgyűlésről 2022. March 31. 09:56 , miután a polgármester felolvasta a terület tulajdonosának Április végéig megoldhatja a volt városi strand parkolójának ügyét a szombathelyi önkormányzat 2022. March 31. 10:07 levelét. A tulajdonos a levél szerint egy hónappal meghosszabbította az eredetileg március 31-én lejáró határidőt. Korábban azt kérte, hogy eddig a határidőig az önkormányzat nyújtson garanciát arra, hogy a terület visszavásárlásához és a parkoló megépítéséhez szükséges pénz rendelkezésre áll.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter március elején, egy, csak a baráti médiának tartott sajtótájékoztatón azt mondta Kórházi parkolók: Gulyás Gergely állami támogatásról, a városvezetés kifogásokról beszél 2022. March 04. 13:31 , a kormány hajlandó a terület visszavásárlásával és a parkoló kialakításával kapcsolatos összes költségét.

"Gulyás Gergely kijelentése a garancia"

Illés Károly, a szombathelyi Fidesz-frakció vezetője a közgyűlés utáni sajtótájékoztatón azt mondta, Gulyás Gergely kijelentése garancia arra, hogy az állam kifizeti a költségeket, ha az önkormányzat visszavásárolja a területet. Illés a kancelláriaminiszter kijelentésével igazoltnak látta azt is, hogy Hende Csaba mindent megtett a parkoló kialakításáért és teljesítette korábbi ígéretét, miszerint ha a város visszaveszi a területet, akkor az összes költségre állami támogatást szerez.

Megkérdeztük Illés Károlyt, hogy a városvezetés miért nem kapott hivatalos értesítést Gulyás Gergely bejelentéséről. (Ezt Nemény András mondta a csütörtöki közgyűlésen.) Illés szerint a sajtótájékoztatón elhangzottak után az önkormányzatnak kellett volna keresnie a kancelláriaminisztert.

Illés kijelentette, számukra bebizonyosodott, hogy a városvezetés politikai célra akarja felhasználni az ügyet, ők viszont a szombathelyiek érdekeit képviselik, ezért vonultak ki a közgyűlésről.

Előzmények

Miután az önkormányzat egy ingatlancsomag részeként eladta a volt városi strand területének egy részét, gyorsan kiderült Eladták a volt szombathelyi városi strandot, társasházak épülhetnek a területen 2021. October 30. 19:22 , hogy az új tulajdonos társasházakat akar ott építeni. Erre tiltakozási hullám indult, amibe beszálltak a Markusovszky kórházban működő érdekvédelmi szervezetek is, azt kérve,hogy a területen inkább parkolók épüljenek.

A városvezetés egeztetéseket kezdett Mi lesz a volt szombathelyi városi stranddal? – Jó híreket ígér Nemény András polgármester 2022. February 07. 16:38 a tulajdonossal, ennek, és a kialakult politikai vitának a következményeként a tulajdonos bejelentette Hajlandó visszaadni az önkormányzatnak a volt szombathelyi városi strand területét a tulajdonos 2022. February 24. 10:11 , hajlandó visszaadni a területet az önkormányzatnak, ha a város kifizeti a vételárat és a megvásárlással kapcsolatos költségeket.

Azzal a feltétellel, ha március 31-ig garanciát kap a terület visszavásárlásainak és a parkoló kialakításának költségeinek fedezetére. Hende Csaba országgyűlési képviselő korábban megígérte Hende Csaba a kórházzal szemközti parkolókról és a „kígyómozgás” befejezéséről 2022. March 08. 13:38 , hogy ha a város visszaveszi a területet, akkor az összes költségre állami támogatást szerez. De hozzátette, erre csak a választások után lesz lehetőség.

Ezt aztán hosszú politikai vita követte, ami odáig vezetett, hogy a Fidesz kivonult a választások előtti, utolsó közgyűlésről.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet