Vasárnap hajnalig visszatér az irányíthatatlan kínai hordozórakéta

Félő, hogy lakott területre zuhan.

Szombat este vagy vasárnap hajnalban lépnek be a föld légkörébe a kínai Hosszú Menetelés–5B hordozórakéta visszatérő darabjai. Hogy hol, azt egyelőre találgatni lehet, az amerikai Aerospace Corporationnek a légköri belépésre és űrtörmelékre szakosodott központja (CORDS) Új-Zéland mellé lőtte be a visszatérést. A CORDS hangsúlyozza, hogy ez csak feltevés, igazából a jelenlegi föld körüli pályáján a hordozórakéta bárhol beléphet a légkörbe. 

A Reuters felhívja a figyelmet, hogy a kínai hatóságok figyelmeztetést adtak ki a Hupej tartományi Sijen városra, mert oda tippelik a lehulló darabok egy részének becsapódását. 

Mint az korábban megírtuk Magyarországra is zuhanhat a kínai hordozórakéta? A szakértő válaszolt 2021. May 05. 19:29 , a Hosszú Menetelés–5B rakéta segítségével juttatta fel az űrbe Kína április végén a leendő űrállomása főmodulját. A fellövés után a hordozórakéta ideiglenes pályára állt, és megkezdte a „süllyedést”, de a visszatérést alapvetően a gravitációra bízták. Félő, hogy a légkörben el nem égő darabjai lakott területen is becsapódhatnak.

Bár a kedélyek csillapítása végett a kínai külügyminisztérium közölte, hogy ez nagyon valószínűtlen, tavaly egy hasonló esetben, amikor egy másik Hosszú Menetelés–5B visszatért a földre, Elefántcsontparton, lakott területen hullottak le az el nem égett darabjai. Több épület megrongálódott, csak a csodával határos módon nem sérült meg senki. - jegyzi meg Index .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech