Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Jordán Tamás: "Botrány kizárva, ennél tisztább helyzet nem lehet, egy pályázó van, kiszivárogtatás nincs"

Mindezt egy mai sajtótájékoztatón nyilatkozta, ahol persze szóba került az új évad mellett a nyári Karneválszínház is, amiben Bezerédi Zoltán is játszik.

Jordán Tamás, mióta nem láttuk (a múlt heti Volpone-premier főpróbája,) rendesen szakállat növesztett. Sietve érkezik a szombathelyi színház klubjába, meséli, a Volpone miatt Rossz az, aki rosszra gondol! Hihetetlen izgalmas, ahogy Alföldi ezzel direktbe játszik 2017. May 13. 07:25 van az új arcszőrzet. Késett a vonat, így kollégái még megdobják egy fésűvel ("A kalauz összekuszálta a hajamat- viccelődik:), aztán a lovak közé csap, a téma mi más, a frissen lezárt második igazgatói pályáztatás, és évadzárás ürügyén friss statisztikák és új tervek ismertetése.

Színház évadzáró sajtótájékoztató
Színház évadzáró sajtótájékoztató
Mészáros Zsolt

Jordán mindjárt a legelején közli, várható volt, hogy csak egy pályázó lesz, mindenki ezt jósolta:

Nagyon bizakodóak vagyunk a ténytől, hogy nincs vetélytárs, másrészt a polgármester úr többször mondta azt, hogy ő csak tiszta körülmények között szeretne színház-igazgatót választani Szombathelyen, és közölte, Jordán Tamás akkor jár jól, ha olyan pályázaton nyer, amit nem zavarnak meg botrányok, fenyegetések stb...

"Most azt gondolom - folytatja Jordán - ennél tisztább helyzet nem lehet, van egy pályázó, kiszivárogtatás nincs, tiszta helyzet van, amiben emelt fővel lehet igazgatót választani"

Ha formai hiba lenne a pályázatban, az már kiderült volna, tartalmilag pedig el fogják bírálni a kurátorok.

Június 14-én lesz az a közgyűlés, amikor Jordán pályázatát elbírálják. Szerinte azonban

minden sínen van, meglátjuk mi következik, de nem hiszem, hogy bármi baj lehetne.

Színház évadzáró sajtótájékoztató
Színház évadzáró sajtótájékoztató
Mészáros Zsolt

Jordán még közli, nem volt könnyű összeállítani a jövő évad műsortervét és szerződtetni a színészeket, de segítette, hogy igazgatói kinevezését végül egy évvel már biztosan meghosszabbították.

De addig is, közeleg a nyár, vár a Balaton, Shakespeare és a Karneválszínház!

Réthly Attila veszi át a szót, aki idén ötödik alkalommal rendezi a nyári karneválszínházat. Augusztusban Shakespeare Vízkeresztjét viszi színre a Megyeháza udvarán. Ahogy meséli:

a helyszín sajátosságai miatt mindig nagy kihívás itt rendezni, hogy tartalmasnak mondható produkcióval tudjunk előállni.

Nehezíti a körülményeket, hogy szabadtéren, nappal kell játszaniuk, most pedig öt felvonást kell két órába sűríteniük. A két órás játszási idő betartásához egyébként szigorúan ragaszkodnak, nevetve meséli, Jordán évek óta stopperórával méri az időt.

Színház évadzáró sajtótájékoztató
Réthly Attila
Mészáros Zsolt

A Mágikus Mintha Nem hiszik el, mit műveltek tegnap éjjel Szombathely "megfélemlített" színészei! 2017. March 18. 12:10 zenekar fogja szolgáltatni a karneválszínházban a zenét. A Vízkereszt története marad az eredeti, csak időben átkerül a nyolcvanas évek Magyarországára, tengerpart helyett a Balatonnál fog játszódni. Az eredeti helyszín Illéria, amit az új átiratban Illiberáliának hívnak.

Ebből mindenki érzi, hogy a darab nem aktuális, a leszámolt múltban játszódik, amikor Kádár János váratlanul meghal...

A jövő évadról

Szeptemberben Szép Ernő A Vőlegény című darabjával kezdődik az új évad, Mohácsi János rendezésében, majd Mihail Ugarov: OBLOM-OFF című kétrészes színdarabját tervezik októbertől, Valló Péter a rendező. Novemberben Georges Feydeau: Kis hölgy a Maximból című bohózatát Réthly Attila viszi színre, decemberi bemutatóként Yasmina Reza Művészet című komédiáját láthatjuk, Lukáts Andor gondozásában.

Márciusban Nagy Cili Várkonyi Mátyás - Miklós Tibor Sztárcsinálók című rockoperáját rendezi

Nagy Cili a Grönholm-módszer Csúcsmenedzserek üvegkalitkában: emberkísérlet zajlik Jordán Tamás igazgatói irodájában 2016. October 11. 19:55 sikere után (túl vannak a 25. előadáson, ha meghirdetnek egy következőt, pillanatok alatt elkapkodják a jegyet) most újra bizalmat kapott. Ráadásul bérletben, nagyszínpadon rendez rockoperát, a Sztárcsinálókat. Ahogy meséli: tini kora óta kívülről fúja a lemezt, megvolt a szüleinek.

