Váti repülőtér - titkosítva

Többen állítják, hogy van még esély a reptér megépítésére, de mindenütt falakba ütközünk. Egy fantomcéget azért találtunk.

Hende Csaba honvédelmi miniszter tavaly szeptemberi bejelentése Pápán lesz a nyugat-dunántúli térség repülőtere 2012. October 26. 11:37 óta a közvélemény biztosra veszi, hogy a hosszú évekig dédelgetett vát-porpáci repülőtér tervéből nem lesz semmi. A miniszter szerint siker, hogy térségünknek lesz kereskedelmi repülőtere, mégpedig Pápán, ahol a NATO repteret bővítik ki.

Túl erős a lobbi

Ez utóbbi elképzelésnek egyébként nem sok nyomát találni, és valóban kétséges, a NATO hozzájárul-e ahhoz, hogy katonai gépei mellett civilek is használják a létesítményt, főként úgy, hogy a katonai szövetségen kívüli országokból is érkeznek a gépek. Könnyen lehet, hogy mindez csak egy halvány elképzelés volt, megvalósításának nincs nyoma, és a konkrét terveknek sincs.

Hende Csaba örömhírként jelentette be, hogy Pápán lesz repülőtér
Garai Antal Atom

Ha csak a közvéleménynek szánt lufi volt, akkor felmerül a kérdés, miért is nem kap zöld jelzést a kormánytól a vát-porpáci logisztikai központ és terv. Kovács Ferenc, a Vas megyei közgyűlés elnöke, fideszes országgyűlési képviselő januári interjúnkban Kovács Ferenc: nincs még lezárva a váti repülőtér története 2013. January 25. 11:39 azt mondta, hogy túl erős a gazdasági lobbi, és gazdasági érdekeket sértene, ha itt létrejönne egy kínai kézben lévő repülőtér és logisztikai bázis.

Ennek a gazdasági lobbinak már megpróbáltunk utánajárni Váti repülőtér: Könnyen lehet, hogy nem lesz folytatás 2011. October 01. 07:51 , kiderült, vannak, akik az ország másik felére terveznek hasonló beruházást, amit hátráltatna a vasi projekt. A terv mögött állítólag Demján Sándor áll, aki jól mozog kormányzati körökben. De konkrétum még itt sincs, nagyon úgy tűnik, hogy éppen kivárási időszak van, de hogy mire várnak, nem sikerült megtudnunk.

Három logisztikai központ lenne

Közben azért utánajártunk A Simicska-Nyerges lobbi tett keresztbe a váti reptérnek? 2012. September 05. 08:08 annak is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök milyen idegenforgalmat féltett a vát-porpáci repülőtértől, ebben a történetben megjelent Simicska Lajos és Nyerges Zsolt neve is, akik ebben a ciklusban százmilliárdos állami beruházások nyerteseként szereztek hírnevet.

Szóval, tényleg erős lobbi lehet a háttérben, és bár Kovács Ferenc az említett interjúban Kovács Ferenc: nincs még lezárva a váti repülőtér története 2013. January 25. 11:39 azt mondta, szerinte a gazdasági ellenszél volt nagyobb, azért ott van a politikai nyomás is. Ha másért nem, azért, hogy a gazdasági érdekeket alátámasszák.

De vannak, akik még optimisták, közéjük tartozik Kovács is, aki abban is bízik, hogy a kormány rövidesen újra kiemelt beruházássá minősíti a terveket. És most már három hasonló projektről beszélt, amelyek összefüggenek egymással. Azt is megjegyezte, hogy a kínaiaknak tart még a türelmük, de csak azért, mert Kínában éppen kormányváltás zajlik.

Az interjú Kovács Ferenc: nincs még lezárva a váti repülőtér története 2013. January 25. 11:39 megjelenése óta azonban megalakult az új kínai kormány, így ha valóban van hazai támogatása a kínai tervekben, ideje lenne lépni valamit.

Parkolás és reptér?

