Hende Csaba a kórházzal szemközti parkolókról és a „kígyómozgás” befejezéséről

A parkoló-saga újabb fordulója közben aztán megjelentek az EBESZ választási megfigyelői a Fidesz-irodában.

Alig egy órával Nemény András polgármester levelének Nemény András: Bruttó 383 millió forint kell, hogy megépüljön a parkoló a kórházzal szemben March 08. 10:46 kiposztolása után Hende Csaba országgyűlési képviselő tartott sajtótájékoztatót a Fidesz-irodában Szombathelyen.

Ahogyan várható volt, Hende is a volt városi strand területére tervezett parkolókról beszélt. Felidézte, hogy a polgármester február végén levélben Hajlandó visszaadni az önkormányzatnak a volt szombathelyi városi strand területét a tulajdonos February 24. 10:11 kérte tőle, hogy járjon közre abban, hogy állami támogatást kapjon a város a terület visszavásárlására és a parkolók kiépítésére.

Hende Csaba sajtótájékoztató a kórházi parkolókról
Hende Csaba sajtót tájékoztat.
Mészáros D. Zsolt

Hende kijelentette, ez meg is történt, ennek eredményeként Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt héten Szombathelyen bejelentette, Kórházi parkolók: Gulyás Gergely állami támogatásról, a városvezetés kifogásokról beszél March 04. 13:31 hogy a kormány vállalja a költségeket, ha az önkormányzat lefolytat egy feltételes közbeszerzési eljárást azért, hogy kiderüljön, mennyibe kerül a parkolók megépítése.

„A kormány csak pontos adatok alapján tud dönteni”

A képviselő hangsúlyozta, a parkolók kialakítása és működtetése önkormányzati feladat, ezért ritka és kedvező ajánlat, hogy azt a kormány hajlandó a központi költségvetésből megoldani. Hozzátette, egyetlen állami intézmény sem kötelezhető arra, hogy az ott dolgozók, látogatók parkolási gondjait megoldja.

Hende szerint ezért visszás volt a városvezetés korábbi javaslata, Aláírták a megállapodást, parkolók lesznek a volt szombathelyi városi strand helyén February 23. 12:05 ami arról szólt, hogy a kórház építtesse meg saját pénzéből a parkolókat, utána pedig súlyos összegekért bérelje ki a területet a vállalkozótól. Kijelentette, ez jogszerűtlen Hende Csaba szerint jogsértő a városvezetés megállapodása a kórházzal szemközti parkolókról February 23. 15:19 megoldás lenne. (Mi tesszük hozzá, hogy a megállapodás szerint a költségeket az önkormányzat állta volna. – A szerk.)

Kijelentette, a kormány ajánlatánál többet nem lehetne tenni azért, hogy érvényesüljön a szombathelyiek akarata, és parkolók legyenek a területen. De a kormány csak pontos adatok alapján tud dönteni, „nagyjából” megnevezett összeggel nem tud mit kezdeni a kormány – mondta.

„Mutyiszagú ingatlanbiznisz”

Hozzátette, ehhez viszont feltételes közbeszerzést kell lebonyolítani, különben nem tudják, mekkora támogatásra van szükség. Hende azt mondta, az ajánlat megragadását mindenképpen javasolja, annak elutasítása viszont arra utalna, hogy az önkormányzat és a vállalkozó nem is akar megoldást, hanem az eredeti szándékukat kívánják végrehajtani, azt a „mutyiszagú ingatlanbizniszt” akarják teljesíteni, ami „sok szombathelyiben keltett kételyeket”.

Hende felolvasta Nemény András nem sokkal korábban nyilvánosságra hozott levelét, Nemény András: Bruttó 383 millió forint kell, hogy megépüljön a parkoló a kórházzal szemben March 08. 10:46 amiben a polgármester közölte, hogy a parkolók megépítéséhez szükséges összeg – minden részlettel együtt – bruttó 383 millió forint. A polgármester azt is kéri, hogy a vállalkozó által megjelölt március 31-i határidőig az összeget megkaphassa az önkormányzat.

Hende Csaba sajtótájékoztató a kórházi parkolókról
Aztán megjelentek az EBESZ választási megfigyelői.
Mészáros D. Zsolt

Hende azt mondta, a polgármester a határidő megnevezésével ultimátumot intézett a kormányhoz. A képviselő kijelentette, hogy a vállalkozó levelét, amiben ezt a határidőt megszabta, Lakások és üzletek helyett parkoló lesz a volt szombathelyi városi strand területén February 14. 18:55 a városházáról mondták tollba neki. A képviselő szerint teljesen logikátlan és értelmetlen ez a feltétel, ha a város visszavásárolja a területet.

A képviselő szerint a polgármester a vállalkozó feltételeit pajzsként tartja maga elé, azzal, hogy ha addig nem lesz meg a pénz, akkor az eredeti terveket valósítja meg a tulajdonos a területen.

Hende kijelentette, a kormány teljesítette a feltételt, mert Gulyás Gergely miniszter bejelentette, hogy megvan a fedezet a terület visszavásárlására és a parkoló megépítésére, ez a kijelentés a garancia. A képviselő szerint a kör bezárult, a polgármester járjon el aszerint, ahogyan azt a kormány kéri, hiszen a vállalkozó is nyilván igazoltnak látja, hogy megvan a fedezet.

Hende szerint „további kígyómozgások” helyett a polgármester tegye, amire a kancelláriaminiszter kérte. Mert ennél jobb ajánlatot a kormány nem tud tenni ebben a helyzetben.

A sajtótájékoztató befejezésekor aztán hirtelen megjelentek az EBESZ küldöttei a Fidesz-irodában. Ők azok közé tartoznak, akik a választások tisztaságát jöttek ellenőrizni. Váltottak néhány szót Hende Csabával is, majd közölték, hogy a sajtót is meg fogják keresni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet