3,6 millió forintot költöttek jótékonyságra a szombathelyi városvezetők, eddig

Azt is tudjuk, hogy mire ment el ez a pénz.

3,6 millió forint. Ennyivel emelkedett a szombathelyi polgármester és három alpolgármesterének fizetése egy kormánydöntés miatt az idén.

És 3,6 millió forint az az összeg, amit a szombathelyi polgármester és három alpolgármestere az idén jótékony célra fordított.

A kormány kötelező béremelést írt elő

A történet egy éve kezdődött, amikor a kormány egy törvénymódosítással megemelte a polgármesterek bérét A Fidesz 1,3 millióra emelné Nemény András szombathelyi polgármester illetményét 2021. December 09. 13:49 , átlagosan 30 százalékkal. A béremeléshez azonban az állam nem adott forrásokat, így annak összegét az önkormányzatnak kell kigazdálkodnia.

A módosítás következtében Nemény András, szombathelyi polgármester illetménye havi bruttó 1 millió 300 ezer forintra nőtt a korábbi havi bruttó 997 ezer 200 forintról.

Ezzel azonban az alpolgármesterek fizetését is emelni kellett, azt ugyanis a polgármester bérének 90 százalékában határozzák meg. Az alpolgármesterek bére havi bruttó 1 millió 170 ezerre nőtt a korábbi havi bruttó 897 ezer 500 forintról.

Nemény András azonnal kijelentette, ő nem kéri az emelést, és a decemberi közgyűlés elején arra kérte a képviselőket Szombathely polgármestere arra kérte a közgyűlést, hogy ne szavazzák meg a fizetésemelését 2021. December 16. 10:18 , ne szavazzák meg a fizetésemelését. Kijelentette, ha ennek ellenére a törvény hatályánál fogva kikényszerítik az emelést, akkor annak összegét jótékony célra fordítja. Az ígérethez csatlakoztak az alpolgármesterek is.

A kormányhivatal felszólított a törvény betartására

Amit aztán be is tartattak: májusban a kormányhivatal felszólította a szombathelyi közgyűlést, hogy emeljék meg a polgármester fizetését.

A közgyűlés megszavazta a béremelést, a városvezetők pedig betartották ígéretüket, és minden hónapban felajánlják az emelés összegét.

Erről készítettek most egy kimutatást, amit meg is tárgyalt a városi közgyűlés. Az eddigi felajánlások:

 • Nemény András polgármester: 1.050.000,- Ft (7 cél támogatására);
 • László Győző alpolgármester: 1.000.000,- Ft (9 cél támogatására);
 • Dr. Horváth Attila alpolgármester: 655.000,- Ft (6 cél támogatására);
 • Horváth Soma alpolgármester: 895.000,- Ft (8 cél támogatására).
 • Azt, hogy mire költötték a felajánlásokat, táblázatba is foglalták:

  Forrás: szombathely.hu
  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet