Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Vasárnap hajnalig visszatér az irányíthatatlan kínai hordozórakéta

Félő, hogy lakott területre zuhan.

Szombat este vagy vasárnap hajnalban lépnek be a föld légkörébe a kínai Hosszú Menetelés–5B hordozórakéta visszatérő darabjai. Hogy hol, azt egyelőre találgatni lehet, az amerikai Aerospace Corporationnek a légköri belépésre és űrtörmelékre szakosodott központja (CORDS) Új-Zéland mellé lőtte be a visszatérést. A CORDS hangsúlyozza, hogy ez csak feltevés, igazából a jelenlegi föld körüli pályáján a hordozórakéta bárhol beléphet a légkörbe. 

A Reuters felhívja a figyelmet, hogy a kínai hatóságok figyelmeztetést adtak ki a Hupej tartományi Sijen városra, mert oda tippelik a lehulló darabok egy részének becsapódását. 

Mint az korábban megírtuk Magyarországra is zuhanhat a kínai hordozórakéta? A szakértő válaszolt May 05. 19:29 , a Hosszú Menetelés–5B rakéta segítségével juttatta fel az űrbe Kína április végén a leendő űrállomása főmodulját. A fellövés után a hordozórakéta ideiglenes pályára állt, és megkezdte a „süllyedést”, de a visszatérést alapvetően a gravitációra bízták. Félő, hogy a légkörben el nem égő darabjai lakott területen is becsapódhatnak.

Bár a kedélyek csillapítása végett a kínai külügyminisztérium közölte, hogy ez nagyon valószínűtlen, tavaly egy hasonló esetben, amikor egy másik Hosszú Menetelés–5B visszatért a földre, Elefántcsontparton, lakott területen hullottak le az el nem égett darabjai. Több épület megrongálódott, csak a csodával határos módon nem sérült meg senki. - jegyzi meg Index  .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech

Tovább az oldalra