Vasszentmihálynál már megcsodálható Magyarország egyik leghosszabb völgyhídja

Mint minden jelentősebb építmény, ez is megosztja az embereket. Helyszíni szemle.

Bevalljuk, ahogy olvasóinkat, úgy a szerkesztőséget is megosztja a Körmend és az osztrák határ között épülő M8-as út.

Mert való igaz, hogy építkezés jókora teherautóforgalommal, porral és zajjal jár, már-már az élhetetlenségig megterhelve az itteni falvakat , ráadásul ismét Mészáros Lőrinc cége a kivitelező, de azért azt is be kell látnunk, van a mérleg másik serpenyőjében is bőven.

Például az, hogy – ellentétben a félévente bejelentett Szombathely-Kőszeg gyorsforgalmival – ez az út valóban épül Tényleg feltűrték az ingujjat az M8-as út Körmend és a határ közötti szakaszán 2019. March 28. 19:24 .

M8, völgyhíd, Vasszentmihály
Az túlzás, hogy belesimul a tájba, de egy falu szélén dübörgő autópálya sem lenne az igazi
Józing Antal

Az M8-as készültségi fokával kapcsolatos kérdéseinket elküldtük a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-nek (NIF), és így később remélhetően visszatérünk majd erre is, elsősorban azért keltünk útra a szerdai napsütésben, hogy megnézzük a vasszentmihályi völgyhidat, amely a hírek szerint már most nem mindennapi látvány.

És valóban.

Magyarország egyik leghosszabb völgyhídja váratlanul bukkan fel a Vasszentmihály és Nemesmedves között, és nehéz levenni róla a szemünket.

M8, völgyhíd, Vasszentmihály
Még építik
Józing Antal

A több mint fél kilométer hosszú (575 méter) építmény 10 lábon (pilon) áll, felbukkan az erdőből majd ismét eltűnik a fenyőfák közé.

Kétségkívül hatalmas a kontraszt az idilli, szinte érintetlen Vas megyei táj és a betolakodó, ember alkotta vasbeton-szerkezet között, de mégsem mondhatjuk, hogy a látvány egésze híján van a harmóniának.

M8, völgyhíd, Vasszentmihály
Még építik - Kattintson a képre a galériához!
Józing Antal

Nem tudjuk eldönteni, hogy mérnöki szempontból szükséges volt-e ez a völgyhíd vagy sem, és a környezetrombolásnak sem örülünk, de az is biztosnak látszik, hogy a település nem csinált rossz boltot vele.

M8, völgyhíd, Vasszentmihály
Előbukkan a fenyők közül - Kattintson a képre a galériához!
Józing Antal

Vasszentmihály főutcáján ugyanis eddig masszívan átdübörgött a 8-as út forgalma, kamionokkal, buszokkal és személyautókkal, a jövőben pedig jóval odébb és a fejük felett, alig érzékelhetően történik mindez.

Nyilván ez sem tökéletes megoldás, de könnyen el tudjuk képzelni, hogy a forgalom visszaszorulásával a falu idilli lakóhely és vonzó turisztikai célpont lesz.

M8, völgyhíd, Vasszentmihály
Vasszentmihályi főutca - Kattintson a képre a galériához
Józing Antal

Hogy turisztikai célpont lesz-e a völgyhíd maga, arra már nem mernénk megesküdni, de ha valaki arra jár és érdekli az építészet, annak megéri egy kis kitérőt tenni a Nemesmedves felé.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech