Kiszivárgott videók a Windows 8-ról

Október 25-én jön az új operációs rendszer, de már kiszivárgott négy videó róla.

A kora kilencvenes évek óta fúrtak-farigcsáltak a Microsoft által kiötlött Windows-on, de úgy igazából forradalmi változást azóta sem vehettünk észre rajta: gyorsabb és snádjigabb és kezelhetőb lett ugyan, de a vérvonal maradt. Ugyanez azonban már nem lesz elmondható az operációs rendszer nyolcas sorszámú változatáról: a grafikus interfész, magyarul az egész kinézet gyökeresen eltér az elődökétől (ez nem is részben a tablet-forradalomnak is köszönhető), és nem csak az - gyakorlatilag újrarántották az egész platformot. A Windows 8-ról annyit már eddig is tudni lehetett, hogy a mobilra lefejlesztett oprendszerhez, a Windows Phone-hoz hasonlóan a Metro fantázianevű felületen fog működni, ami úgy néz ki, mintha különböző csinos csempék sorakoznának egymás alatt, fölött és mellett, és mindegyik mögött egy-egy alkalmazás lapul. Lesz multitask, búcsút inthetünk viszont a jó öreg Start menünek.

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

Hogy ez valami egészen más, tisztább, szárazabb, biztonságosabb érzés lesz, azt tehát már tudják egy ideje azok, akik figyelik a tech-világ lépéseit (és azon belül azt, hogy a Microsoft hogyan igyekszik az Apple nyomába eredni). Azt viszont csak a fejlesztők egy kivételezett klánja tudhatta, hogyan néz ki mindez a működésben - idáig legalábbis. A YouTube-ra ugyanis hogy, hogy nem, felszivárgott négy videó, amit láthatóan a Windows 8 promóciójához készítettek. (És talán egy fokkal több mindent megmutatnak, mint amit a hivatalos site-on látunk.)

Az első videóból többek között azt tudjuk meg, hogy ha táblagépen használjuk majd a Windows 8-at (de persze nem csak azon lehet), akkor jelszó helyett a megfelelő képernyőpontokra bökött ujjbeggyel tudunk bejelentkezni, akár egy szívünknek kedves fényképet segítségül hívva. Aztán azt, hogy az egyes appokat a képernyő bal oldaláról ránthatjuk be, de akár a képernyőt is megoszthatjuk közöttük tetszőleges arányban, ami azért egy elég fain húzás.

A másodikban azt is láthatjuk, hogy a csempeszerűen elhelyezkedő alkalmazások nem csak úgy vannak a képernyőn, hanem ún. live tile-ok ezek, vagyis akkor is közölnek jellegükből adódó friss információkat (például hőmérséklet, vagy hogy hány e-mailünk érkezett), ha még meg sem nyitottuk őket:

És persze azt is, hogy a keresés játszi könnyedségű, ja, és az appokat értelemszerűen a Windows Store-ból vásárolhatjuk meg (reklámvideóként ez nyilván nem részletez mindent, de a lényeg átjön):

Hogy beváltja-e az új oprendszer a hozzá fűzött erőteljes reményeket, az nyilván majd a használat elterjedésével derül ki. Mindenesetre kritikák már szép számmal akadnak a béta verzióról, bőven lehet szemezgetni köztük (figyelem, minden egyes szó mögött más link lapul).
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech