A Volánbusz bíróságra megy, mert elveszítették a szombathelyi helyijárat működtetésére kiírt pályázatot

Megkérdeztük az önkormányzatot és a pályázatot elnyerő Blaguss Kft.-t is.

"Szombathely városvezetése továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy az utasközönség 2022. január 1-től modernebb, utasbarát, minőségibb és a 21. századi kritériumoknak megfelelő közösségi közlekedést használhassanak. Ennek szellemében fogadta el egyhangúlag a Közgyűlés a Blaguss Agora Hungary Kft. pályázatát. Az új társaság működésének zavartalan megkezdését a VOLÁNBUSZ Zrt. által beadott keresetlevél nem befolyásolja" - írja lapunknak küldött válaszában többek között a szombathelyi városháza. (A teljes közlemény cikkünk végén olvasható.)

A Volánbusz ugyanis bíróságon támadta meg, hogy a városháza kizárta őket a szombathelyi helyijárat működtetésére kiírt pályázatból. Ezt az ugytudjuk.hu tudta meg a bíróságtól, a bíróság közölte, hogy a Volánbusz a pályázat eredményének megállapításával összefüggésben kéri jogszabálysértés megállapítását.

Kiss Tamás

A Volánbusz már július elején, pár nappal a pályázat eredményének kihirdetése után közleményben közölte A szombathelyi önkormányzat nem érti a Volánbusz fenyegetőzését 2021. July 02. 13:11 , vitatják az önkormányzat döntését, és minden jogi eszközt felhasználnak, hogy érvényt szerezzenek álláspontjuknak.

De mi is történt? A szombathelyi önkormányzat tavasszal írt ki pályázatot a szombathelyi tömegközlekedés működtetésére, amire némi meglepetésre a Volánbuszon kívül jelentkezett Megvan, ki az ellenfele a Volánnak a szombathelyi helyijáratok működtetéséért 2021. June 08. 10:02 az osztrák többségi tulajdonban lévő Blaguss Agora Hungary Kft. is.

Július közepére kiderült Bebukta a Volán Szombathelyt – Januártól a Blaguss fogja üzemeltetni a helyijáratokat 2021. June 18. 19:19 , hogy nagy valószínűséggel a Blaguss nyeri a pályázatot, ugyanis a városháza szakemberei a Volánbusz pályázatát kizárták. Erről a városházától ma kapott levélben így írtak:

Mészáros D. Zsolt

Szombathely MJV Közgyűlése nyilvánította érvénytelennek a VOLÁNBUSZ Zrt. helyi személyszállítási közszolgáltatásra benyújtott pályázatát, szemben a nyertes Blaguss Agora Hungary Kft.-vel.

"Ahogy korábban is tájékoztattuk a sajtót és a közvéleményt: a VOLÁNBUSZ Zrt. pályázata 4 pontban sem volt tekinthető érvényesnek: a buszpark egységes megjelenése tekintetében, a viszonylatszámot feltüntető táblák tekintetében, az autóbuszon történő reklámelhelyezésre és a hasznos kilométer-kibocsájtás ellentételezésre vonatkozóan.

"A VOLÁNBUSZ Zrt. ajánlatában – a pályázati felhívásban foglaltakkal szemben – például ellentételezési előlegre tett ajánlatot. Továbbá a VOLÁNBUSZ Zrt. által beadott pályázat szerint a társaság közel százmillió forinttal több pénzért vállalta volna a helyi személyszállítási közszolgáltatást, mint a nyertes Blaguss Agora Hungary Kft."

A Volánbusz most ezt a kizárást támadta meg a bíróságon. Így az ügy mindenképpen elhúzódik pár hónapig, viszont az önkormányzat a szerződést aláírta már a Blagussal, a cég be is mutatta „Elhoztuk a 21. századot” – Bemutatták, milyen buszok járnak Szombathelyen január 1-től 2021. June 30. 11:20 , milyen buszok járnak majd Szombathelyen. A szerződés értelmében január 1-jétől a Blagussnak kell működtetnie a szombathelyi helyijáratot, erre pedig fel kell készülni.

A városháza már említett válaszában azt írják: "Az új társaság működésének zavartalan megkezdését a VOLÁNBUSZ Zrt. által beadott keresetlevél nem befolyásolja."

Megkerestük a Blaguss Agora Magyarország Kft.-t is, ők is hasonlóképpen fogalmaztak. Mint írták: "Nem vagyunk érintettek ebben az ügyben. Az érvényes szerződésünknek megfelelően készülünk."


A szombathelyi városháza válasza

Szombathely MJV Közgyűlése nyilvánította érvénytelennek a VOLÁNBUSZ Zrt. helyi személyszállítási közszolgáltatásra benyújtott pályázatát, szemben a nyertes Blaguss Agora Hungary Kft.-vel.

Ahogy korábban is tájékoztattuk a sajtót és a közvéleményt: a VOLÁNBUSZ Zrt. pályázata 4 pontban sem volt tekinthető érvényesnek: a buszpark egységes megjelenése tekintetében, a viszonylatszámot feltüntető táblák tekintetében, az autóbuszon történő reklámelhelyezésre és a hasznos kilométer-kibocsájtás ellentételezésre vonatkozóan.

A VOLÁNBUSZ Zrt. ajánlatában – a pályázati felhívásban foglaltakkal szemben – például ellentételezési előlegre tett ajánlatot. Továbbá a VOLÁNBUSZ Zrt. által beadott pályázat szerint a társaság közel százmillió forinttal több pénzért vállalta volna a helyi személyszállítási közszolgáltatást, mint a nyertes Blaguss Agora Hungary Kft.

Szombathely városvezetése továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy az utasközönség 2022. január 1-től modernebb, utasbarát, minőségibb és a 21. századi kritériumoknak megfelelő közösségi közlekedést használhassanak. Ennek szellemében fogadta el egyhangúlag a Közgyűlés a Blaguss Agora Hungary Kft. pályázatát.

Az új társaság működésének zavartalan megkezdését a VOLÁNBUSZ Zrt. által beadott keresetlevél nem befolyásolja.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet