A szombathelyi önkormányzat értetlenül áll a Volánbusz fenyegetőzése előtt

A Volánbusz jogi eszközöket emleget, miután elveszítették a városi helyijáratot.

"Szombathely MJV Önkormányzata értetlenül áll a VOLÁNBUSZ Zrt. 2021. július 2-án kiadott sajtóközleményére, melyben a társaság vitatja Szombathely MJV Közgyűlésének döntését, mi szerint a helyi személyszállítási közszolgáltatásra benyújtott pályázatát érvénytelennek nyilvánította" - így kezdődik a szombathelyi önkormányzat péntek déli közleménye.

Elveszítették Szombathely helyijáratának működtetését

A városvezetés a Volánbusz ma reggeli közleményére A Volán nem hagyja annyiban, hogy nem az övék lett a szombathelyi helyijárat 2021. July 02. 09:11 reagált, amiben többek között ezt írták: "A Volánbusz vitatja a szombathelyi önkormányzat helyi közlekedési szolgáltatóváltásra vonatkozó döntését, és minden rendelkezésre álló jogi eszközt felhasznál, hogy érvényt szerezzen álláspontjának."

Mészáros D. Zsolt

A város helyijárat-működtetésére kiírt tenderen két cég adott be pályázatot, Megvan, ki az ellenfele a Volánnak a szombathelyi helyijáratok működtetéséért 2021. June 08. 10:02 és – némi meglepetésre – a városvezetés az osztrák-magyar tulajdonban lévő Blaguss Agora Hungary Kft.-t hirdette ki győztesként, Bebukta a Volán Szombathelyt – Januártól a Blaguss fogja üzemeltetni a helyijáratokat 2021. June 18. 19:19 mondván, a Volánbusz pályázata érvénytelen volt.

Azóta már aláírták a szerződést, „Elhoztuk a 21. századot” – Bemutatták, milyen buszok járnak Szombathelyen január 1-től 2021. June 30. 11:20 és bemutatták azt a Mercedes buszt is, amelyek jövő januárban állnak munkába Szombathelyen.

Az önkormányzat nem érti, hogy mit nem ért a Volánbusz

Ezek után adta ki közleményét A Volán nem hagyja annyiban, hogy nem az övék lett a szombathelyi helyijárat 2021. July 02. 09:11 a Volánbusz, többek között azt írták, hogy cégük szabályos pályázatot adott be a valós költségeket fedező számokkal. Szerintük az, hogy az önkormányzat érvénytelennek minősítette a pályázatot, jogszerűségi aggályokat vet fel, és ezért jogi utat keresnek.

Délben az önkormányzat szintén közleményben reagált. Mint írják, a Volánbusz az illetékes bizottságok és a közgyűlés előtt is kifejthette volna véleményét, ezzel a lehetőséggel nem élt a cég.

A városházi közlemény szerint a VOLÁNBUSZ Zrt. a helyi személyszállítási közszolgáltatással kapcsolatos pályázati feltételeket írásos nyilatkozatban fogadta el. Ráadásul a benyújtási határidőt kérésükre módosította és hosszabbította meg az önkormányzat.

Azt is közlik, hogy a Volánbusz pályázata négy pontban sem tekinthető érvényesnek: a buszpark egységes megjelenése, a viszonylatszámot feltüntető táblák, az autóbuszon történő reklámelhelyezésre és a hasznos kilométer-kibocsájtás ellentételezése.

Hosszú lesz ez

Hozzáteszik: a fentieken túl a Volánbust Zrt. által beadott pályázat szerint a társaság közel százmillió forinttal több pénzért vállalta volna a helyi személyszállítási közszolgáltatást, mint a nyertes Blaguss Agora Hungary Kft.

Végül elutasítják azt, hogy a Volánbusz vitatja az önkormányzati döntés eredményét.

Mi tesszük hozzá, hogy ez a vita biztosan folytatódik még jó darabig, ugyanis a Volánbusznak és az önkormányzatnak még a 2020-as és a 2021-es évre is meg kell egyeznie arról, hogy a város mekkora összegű hiánypótlást fizessen a cégnek.

A szombathelyi önkormányzat közleménye

Szombathely MJV Önkormányzata értetlenül áll a VOLÁNBUSZ Zrt. 2021. július 2-án kiadott sajtóközleményére, melyben a társaság vitatja Szombathely MJV Közgyűlésének döntését, mi szerint a helyi személyszállítási közszolgáltatásra benyújtott pályázatát érvénytelennek nyilvánította.

Meglepő, hogy bár álláspontjukat az illetékes Bizottságok és a Közgyűlés előtt is kifejthették volna, ezzel a lehetőséggel nem éltek.

Tájékoztatásul közöljük, hogy a VOLÁNBUSZ Zrt. a helyi személyszállítási közszolgáltatással kapcsolatos pályázati feltételeket írásos nyilatkozatban fogadta el, a benyújtási határidőt kérésükre módosította és hosszabbította meg Szombathely MJV Önkormányzata.

A VOLÁNBUSZ Zrt. által benyújtott pályázat 4 pontban sem tekinthető érvényesnek: a buszpark egységes megjelenése tekintetében, a viszonylatszámot feltüntető táblák tekintetében, az autóbuszon történő reklámelhelyezésre és a hasznos kilométer-kibocsájtás ellentételezésre vonatkozóan.

A VOLÁNBUSZ Zrt. ajánlatában – a pályázati felhívásban foglaltakkal szemben – például ellentételezési előlegre tett ajánlatot.

A fentieken túl a VOLÁNBUSZ Zrt. által beadott pályázat szerint a társaság közel százmillió forinttal több pénzért vállalta volna a helyi személyszállítási közszolgáltatást, mint a nyertes Blaguss Agora Hungary Kft.

Szombathely MJV Önkormányzata ezen sajtóközleményben is elutasítja az eljárás eredményét is meghatározó önkormányzati döntést vitatását a VOLÁNBUSZ Zrt. részéről.

Szombathely MJV Önkormányzatának a helyi személyszállítási közszolgáltatással kapcsolatos pályázat kiírásakor is az volt a határozott célja, hogy az utasok 2022. január 1-től modernebb, utasbarát, minőségibb és a 21. kritériumoknak megfelelő közösségi közlekedést használhassanak. Ezen célunk nem változott, ennek szellemében fogadta el egyhangúlag a Közgyűlés a Blaguss Agora Hungary Kft. pályázatát.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet