"A vezérlőberendezés számos védelemmel van ellátva" - A Közút a Vörösmarty utcai közlekedési lámpáról

A szombathelyi kereszteződés egy baleset nyomán került a figyelem központjába.

Lapunk egy szombathelyi baleset Mindkét sofőr állítja, hogy zöld volt a lámpa – Fiat ütközött Mercedesszel Szombathelyen 2022. March 16. 19:03 nyomán született olvasói levelet Valami nagy bibi van a szombathelyi Vörösmarty utca egyik közlekedési lámpájával? 2022. April 01. 10:47 kapott ma reggel.

Írója arról számolt be, hogy azt gyanítja, hogy pénteken reggel nemcsak neki, hanem egy másik irányól érkező autónak is zöld jelzése volt a Szelestey László és Vörösmarty Mihály utcák kereszteződésében.

Takarítás egy baleset után az említett kereszteződésben -
TM/Nyugat.hu

Mindez azért érdekes, mert a korábbi baleset két sofőrje is ezt jelölte meg a baleset okának.

A levelet először a szombathelyi polgármesteri hivatalnak küldtük, ahonnan a Magyar Közúthoz irányítottak bennünket.

A cég kommunikációs osztálya először is azt tisztázta, hogy a a közlekedési lámpák tulajdon- és működtetési viszonyait tisztázta.

"A Szombathely területén lévő, önkormányzati kezelésű utakhoz tartozó jelzőlámpás csomópontok forgalomirányító berendezései Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának tulajdonában vannak, azokat Társaságunk vállalkozási szerződés keretében üzemelteti, így a cikkben szereplő csomópontot is" -

írják.

Ami a másik, az itt lakók szemszögéből bizonyára fontosabb kérdést illeti, ez a válasz érkezett.

"A Szelestey út jelzőlámpás csomópont 2006 óta változatlan forgalomtechnikai beállításokkal üzemel. A vezérlőberendezés belső védelmi rendszerei nem teszik lehetővé konfliktusirányokban azonos időben zöld jelzés kiadását, ekkor a berendezés azonnal sötét állapotra kapcsol. Az egyes irányok közötti közbenső átmeneti időt (két zöld jelzés közötti idő) szintén ellenőrzi a vezérlőberendezés és a forgalomtechnikai tervben rögzített időtől történő eltérés esetén a berendezés sárga villogóra kapcsol. A vezérlőberendezés számos védelemmel van ellátva, amelyek gondoskodnak arról, hogy meghibásodás esetén a berendezés megfelelő üzemállapotba kapcsoljon.

A védelmi rendszerek ellenőrzése évente történik meg, legutóbb 2022. március 29-én történt ilyen ellenőrzés, ennek során hibát nem találtunk. A vezérlőberendezés a forgalomtechnikai tervben rögzített paraméterekkel és időzítéssel (fázistervvel) működik."

A cég megjegyzi, amit a hozzászólásokban több olvasó is említett:

"Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a jelzőlámpás irányítás hiába működik üzemszerűen, ha egyes esetekben az autósok nem a jelzéseknek és a KRESZ szabályai szerint közlekednek. Ezért kérünk minden közlekedőt, hogy nemcsak ennél, hanem valamennyi jelzőlámpás csomópontnál is a berendezések által adott jelzéseknek megfelelően keljenek át."

A forgalomtechnikai tervben rögzített program esetleges módosítását egyébként a tulajdonos, vagyis az önkormányzat kezdeményezheti a költségek viselése mellett - emlékeztet a cég.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Mindkét sofőr állítja, hogy zöld volt a lámpa – Fiat ütközött Mercedesszel Szombathelyen

Egy ember megsérült abban a közlekedési balesetben, ami szerdán délután történt a szombathelyi Szelestey László és Vörösmarty Mihály utcák kereszteződésében.

Valami nagy bibi van a szombathelyi Vörösmarty utca egyik közlekedési lámpájával?

Különös olvasói észrevétel érkezett a szerkesztőségünkbe. Azonnal elküldjük az illetékeseknek is.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech