Új évadot hirdetett a Weöres Sándor Színház – Jámbor Nándor távozik, Kiss Mari visszatér

Hét új darabot mutatnak be, de több régi előadás is műsoron marad. Felére csökkent a bérletes nézők száma az elmúlt két évben, így rengeteget dolgoztak azon, hogy visszacsábítsák a nézőket.

A koronavírus-járvány okozta kényszerhelyzet után végre újra élettel teli a Weöres Sándor Színház. És ezt most nem csak azért írjuk, mert ezzel a felütéssel kezdődött az évadismertető sajtótájékoztató, hanem azért is, mert tele volt fiatalokkal a színház előtti tér és az aula is.

Jelenleg három napon át játsszák ugyanis A Pál utcai fiúkat, ami az egyik legsikeresebb darabjuk volt az elmúlt időszakból. Ez pedig most is meglátszik, ugyanis ez a hat előadás közel 1800, többségében fiatal nézőt hoz a színházba. De remélik, ez még csak a kezdet, rengeteget dolgoztak ugyanis azon, hogy visszacsábítsák a nézőket a már régóta tartó bizonytalan időszak ellenére is.

„Rengeteget dolgoztunk a következő évadon. Négyszer borult az évadtervünk – sok oka van ennek –, és a múlt héten majdnem ötödször is, de hála Istennek, végül sikerült megoldani a problémát” – kezdte Szabó Tibor igazgató, aki aztán, hogy ne maradjunk performansz nélkül, elszavalta A tintásüveg című Petőfi-verset.

WSSZ sajtótájékoztató
Szabó Tibor igazgató.
Mészáros D. Zsolt

Majd hozzáfűzte, hogy nem véletlenül erre a versre esett a választása, ugyanis most is nagyon aktuális a téma: a bizonytalan színészsors. Ez ugyanis nem egy túl jól fizetett szakma, sok színész megélhetése forgott kockán ebben a bizonytalan időszakban, a járvány előtt, után, közben, és most itt van a háború is.

Ezek pedig sok mindenben befolyásolták a színház mindennapjait és működését is, sok nehéz és fájdalmas döntést meg kellett hozniuk. Eredetileg például úgy tervezték, hogy május 13-án tartanak egy előbemutatót a Sirály című darabból, márciusban el is kezdődtek a próbák, de aggályok és konfliktusok is támadtak, így végül új rendezőt kerestek.

Aztán ahogy arról lapunk is beszámolt, Két alapítótag távozik a Weöres Sándor Színháztól 2022. April 29. 15:25 nyáron két alapítótag, Vlahovics Edit és Endrődy Krisztián is távozik a társulattól, bár ennek okai egyelőre nem nyilvánosak. És most a sajtótájékoztatón kiderült, hogy a társulat egy másik oszlopos tagja, Jámbor Nándor is távozik, a budapesti Thália Színházba szerződik.

Mit tartogat az új évad?

Mindezek ellenére nagy reményekkel vágnak neki a 2022-23-as évadnak, ami ráadásul azért is különleges, mert ez a jubileumi 15. évad. Az első előadás a már említett Sirály lesz Csehovtól, szeptember 23-án, de tartogat az évad drámát, több vígjátékot és egy fekete komédiát is, illetve egy új tantermi előadást és egy zenés, részben fikción alapuló monodrámát is.

A 2022/2023-as évad:

 • Sirály – 2022. szeptember 23.
 • Az eltört korsó – 2022. október 7.
 • Az inishmore-i hadnagy – 2022. november 25.
 • Koldusopera – 2022. december 9.
 • Hamlet hazatér – 2022 (bérleten kívüli előadás, tantermi előadás)
 • Nagyapám, Frank Sinatra – 2023. február (bérleten kívüli előadás)
 • Kivilágos kivirradtig – 2023. február 17.
 • Egy kanál víz – 2023. március 17.
 • Kutyabaj – 2023. április 14. (bérleten kívüli előadás)
 • Bolha a fülbe – 2023. május 5.
 • WSSZ sajtótájékoztató
  Mészáros D. Zsolt

  Repertoáron marad:

 • A Pál utcai fiúk
 • Candide
 • ÁJLÁVJÚ
 • Szólít a szörny
 • Az ajándék
 • Antigoné
 • Pornó
 • Az új darabokban egyébként több egyetemi hallgatónak is lehetőséget ad a szárnypróbálgatásra a szombathelyi színház, ezzel is segítve a színésznevelést. A Koldusoperában ráadásul egy egész SZFE-s osztály szerepelni fog, még a családapákat is fiatal színészek fogják játszani.

  Szerződteték például Mari Dorottyát, aki korábban már főszerepet is játszott a Candide-ban. Idén szerzi meg a diplomáját az SZFE-n és úgy döntött, hogy a szombathelyi társulatot szeretné erősíteni. A másik új tag Domokos Zsolt lesz, de visszatér például Kiss Mari is, aki a Koldusoperában fog szerepelni.

  WSSZ sajtótájékoztató
  Mészáros D. Zsolt

  A tervek között szerepel egy ünnepség is, ugyanis 2023-ban lesz a színház névadójának, Weöres Sándor születésének 110. évfordulója, erről pedig méltóképpen szeretnének megemlékezni. Részleteket egyelőre nem árultak el, de számos ötletük van, mindenképpen szeretnénk súlyt adni ennek a napnak.

  Aztán ott lesz még a Karneválszínház is, amit idén nem vállalt magára a Weöres Sándor Színház, helyette inkább teljesítették sokak kívánságát és nagy neveket kértek fel. Méghozzá Hernádi Juditot és Kern Andrást, akik a Valódi hamisítvány című vígjátékot adják elő augusztus 23. és 27. között. A jegyek 5900 forintba kerülnek, az új évadra megváltott bérlet felmutatásával viszont 4900 forintos áron lehet jegyet váltani az előadásra, augusztus 1-jétől.

  Bizonytalanok a nézők

  A járványhelyzet miatt az elmúlt években felére csökkent a bérletes nézők száma. 3-4 évvel ezelőtt még 3400 bérletet tudott eladni a színház, tavaly viszont 1600-ra csökkent ez a szám. Ennek oka nyilván a bizonytalanság, hiszen a korlátozások és a megbetegedések fényében senki sem tudta és merte biztosra venni, hogy minden előadáson ott tud lenni.

  Tehát a közönség nem tudott tervezni, az utolsó pillanatban döntötték el, hogy megnéznek egy darabot, így csak jegyet vásároltak. Emiatt pedig nagy mértékben változtak a vásárlói szokások, de remélik, idén sikerül megközelíteni a boldog békebeli idők számait és mernek majd bérletet vásárolni a nézők, hiszen a bérletes nézők a színház életének alappillére.


  A 2022/23-as évad jegy- és bérletinformációi, illetve a darabok ismertetője itt érhető el.


  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Kultúra