Rólad is elárul titkokat a mindentudó kereső

Ki kommentel nekünk a Facebookon a legtöbbet? Melyik feltöltött fotónk volt a legnépszerűbb? A Wolfram Alpha egy olyan online szolgáltatás, ami adatok végtelen kincsesbányájából szedi elő a kívánt információt.

Kedves Olvasó, ismerkedj meg a Wolfram Alphával, a világ egyik legkülönlegesebb, gigantikus tudástárként működő internetes keresőjével. Mert mit is csinál egy átlagos search engine? Mi beírunk valamit, amire ő kidob egy csomó linket különféle weboldalakhoz, tessék, valamelyiken ott lesz a válaszod (vagy nem). És mit csinál a Wolfram Alpha? Mindenhonnan levadászott, ép ésszel elképzelhetetlen adatmennyiségből tálcán elénk teszi, amit kérünk tőle. 25 év munkája van ebben a keresőben, és az alapján, amire képes, nem is nagyképű tőle az az önreklám, amivel iPhone-alkalmazását reklámozza:

Emlékszel a Star Trek számítógépére? Ez végre valóság.

Mennyi tejet termelnek Magyarországon?

A Wolfram Alpha - csak hogy tudjuk, hogyan álljunk hozzá - szigorúan kemény tényekből, számokból, egyenletekből és becslésekből dolgozik, tehát hiába kérdeztük meg tőle, hogy a magyarok kedves emberek-e, a "nice" szót értelmezve összehasonlította országunk népességét a francia Nice városéval. Ellenben amikor azt kérdeztük le, hogy mennyi tejet termelnek Magyarországon egy évben, már lökte is, hogy 1,753 millió tonnát.

Három másodperc alatt megmondta

Népesség, gazdaság, dátumadatok, kvantumfizika, geometria, földrajz, könyvek, csillagászat. Ez csak néhány terület, amiben a kereső hibátlanul teljesít. Megkérdeztük, melyik volt a valaha élt legnagyobb dinoszaurusz - megmondta, hogy az Amphicoelias. Beírtuk, hogy

olympic gold medals Hungary

, és már sorolta is 1972-ig visszamenőleg az aranyérmeseinket.

Szombathely időjárása volt a következő tesztkeresésünk, amire azonnal közölte, hogy ma 26 Celsius fok várható, 45 százalékos páratartalommal, és sütni fog a nap, de pár felhő azért lesz az égen. És ez még csak az első adattáblázat volt: lejjebb görgettünk, ahol grafikonokon láthattuk, hogyan alakult a hőmérséklet az elmúlt napokban, várhatóan hogyan fog a következőkben, és hogy szeptember 11-én mikor mérték a vasi megyeszékhelyen a legnagyobb hőséget (30 fokot 1954-ben). Tetszetős, ugye?

Alázza-e a Microsoft az Apple-t éves bevételben?

És ez még semmi: Wolfram Alpha összehasonlításokra, számításokra, átváltásokra is képes. Kérésünkre egymás mellé tette például a Microsoftot és az Apple-t, bevétel, részvények, piaci részesedés és egyéb ismérvek alapján összevetve a két informatikai cégóriást, de ugyanezt megtette egy csimpánz-gorilla összehasonlításnál, csak őket biológiai jellemzők alapján írta le. De arra is tudta a választ, milyen messze lesz a Föld és a Hold egymástól szilveszterkor, vagy hogy hány éves volt Barack Obama a Woodstock fesztivál idején (8 éves és 11 napos).

Mobilon is bányászhatunk az adatokban

Mi mindent tud rólunk a Facebook?

De ami igazán hátborzongatóvá teszi a keresőt, az az, hogy most már saját Facebook-adatainkról is láthatunk benne statisztikákat. Elég annyit beírnunk, hogy

facebook report

, majd engedélyezni a hozzáférést profiloldalunkhoz (nem úgy tűnik, hogy Stephen Wolfram azért kezdte fejleszteni a keresőt 1988-ban, hogy hozzáférjen az adatainkhoz, úgyhogy emiatt - kivételesen! - itt most nem kell aggódnunk), és máris olyan információk birtokába jutunk, amiket eddig nem is tudtunk magunkról és ismerőseinkkel ápolt viszonyunkról.

A kereső megmondja ugyanis, hogy milyen típusú tartalomból mennyit osztottunk meg, és a hét melyik napján, és annak melyik óráiban vagyunk a legaktívabbak a közösségi oldalon. De nem rejti véka alá azt sem, kivel van a legtöbb közös ismerősünk, vagy hány fotót töltöttünk fel eddig összesen - mi több, megtudhatjuk, hogy melyik megosztásunkat halmozták el barátaink a legtöbb lájkkal, és ilyen szép kis tortaszeletekbe gyömöszöli azt is, hogy ismerőseink közül hányan szinglik, foglaltak vagy már házasok.

Készüljünk fel, hogy egynémely információ meg fog lepni minket. Azt viszont érdemes tudatosítani magunkban, hogy - és ez az igazán ijesztő -, mindezeknek az adatoknak a Facebook már eleve birtokában van, hiszen eszerint szortírozza, adagolja nekünk a hirdetéseit. A Wolfram Alpha voltaképpen azt az örök törvényszerűséget tárja elénk kézzelfogható formában, hogy ha nem pénzzel fizetünk egy áruért, akkor valójában mi vagyunk az áru - az információk, amiket közlünk magunkról.

De ne őt hibáztassuk: ez egy zseniális kereső, amit bármikor csatasorba állíthatunk, ha nem akarunk negyed órákat guglizni egy-egy számadat után. Tegyünk így, és próbáljuk ki a PRO változatot is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech