Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egyszerre táncoltak az ecsetek: együtt alkottak művészekkel a diákok a moziban

A nap végére még egy kiállítást is összehoztak a különféle képzőművészeti alkotásokból.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Vas Megyei Középiskolások Képzőművészeti Kiállítása harmincöt éves hagyománnyal rendelkezik. Idén, első alkalommal, május 18-án tettek kísérletet arra, hogy ne csak egy megnyitó erejéig, hanem egész napra találkozzanak a művészetet szerető diákok egymással, egymás munkáival és művészekkel. Ez egyfajta műhely, projektnap volt számukra a Savaria moziban.

Vas Megyei Középiskolások Képzőművészeti Kiállítása
Garai Antal Atom
A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A Kanizsai Dorottya Gimnázium tanára Nagy Tamás és a kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium tanára, Rónaszéki Linda hagyományteremtő szándékkal egy művészeti nap programját dolgozták ki. Délelőtt tíztől egész késő délutánig tartottak.

Vas Megyei Középiskolások Képzőművészeti Kiállítása
Garai Antal Atom

A nap folyamán rövid művészettörténeti előadásokkal, műhelyfoglalkozásokkal, filmvetítésekkel készültek a rendezők bizonyítva: a művészet több oldalról bejárható, megtapasztalható.

Vas Megyei Középiskolások Képzőművészeti Kiállítása
Garai Antal Atom

A 20–21. század sokszínű művészetszemléletéből csöpögtetve, majd az absztrakt expresszionizmus, az akcióművészet, gesztusfestészet területein ólálkodva, egyből helyzetbe kerülnek a részvevők. A színházterem vetítővászna elől az aulába, ahol három berendezett helyszínen műhelyfoglalkozások voltak.

Vas Megyei Középiskolások Képzőművészeti Kiállítása
Garai Antal Atom
A szervezők szerint szükség van erre a találkozóra, sok kreatív, érzékeny gyerek menedéke, kifejezési lehetősége, megnyilvánulási formája a rajzolás-festés, álló- vagy mozgóképteremtés. A „csinálás” és fejlődés mellett, beleértve a továbbtanulást is, a legfontosabb mégis a projekció.

Önmagunk felszabadítása, egy kincses sziget bejárása, s esetenként mások karon ragadása, e világba való bevezetése. Bizalmi játék.

Bíznak bennünk, s mi bízunk bennük.

Ez tanár és diák kapcsolatának alapja, a megismerésé, az együtt gondolkodásé.

Jó volna, ha pályázati támogatással idővel állandó programmá nemesülhetne ez a lelkes kezdeményezés. A képzőművészeti kiállítás kapcsolódik a Kanizsai Dorottya Gimnázium „Határtalanul!” programjához is, mely bemutatja a héten Szombathelyre látogató erdélyi diákoknak, hogy az itt élő, művészetkedvelő fiatalok hogyan gondolkodnak a művészetről, annak értékeiről.

Lehetett fényképezni, grafikázni vagy festeni

A festést óriás papírokra, lepedőkre különböző zenei ritmusokra készítették. A diákok számára kevéssé ismert szavak hangzottak el: improvizáció, akció, gesztusok, automatizmus, projekció. Felszabadító pillanatok voltak. A feszültség kioltható, a boldogság átadható. Egyszerre táncoltak az ecsetek.

Vas Megyei Középiskolások Képzőművészeti Kiállítása
Nagy Tamás

A délután Stekovics Kata és Anna rövidfilmjeivel indult, szakmai beszélgetéssel, kérdésekkel, majd a versenyfilmek levetítése, értékelése következett. Eztán ünnepélyes kiállítás-megnyitó, díjátadással.

Vas Megyei Középiskolások Képzőművészeti Kiállítása
Garai Antal Atom

Láthatóan szüksége van a fiataloknak: beszélgetni, észrevenni, meghallgatni, csendesülni. Ezek viszik előre őket, ebből támad lendület a további alkotómunkához. A nap végén a „Testről és lélekről” című filmet nézhették meg.

Díjazott alkotások

Képzőművészeti kategória
(zsűritagok: Kamper Lajos grafikus művész, Oroszy Csaba festőművész)

 • Bognár Bálint, Schlögl Dóra (10.a) – Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium
 • Devecseri Péter (10.b) - Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium
 • Horváth Anna (10.k) - Kanizsai Dorottya Gimnázium
 • Papp Laura Kinga (11.c) - Kanizsai Dorottya Gimnázium
 • Szabó Lili (9.k) - Kanizsai Dorottya Gimnázium
 • Teket Ádám (11.c) – Nagy Lajos Gimnázium
 • Vas Megyei Középiskolások Képzőművészeti Kiállítása
  Garai Antal Atom

  Fotó és film kategória
  Zsűritagok: Mészáros Zsolt fotórovat-vezető, fotós (Nyugat.hu) , Vágvölgyi András mozgókép-pedagógus (Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium)

 • 1.Gaál Bence (12.c) – Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium
 • 2.Nagy Levente (12.a) – Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium
 • 3.Csörnyi Bence (12.a) – Kanizsai Dorottya Gimnázium

 • Lakatos Kata: Lubickolás c. animációs film
 • Palkovits Eszter : Tükör c.kisfilm
 • Díjazott iskolák (szakkörök)

 • Brenner János Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium
 • Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium
 • Nagy Lajos Gimnázium
 • Premontrei Szent Norbert Gimnázium
 • Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrum Oladi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés

  Kultúra

  Hirdetés