Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Vasszentmihálynál már megcsodálható Magyarország egyik leghosszabb völgyhídja

Mint minden jelentősebb építmény, ez is megosztja az embereket. Helyszíni szemle.

Bevalljuk, ahogy olvasóinkat, úgy a szerkesztőséget is megosztja a Körmend és az osztrák határ között épülő M8-as út.

Mert való igaz, hogy építkezés jókora teherautóforgalommal, porral és zajjal jár, már-már az élhetetlenségig megterhelve az itteni falvakat , ráadásul ismét Mészáros Lőrinc cége a kivitelező, de azért azt is be kell látnunk, van a mérleg másik serpenyőjében is bőven.

Például az, hogy – ellentétben a félévente bejelentett Szombathely-Kőszeg gyorsforgalmival – ez az út valóban épül Tényleg feltűrték az ingujjat az M8-as út Körmend és a határ közötti szakaszán 2019. March 28. 19:24 .

M8, völgyhíd, Vasszentmihály
Az túlzás, hogy belesimul a tájba, de egy falu szélén dübörgő autópálya sem lenne az igazi
Józing Antal

Az M8-as készültségi fokával kapcsolatos kérdéseinket elküldtük a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-nek (NIF), és így később remélhetően visszatérünk majd erre is, elsősorban azért keltünk útra a szerdai napsütésben, hogy megnézzük a vasszentmihályi völgyhidat, amely a hírek szerint már most nem mindennapi látvány.

És valóban.

Magyarország egyik leghosszabb völgyhídja váratlanul bukkan fel a Vasszentmihály és Nemesmedves között, és nehéz levenni róla a szemünket.

M8, völgyhíd, Vasszentmihály
Még építik
Józing Antal

A több mint fél kilométer hosszú (575 méter) építmény 10 lábon (pilon) áll, felbukkan az erdőből majd ismét eltűnik a fenyőfák közé.

Kétségkívül hatalmas a kontraszt az idilli, szinte érintetlen Vas megyei táj és a betolakodó, ember alkotta vasbeton-szerkezet között, de mégsem mondhatjuk, hogy a látvány egésze híján van a harmóniának.

M8, völgyhíd, Vasszentmihály
Még építik - Kattintson a képre a galériához!
Józing Antal

Nem tudjuk eldönteni, hogy mérnöki szempontból szükséges volt-e ez a völgyhíd vagy sem, és a környezetrombolásnak sem örülünk, de az is biztosnak látszik, hogy a település nem csinált rossz boltot vele.

M8, völgyhíd, Vasszentmihály
Előbukkan a fenyők közül - Kattintson a képre a galériához!
Józing Antal

Vasszentmihály főutcáján ugyanis eddig masszívan átdübörgött a 8-as út forgalma, kamionokkal, buszokkal és személyautókkal, a jövőben pedig jóval odébb és a fejük felett, alig érzékelhetően történik mindez.

Nyilván ez sem tökéletes megoldás, de könnyen el tudjuk képzelni, hogy a forgalom visszaszorulásával a falu idilli lakóhely és vonzó turisztikai célpont lesz.

M8, völgyhíd, Vasszentmihály
Vasszentmihályi főutca - Kattintson a képre a galériához
Józing Antal

Hogy turisztikai célpont lesz-e a völgyhíd maga, arra már nem mernénk megesküdni, de ha valaki arra jár és érdekli az építészet, annak megéri egy kis kitérőt tenni a Nemesmedves felé.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech

Tovább az oldalra