Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Másnapos istennők

Elkezdődött a VOLT fesztivál - de nem ám úgy ímmel-ámmal kezdődött el, hanem belecsapott rögtön a közepébe és megmutatta, hogy az első napnak nem kell a sorbanállás, sátorállítás és a lötyörgés jegyében telnie.

Elkezdődött a VOLT fesztivál - de nem ám úgy ímmel-ámmal kezdődött el, hanem belecsapott rögtön a közepébe és megmutatta, hogy az első napnak nem kell a sorban állás, sátorállítás és a lötyörgés jegyében telnie. Ebben nagy segítség volt, hogy idén először tartottak nulladik napot, ami a Sziget fesztiválnál már bevett szokás. Így a bérletesek egy nappal előbb lejönnek, bepakolnak, kipakolnak, jegyet vesznek, miegymás, így eloszlik az érkező tömeg, és láss csodát, egy másodpercet se kell várni a bejáratnál. Külön öröm, hogy végre valahogy a sajtóakkreditációkkal is minden rendben volt. Az ember csak odament, felmutatta az arcképes sajtóigazolványát, és megkapta a jegyét! Ez eddig elképzelhetetlen volt.

Pannonia fesztivál Elkezdődött? - (Nem véletlenül) rövid történetem a Pannonia Fesztivállal 2010. May 22. 12:56 után

nagyon furcsán érzem magam itt. Mintha a fesztiváluniverzum ellentétes csücskében állnék. Alig látok egy-egy eltévedt punkot vagy metálarcot, senki nem fetreng a hányásában, nincsenek szakadt farmerrengetegek sáros csukákkal és összefirkált szimatszatyrokkal. Ellenben sok a kisgyerek, anyuka, apuka, kúltúrált látogatók, akik vért adnak a Civil zónában, a „Kispál és a volt” című fotókiállítást nézegetik vagy műértő tekintettel szemlélik Magna Cum Laude szövegét és gitárjátékát. Nem kell sokat gondolkodnom, hogy rájöjjek a fesztiváluniverzumnak melyik csücskében érzem magam jobban.

A 2010-es VOLT fesztivál első napja
A 2010-es VOLT fesztivál első napja
Jánosa Dávid Péter

Elkap a kangulat

Otthon jó előre eldöntöttem már mit fogok csinálni, ha végre itt leszek. Megszereztem az ingyenes fesztiválkatalógust, bekarikázgattam, aláhúztam és kiikszeltem a meglátogatandó koncerteket fontossági sorban, majd időrendbe raktam őket és kiírtam egy másik oldalra, valami pálinkreklám fölé. Megkerestem a térképen a különböző arénákat és színpadokat, hogy tudjam merre kell menni - minden évben van egy kis változás az útvonalakat és a neveket illetően. De most hogy odaértem egyátalán nem tudtam erre figyelni. Magával ragadott a sok embert, a színes ruhák, fürdőruhafelsők, loccsanó sörök és nevetések. Megálltam és azt sikítottam: annyira jó itt! És senki nem nézett hülyének.

Nosztalgia és karszalagmustra

Az első célpontom a VIP sátor volt. Tavaly annyira gyönyörűen be volt rendezve: hatalmas csillogó lámpagömbök, furcsa, medúzakar szerű világító testek, fekete-fehér kanapékkal telerakott terasz, ahonnan első osztályú kilátás nyílt a nagyszínpadra. Alig vártam, hogy megnézzem, idén mit találtak ki, de csalódnom kellett. A hatalmas terasz helyett csak egy kis emelvény volt, a tavalyi kanapékat hozták vissza, amik kevésbé bájosan voltak elrendezve, és nem volt semmi nagy és furcsa látványelem sem.

A 2010-es VOLT fesztivál első napja
A 2010-es VOLT fesztivál első napja
Jánosa Dávid Péter

Kárpótol érte az újságíróknak járó dupla karszalag, egy lila és egy babakék, zöld és piros pöttyökkel. A többiek sem panaszkodhatnak! A fekete szalag piros és narancssárga pötyökkel nagyon rock'n'roll, és még illik is a tavalyi fekete-pink városkép mintájúhoz és a tavalyelőtti piroshoz.

Ajaj, annyit időztem itt a karszalagokkal, hogy már megy az Anna and the Barbies! Márpedig az énekesnőjüket muszáj megnéznem, mert annyira képtelen ruhákba képes fellépni. Az egyik koncertvideón hatalmas rózsaszín tűl tütü volt rajta Guns'n'roses-os pólóval, a másikon egy átlátszó, patentos, kezesleábas esőkabát, a harmadikon egy klasszikus pöttyös kisruha. Hogy ez hogy jön össze, azt nem tudom. De hogy most miért egy szétszabdalt láncingben énekel, azt még annyira sem. Úgy néz ki, mintha most vívott volna meg egy kósza sárkánnyal. Extrém öltözködési ötletei alapján ő lehetne a magyar Lady Gaga. Csak neki jobb a zenéje.