Színház évadzáró sajtótájékoztató
Nagy Cili
Mészáros Zsolt

Jövő tavasszal Nagy Cili rockopera-rendezésével párhuzamosan Zsótér Sándor Oscar Wilde - Elfriede Jelinek Bunbury című triviális komédiáját állítja színpadra. Jövő májusban pedig újra egy Alföldi darabbal zárul az évad, Arthur Millertől A salemi boszorkányokat mutatják be. Ugyancsak májusban lesz David Auburn: Egy bizonyítás körvonalai című színművének szombathelyi premierje, amelyet Horgas Ádám rendez.

Bérleten kívüli bemutatót is terveznek, amelynek társírói és társrendezői Czukor Balázs és Surányi Nóra lesznek. A kortárs darab címe Home Bank lesz, a történet egy pénzintézetben játszódik, annak egy napját mutatja be, és - ne lepődjenek meg - itt is minden a pénz körül forog majd.

A következő évadban is a repertoáron maradnak a Tartuffe, Tartuffe: Erre varrjanak gombot, kedves szombathelyi képviselők! 2017. May 06. 14:42 a Volpone, Mágnás Miska , A Dédi Jordán Tamás Dédije valóságos sorscsapás, kieszi a hűtőt, felfalja az életeket 2016. December 03. 08:39 , A mi osztályunk Elevenen megégettek 1600 embert, aztán beköltöztek otthonaikba. De miért? 2016. February 06. 12:10 , A dzsungel könyve Pár nap és beindul a nagy pofonofon - Dzsungel könyve a WSSZ-ben 2014. March 18. 14:25 , A padlás Szilvásgombóc, Örökre szépek, Fényév távolság… Tudják már, hol járunk? 2015. December 12. 09:58 , A jó pálinka itassa magát, és a Grönholm-módszer.

Jó hír még, hogy a társulat marad, nem lesz változás, senki nem szerződik el a szombathelyi színháztól.

A Weöres Sándor Színház ismét meghívást kapott a POSZT-ra, amelynek versenyprogramjában A falu rossza Pálinkagőzös kézfogóból bazi nagy Mohácsi-őrület lett Szombathelyen 2016. May 07. 08:37 című Mohácsi-rendezéssel szerepelnek, de ott lesznek ugyanezzel a darabbal a Városmajori Színházi Szemlén, a Vidéki Színházak Fesztiválján pedig Csehov Ivanovjával Felkenni vagy lemosni a gyalázatot? Csakazértis Ivanov 2017. March 03. 19:08 szerepelnek, amit Lukáts Andor állított színpadra.

Végül egy kis évadvégi statisztika

 • 2016. ősz: 119 előadás, 26.118 néző, 94.66 százalékos látogatottság
 • 2017. tavasz: 91 előadás, 17649 nézővel, 85,88 százalékos látogatottság( de még tart az évad)
 • A tavalyi karneválszínház 91 százalékos látogatottsággal futott, 8 előadást játszottak
 • Az idei szezonban 20 vendégelőadást hívtak, 2577-en nézték összesen, 80,23 százalékos volt a látogatottság
 • Összes bérletes száma 7597 (ebből őszi 3441, tavaszi 3356, ifjúsági 800)
 • Összes belépődíjas előadás száma az idei szezonban: 325 (2014/15-ben 318 volt, tavaly 355)
 • Összes fizető nézőszám az idei szezonban: 59254, ez 86,7 százalékos nézettség (nem végleges adat), (2014/15-ben 61490, tavaly 61554 néző volt)
 • ŐSZI BÉRLET

  Szép Ernő: Vőlegény
  színmű
  Rendező: Mohácsi János
  Bemutató: 2017. szeptember 29. 19 óra, Nagyszínpad
  jegyár: 3.000 Ft

  Mihail Ugarov: Oblom-off
  színmű két részben - I. A. Goncsarov Oblomov című regénye alapján
  Rendező: Valló Péter
  Bemutató: 2017. október 6. 19 óra, Márkus Emília terem
  jegyár: 3.000 Ft

  Georges Feydeau: Kis hölgy a Maximból
  bohózat
  Rendező: Réthly Attila
  Bemutató: 2017. november 24. 19 óra, Nagyszínpad
  jegyár: 3.000 Ft

  Yasmina Reza: Művészet
  komédia
  Rendező: Lukáts Andor
  Bemutató: 2017. december 1. 19 óra, Márkus Emília terem
  jegyár: 3.000 Ft

  TAVASZI BÉRLET

  Várkonyi Mátyás-Miklós Tibor: Sztárcsinálók
  rockopera
  Rendező: Nagy Cili
  Bemutató: 2018. március 16. 19 óra, Nagyszínpad
  jegyár: 3.300 Ft

  Oscar Wilde: Bunbury
  vígjáték
  rendező: Zsótér Sándor
  Bemutató: 2018. tavasz, Márkus Emília terem
  jegyár: 3.000 Ft

  Arthur Miller: A salemi boszorkányok
  dráma
  Rendező: Alföldi Róbert
  Bemutató: 2018. május 11. 19 óra, Nagyszínpad
  jegyár: 3.000 Ft

  David Auburn: Egy bizonyítás körvonalai
  színmű
  Rendező: Horgas Ádám
  Bemutató: 2018. május 4. 19 óra, Márkus Emília terem
  jegyár: 3.000 Ft

  ❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
  Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
  Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
  Köszönjük nektek! ❤️

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Kultúra

  Tovább az oldalra