Sokat segített a Vasivíz Zrt.-nek az állami támogatás, de még így is 600 millió forint a hiányuk

A vállalatnak további ingatlanokat kell eladnia, ha nem emelhetnek árakat - írták kérdéseinkre.

Sokat javított a vállalat működőképességének megőrzésében az 1,6 milliárd forint állami támogatás, de az idén így is 600 milliós hiánnyal kell szembenézniük - írta lapunknak küldött levelében a Vasivíz Zrt.

A Vas megyei önkormányzatok tulajdonában lévő közműszolgáltató céget azután kerestük meg, hogy kiderült 1,6 milliárd forint állami támogatást kap a Vasivíz Zrt. - jelentette be Hende Csaba 2023. July 18. 17:13 , 1,6 milliárd forint állami támogatást kapnak.

A Vasivíz Zrt. nehéz helyzetéről márciusban írtuk, Megint lecsapott a rezsicsökkentés átka, nagyon nehéz helyzetben van a Vasivíz Zrt. 2023. March 29. 19:19 hogy a vállalat üzleti terve a 2023-as évre 2,2 milliárd forintos hiánnyal számolt. Ezt most a cégvezetés meg is erősítette, mint írták, az idei üzleti tervük jelentős bizonytalanságban született, amelyben 8 562 569 000 forint bevételt, 10 793 547 000 forint kiadást és -2 230 978 000 forint adózás előtti eredményt (veszteséget) terveztek.

Még magas kamatra sem kaptak hitelt

A veszteség nagyságát nagymértékben meghatározta az energiaárak növekedése, a villamos energiáért idén 2,4 milliárd forintot fizetnek.

A Vasivíz egyik telephelye
Bonyhádi Zoltán

A hiány nagyrészt az energiaárak drasztikus növekedésének következménye, ami tovább súlyosbítja a rezsicsökkentés okozta helyzetet. A rezsicsökkentés következtében a közműszolgáltatók hatósági árat számolnak fel, a lakosság már tíz éve 30 fillért fizet a vezetékes víz literjéért, és ugyanennyit a szennyvízhálózat használatáért. Közben az előállítási költségek a korábbiak tízszeresére nőttek, plusz a bérek növekedését is ki kellett fizetniük.

A szombathelyi városi közgyűlés, mint a Vasivíz többségi tulajdonosa jóváhagyta, hogy a vállalat hitelt vehessen fel, maximum 800 millió forint hitelösszegig, és azt is, hogy Szombathely vízközmű-használati díjából 800 millió forintot felhasználhasson, visszapótlási kötelezettséggel.

A vállalat meg is próbált hitelt felvenni, ez azonban nem járt sikerrel a gazdasági környezet, és az ágazat helyzetének bizonytalanságai miatt, még magas kamatra sem.

A támogatásból csak az energiaszámlákat és a béremelést fizethetik ki

A nehéz helyzetet fokozza, hogy az első félévben nem kaptak még villanyszámlát, az így felhalmozott, és kifizetésre váró összeg meghaladja az 1 milliárd forintot. Sikerült megállapodni az energiakereskedővel a részletfizetésről, ami enyhítette a pénzügyi nyomást.

Mint írják, idén áprilisban az Energiaügyi Minisztériumhoz, személyesen V. Németh Zsolt államtitkárhoz fordultak, hogy az energiaköltségek növekedésére és a jogszabályilag kötelező bérrendezések miatti költségek fedezetére állami támogatást kaphassanak.

Az 1 milliárd 692 millió forint összegű támogatást megkapták, de fontos, hogy az összeg kötött felhasználású, kizárólag energiaszámlák kiegyenlítésére és a törvényben előírt bérrendezésre fordítható - írta a Vasivíz.

További ingatlanokat kell eladniuk

Miután nemrég eladták Ki vette meg a szombathelyi Termálfürdő területének egy részét és mit tervez vele? Megvannak a válaszok 2023. July 10. 19:37 a termálfürdő területének egy részét nettó 221 millió forintért, megkérdeztük, hogy az állami támogatás ismeretében visszalépnek-e az ingatlan értékesítésétől.

Válaszuk szerint az üzleti tervben 203 millió forint értékben szerepelt ingatlanértékesítés, de mivel 600 milliós hiánnyal kell számolniuk, így fel sem merült lehetőségként, hogy az ingatlan eladásából származó bevételről lemondjanak.

Az uszoda régi gépháza
Vágvölgyi Bálint

Hozzáteszik,hogy a tartalékaikat is fel kell élniük, és valószínű, hogy el kell adniuk még további ingatlanokat, amelyeket már fel is értékeltek. Vagy szükség lesz a tulajdonos beavatkozására, vagy a szolgáltatási díjaknak a költségek megtérülését biztosító felemelésére.

A vízdíjak nemrég bejelentett módosítása A vízdíjaknál is jön a piaci alapú árazás az átlagfogyasztás felett 2023. July 21. 11:02 kedvező hatású lesz, de valószínűnek tűnik, hogy a bevételek ebből származó növekedése nem lesz elég ahhoz, hogy hosszú távon stabilizálja a vízközmű szolgáltatók helyzetét.

Hozzáteszik, ebben a helyzetben nagy felelősséggel járó döntés lenne az 50 méteres medence újra üzembe helyezése. Jelenleg zajlik az uszoda fűtési rendszerének korszerűsítése 100 millióból cserélik ki a szombathelyi uszoda régi kazánjait 2023. February 24. 15:48 , amihez a szombathelyi önkormányzat adott támogatást. A felújítást szeptemberre befejezik, emellett a várossal közösen keresik a pluszforrást az uszoda teljes kapacitású üzemeltetéséhez.

Mint írják, a tervek szerint október 1-jén nyílik meg az 50 méteres medence.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság