„Reméljük, hogy a jövő évben is ismét együtt leszünk” – Elbúcsúztunk a Savaria mozitól

Ott voltunk az utolsó előadáson, videót is hoztunk róla.

„Természetesen tudomásul vesszük, hogy ezt meg kellett lépni. Viszont arra gondoltunk, hogy ne az történjen, hogy a legutolsó filmvetítés legvégén lekapcsoljuk a villanyt, hanem közös együttlétre hívjuk azokat a szombathelyieket, akik számára fontos a mozi, és szeretnének velünk lenni akkor, amikor az idei évben befejezzük az utolsó film vetítését” – mondta Horváth Zoltán, AGORA Szombathelyi Kulturális Központ ügyvezetője még múlt szerdán, mielőtt elkezdődött volna az utolsó filmvetítés a Savaria moziban.

2022. október 12-én ugyanis a Szomorúság háromszöge című svéd-amerikai-angol-francia-görög filmdrámával és egy utolsó teltházas vetítéssel bezárt a szombathelyi városi mozi. Az ok: a rezsidrágulás.

Az utolsó filmvetítés előtt pedig a mozi vezetőjének, Mayer Rudolfnak jóvoltából előkerült egy meglepetésdoboz is, melyből kisorsolták a szerencsést, aki egy két főre szóló belépőt nyert, ami a fűtési szezont követő nyitástól számítva 2023 végéig, azaz minden filmre érvényes.

Nem megyünk a moziba be...

És most legalább fél év szünet. A szombathelyi városvezetés ugyanis még szeptemberben kidolgozott egy 74 pontból álló takarékossági csomagot, „Önök nemcsak a város vezetésére, hanem ellenzéknek is alkalmatlanok” 2022. September 29. 16:21 melyben szerepelt - többek között -, hogy október 13-tól a fűtési szezon végéig bezárják a mozit.

Az anyagban is szerepelt, hogy mintegy 3,2 milliárd forint többletköltséget okoz az energiaválság a szombathelyi önkormányzatnak, azóta az is kiderült, hogy az intézmények távhő-díjainak emelése újabb 1,4 milliárdos kiesést jelent. 128 millióról 1597 millióra nőhet a szombathelyi intézmények, önkormányzati cégek távhő-számlája 2022. October 04. 13:30 A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a szombathelyi intézményeknél a távhődíj 12-szeresére emelkedik.

Ami azt jelenti, hogy míg 2021-ben 128 millió forint volt intézmények távhő-díja, ez 2023-ben 1 milliárd 597 millió forint lesz.

A 74 pontos takarékossági csomagot a közgyűlés szeptember végén el is fogadta. Bezár a mozi, költözik a szimfonikus zenekar – Elfogadta a 74 pontos takarékossági csomagot a szombathelyi közgyűlés 2022. September 29. 16:57

Bezár a kávézó is

A moziban működő Broadway Club Cafe is bejelentette, Kétségbeesve keresik a megoldást a bezáró szombathelyi intézményeknél működő vendéglátósok 2022. September 27. 07:29 hogy ők is bezárnak a fűtési szezonra, ugyanis ugyanazon a hálózaton van a fűtésük, mint a mozié, és nem lehet lehatárolni.

Vagyis ha a kávézót fűteni akarják, akkor a mozit is fűteni kellene, ezt a költséget viszont nem tudják vállalni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra