Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vas megyében is egyre több kisboltra kerül lakat

Az ezredforduló óta a megyében minden második egyéni vállalkozó dobta be a törölközőt a kereskedelemben, és a folyamat az internetes vásárlás térhódításával minden bizonnyal felgyorsul majd.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elméletben szinte mindenki a kisboltok mellett van. Merthogy védeni és segíteni kell a hazait, a helyit. A Facebookon is szívesen lájkoljuk az erre felszólító bejegyzéséket. A valóság azonban az, hogy a lábunkkal a nagy, multinacionális üzletekre szavazunk.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Miközben a hipermarketek, diszkontláncok és bevásárlóközpontok száma változatlan, vagy éppen újabbak nyílnak, addig a kisboltok száma folyamatosan és masszívan csökken.

A KSH közelmúltban közzétett adatai szerint az országban 2018 végén kb. 121 ezer kiskereskedelmi üzlet működött, miközben 2012-ben még 145 ezer volt ez a szám*. (Ebben nincsenek bent a gépjármű- és alkatrészkereskedők, de a trend ott is hasonló.)

Néhány évvel ezelőtt bezárt a Reál is a szombathelyi Király utcában
Józing Antal

Ugyanezen időszak alatt 45 ezerről 39 ezerre csökkent az élelmiszerboltok száma, és más területeken is hasonló, vagy még rosszabb a helyzet. Az elmúlt hat évben például a ruhakereskedők negyede zárt be, és még sokáig lehetne folytatni a sort. (Csak néhány kiragadott példa: cipőkereskedők, bútorkereskedők: -20%; könyvesboltok: - 25%; zeneboltok: -40%; újság- és papírboltok -32%).

Vas megyei számok

Ami a szűkebb környezetünket illeti, a Vas megyei adatok nincsenek részletezve az üzletek típusa szerint, viszont hosszabb adatsorok elérhetők.

Ezek szerint

míg az ezredfordulón 4380 kiskereskedelmi üzlet működött a megyénkben, addig a múlt év végén már csak 3034,

ami több mint 30 százalékos csökkenést jelent.

A folyamat – nem meglepő módon - leginkább a legkisebbeket sújtja.

Míg 2000-ben 2077 egyéni vállalkozó által működtetett üzlet volt Vasban, addig mára ez a szám 989-re zuhant.

Azaz az ilyen boltok több mint a fele dobta be a törölközőt.

És akkor mi van?

Még emlékszünk a kormány vasárnapi boltbezárására , pontosabban annak kudarcára.

Kommunikációs szinten ott és akkor többször elhangzott, hogy - a világnézeti indokok mellett - a hazai kiskereskedők megvédése a cél; de hamar kiderült, hogy az intézkedés nemcsak hogy nem véd meg senkit, de a választóknak sem tetszik.

Élelmiszerbolt a szombathelyi Vörösmarty utcában. Egyre nehezebb a kisboltok üzemeltetése
Józing Antal

Így a kormány kihátrált belőle, majd gyakorlatilag bedobta a gyeplőt, már a retorika szintjén sem tartja érdemesnek foglalkoznia a jelenséggel.

Egyébként közgazdaságilag valóban nem volna rossz, ha a profit nem a multinacionális nagyvállalatok Excel-táblázataiban és külföldi bankszámláin jelenne meg, hanem helyben maradna, itt lenne visszaforgatva a helyi gazdaságba, ám ez nem ilyen egyszerű.

Mert az okok között van, amit lehetne kormányzati szinten befolyásolni, de van, amit nem.

Miért zárnak be a kisboltok?

 • Megváltozott az életünk. Egyre többen vannak, akik nem hazafelé ugranak be a boltba, hanem egy nagy hétvégi, autós bevásárlással tudják le a dolgot. Ez a nagy üzleteknek kedvez.
 • A nagy üzletek jobb árakkal tudnak dolgozni. Mert nagy tételben vásárolnak, jobban szervezettek, költséghatékonyabbak.
 • A nagyobb üzletekben általában nagyobb a választék. Vagy ha nem, el tudják hitetni velünk.
 • A nagy üzleteknek sokkal több pénzük van marketingre, reklámra.
 • A kis boltok egyre nehezebben tudják kigazdálkodni az emelkedő béreket.
 • A kis boltok működtetői hatalmas tehernek érzik a szürreális mértékű állami elvonásokat, a 27 százalékos áfát, a helyi adókat, az online pénztárgépet és megannyi hasonlót.
 • Az internetes kereskedelem térhódítása gyakorlatilag minden kiskereskedelmi egységnek (a nagyobbaknak is) feladja a leckét.
 • A vidéki kistelepüléseken megjelentek a jól szervezett mozgóárusok.
 • Kik az igazi vesztesek?

  De az is igaz, hogy a fent említett statisztikai számok valójában alig befolyásolják a mindennapi életünket.

  Azok a kiskereskedőknek, akiknek be kellett zárnia az üzletét, természetesen húsbavágó a jelenség, de a többség a gyakorlatban anagyobb üzletekre szavaz, és csak ritkán bosszankodik például azon, hogy Szombathely szűkebb belvárosában alaposan megfogyatkoztak az élelmiszerboltok.

  Viszont a boltbezárások valódi gondot jelentenek a kistelepüléseken.

  Bezárt üzlet a Vas megyei Porpácon (archív fotó)
  Tánczos Mihály

  Az utóbbi időben több olvasónk is arról panaszkodott a lapunknak, hogy vagy bezárt a község egyetlen élelmiszerboltja, vagy csökkentett nyitva tartással működik, tovább bonyolítva az amúgy sem egyszerű vidéki létet.

  Mindezt alátámasztják a statisztikai adatok is: míg tíz évvel ezelőtt még csak 90 olyan település volt az országban, ahol egyetlen kiskereskedelmi egység sem volt, mára ez a szám 279-re futott fel.

  Hogy milyen változást hoz majd a vidéki életformába a falusi CSOK elindulása , az internetes és a mozgó kereskedelem felfutása, azt nehéz megjósolni. Az biztos, hogy az átrendeződés tovább tart.

  * Ugyanezen időszak alatt természetesen számos üzlet is megnyitott, de a számokban (amelyek valójában a különbözetet mutatják) már ezek is bent vannak.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés

  Gazdaság

  Hirdetés