Vajon Odett szép?

Szoros a menetrend, egy szám után már indulok is az Odett és a go girlz koncertjére. A klip alapján sehogy sem tudtam eldönteni, hogy Odett alapvetően szép-e: egyszerűen túl sok smink volt rajta, ami miatt az arcából semmi nem látszott. Most viszont ott állt fekete kis spagettipántos overálban, ami annyira kevés embernek áll jól, de rajta hihetetlenül édes. Pink színű balerinacípő és most semmi smink. Beleéli magát a számokba, látszanak az érzelmek az arcán, meresztgeti a szemét és táncol. Nem, nem is szép, inkább gyönyörű. És a hangja is pont, mint a felvételeken.

A 2010-es VOLT fesztivál első napja
A 2010-es VOLT fesztivál első napja
Jánosa Dávid Péter

Egyszer csak rámmosolygott, és akkor vettem észre, hogy ő egy istennő. A második, akit ma látok. Mert aki így kiáll a világ elé, és beleénekli az érzéseit, a gondolatait, önmaga tud lenni, azt csinálja, amit szeret és közben még gyönyörű is, az biztos, hogy egy istennő. És nem ő volt az utolsó, akit aznap láttam.

A harmadik istennő

Ha egy átlagos zenekar átlagos koncertje olyan, mint egy pohár sör, akkor az Alvin és a mókusok minden száma egy kétcentes vodka. Annyira lendületesen játszanak, hogy csak húzóra lehet őket hallgatni. Még nekem is kedvem támadt pogózni. Elgondolkoztam egy percet a dolgon, de semmilyen olyan szabály nem jutott eszembem ami szerint újságíró nem pogózhat. Így hát belevetettem magam a tömegbe, és még élveztem is. Úgyhogy lányok: nem kell félni a pogótól! Épp a leendő lila foltjaim helyét szemrevételeztem, de mikor felnéztem, megláttam a harmadikat. Tudom, kevés ember van, aki úgy gondolná, hogy Viki, az Alvin basszusgitárosa egy istennő lenne, de én láttam, hogy az.

A 2010-es VOLT fesztivál első napja
A 2010-es VOLT fesztivál első napja
Jánosa Dávid Péter

Nem egy átlagos lány. Átlagos lányok nem lehetnek istennők. 16 éve játszik ebben a zenekarban, 16 éve mesztelen felsőtestű izzadt és többnyire csúnya férfiak pogóznak a lábai előtt miközben azt énekli "Sz♥pjááál, sz♥pjááál!" és látszik rajta, hogy élvezi. Nem érdekli, hogy neki magassarkúban vagy szoknyában kéne tipegnie. És így jó, mert egy istennő ilyen.

Istenek nincsenek

Tankcsapdára megyek, hátha látok egy istent is, de nem. Hiába játszanak jól, az nem elég. A tavalyi születésnapi koncertsorozatukkor szerintem nagyon kitettek magukért, és nehéz most ennél is jobbnak lenni. Kiscsillagra érve még mindig áthallatszanak a TCS számok, és ez nem csak nekem tűnik fel. Lovasi poénosan méltatlankodik, minden szám utáni átvezetőszövegében próbálja velünk elhitetni, hogy most majd ők is egy Tankcsapda számot fognak játszani, de végül nem teszik meg.

A 2010-es VOLT fesztivál első napja
A 2010-es VOLT fesztivál első napja
Jánosa Dávid Péter

Pedig nagyon jó ötlet volt. Nem tudom leplezni a Kispál és a borz feloszlása iránt érzett gyászomat. Azokon a koncerteken szerintem Lovasi is sokkal jobban érezte magát. Annyiszor írta át a számokat, improvizált kocerten, beszélt mindenféle oda nem illő dologról számok közben. Most pedig ugyanazt a kevés Kiscsillag számot játszák, amiket őszintén már kezdek megunni. Főleg, hogy az egyiket kétszer is előadták egy este alatt.

Reggel, mióta csak felébredtem, az istennők járnak a fejemben. Milyenek lehetnek akkor, amikor lejönnek a színpadról? Otthon is énekelgetnek a zuhany alatt? Vannak gyerekeik? Ők is másnaposak most?

További képekért katt az alábbi fotóra.

VOLT fesztivál 2010 - első nap
VOLT fesztivál 2010 - első nap
Török Annamária
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Elkezdődött? - (Nem véletlenül) rövid történetem a Pannonia Fesztivállal

Rothadt kukoricapehely-szagúan, vacogva indulok vissza a sátram felé. Igen, értem én, hogy ilyen egy fesztivál, de nem. Mégsem erre vágytam egész télen.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

VOLT Fesztivál 2010

Tovább az oldalra