Annyit azért sikerült megtudnunk, hogy a Sia-Port Kft. helyett egy másik cég foglalkozik már a tervekkel, és az egyeztetésekkel. Nevezetesen a Car Park Center Kft., ennek a cégnek azonban nem találtuk nyomát a belügyminisztérium cégnyilvántartásában.

Kovács Ferenc még mindig optimista
Bonyhádi Zoltán

Egy dokumentumra viszont rábukkantunk. Tavaly november 12-én a megyei önkormányzat együttműködési megállapodást írt alá a Car Park Center Kft-vel, mégpedig Vas megyei kínai testvérmegyéjével, Guangxi tartománnyal való tárgyalásokra. A megyei önkormányzat, az iparkamara és a NyME közösen dolgozik azon, hogy Vas megyei cégek bemutatkozhassanak a tartományban, ezt segíti elő a kft. Egy konkrét terv is van már, a kft. Liuzhou várossal akar szerződést kötni, az ottani parkolási rendszer korszerűsítésére.

A megyeháza segítségét kértük, hogy felvehessük a kapcsolatot a Car Park Center Kft-vel, ők azonban nem adják ki a cég ügyvezetőjének telefonszámát, mondván, annak tulajdonosa nem járult hozzá ehhez. A megyeházán azt mondták, megkeresésünket továbbították a cég vezetésének, és majd ők fognak jelentkezni. Történt mindez bő három hónapja.

Kínai leányvállalat Szombathelyen

Másik úton is elindultunk persze. A vát-porpáci repülőtérről szóló egyik hírben szerepelt, hogy a kínai fél saját építőipari cégével akarja megépíttetni a létesítményt. A Sanghaji Állami Építőipari Vállalatról van szó, ami a harmadik legnagyobb építőipari cég Kínában.

Ami érdekes, hogy Szombathelyen működik egy leányvállalata ennek a cégnek, az SCG Hungary Kft. A kft. már hosszú ideje jelen van Szombathelyen, fő tevékenysége épületépítési projekt szervezése. Négy képviselője van, mindannyian kínaiak, hárman jelenleg is Sanghaiban élnek, a szombathelyi ügyvezető kínai-magyar kettős állampolgár.

Természetesen szerettük volna felvenni a kapcsolatot a kft-vel, de telefonszámuk titkosított, honlapjukat és email címüket nem találtuk. A cégnyilvántartásban szerepel a szombathelyi székhely, maradt a régi, postai levél, amit bő egy hónapja el is küldünk, ebben az ügyvezetőtől kértünk interjút. Válasz a cikk megírásáig nem érkezett.

Szóval, egyelőre zsákutcába jutottunk. Kovács Ferenc valószínűleg nem minden alap nélkül jelentette ki, hogy a vát-porpáci repülőtér ügye még nincs lezárva. De nincs senki, aki tájékoztatna a részletekről. Joggal feltételezzük, hogy a háttérben most is erős lobbi zajlik. Az egyik a repülőtér mellett, a másik ellene. Jelenleg az ellenzők állnak nyerésre.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Kovács Ferenc: nincs még lezárva a váti repülőtér története

Kínai kapcsolatokról, acsádi idősotthonról, kórházi átépítésről, felelősségről és szívfájdalomról beszélgettünk a Vas megyei közgyűlés elnökével.

Pápán lesz a nyugat-dunántúli térség repülőtere

Hende Csaba honvédelmi miniszter azt mondta, a terv beleillik a térségi gazdaságfejlesztési programba. Az MSZP szerint jobb, ha Hende Pápán indul a következő választásokon.

A Simicska-Nyerges lobbi tett keresztbe a váti reptérnek?

Vadásznak és vadásztatnak a tervezett repülőtér területén. Orbán Viktor ezért mondta, hogy káros lenne a turizmus számára?

Váti repülőtér: Könnyen lehet, hogy nem lesz folytatás

Az előkészítést végző cég vezetője szerint az időhúzás miatt hiteltelenné váltunk külföldön, mindenki belefáradt már a dologba, ha októberben nem lép a kormány, vége a történetnek. Barta Balázzsal, a Sia-Port Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet