Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Próbálják újjáéleszteni a világ legvagányabb robotját

Hatvanszor tovább élt, mint amire tervezték. És még nincs vége a történetnek.

Egy gigantikus marsi porvihar miatt június 10-én elhallgatott az Opportunity. Az ok egyszerű: az önjáró jármű napenergiával működik, és a por eltakarta a napot.

De most derülni kezd az ég a vörös bolygó felett, és a NASA kutatói abban reménykednek, hogy újjá tudják éleszteni a szerkezetet.

Ha sikerül, akkor valami egészen elképesztő életpályáját tudhat maga mögött.

De ha nem, akkor is minden idők legvagányabb robotjáról van szó.

NASA

Az Opportunity – testvérével, a Spirittel együtt – 2005 elején landolt a Marson a NASA Mars Exploration Rover programjának keretében.

A tudósok 90 napos életet jósoltak neki a bolygó barátságtalan felszínén, de ezt valószínűleg elfelejtették közölni vele: az Opportunity ugyanis már közel 14 éve (!) tesz-vesz, jön-megy, szorgalmasan gyűjti az adatokat a kráterekből, sivatagokból, mindenhonnan.

Túlélt már homokvihart, és egyszer elakadt egy homokdűnében, de onnan is kiszabadult.

Nem mellesleg bebizonyította a múltbéli marsi víz létezését. A kutatók most ismét várják a bejelentkezését, és ahogy a történetét ismerjük, nem is teljesen reménytelenül.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech

Tovább az oldalra