Távozni akart a miniszter, akinek Zalaegerszeg felé húz a szíve – de miért rossz ez Szombathelynek?

Miközben Szombathelyen „állni látszék az idő”, a zalai megyeszékhelyen egymást érik a fejlesztések. Köszönhetően Palkovics Lászlónknak.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter tavaly év végén benyújtotta lemondását, ám azt a miniszterelnök nem fogadta el – írja a 444.hu.

Palkovics 2018-ban lett az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője, és azóta az egyik legerősebb miniszterré vált. Az uniós forrásból megvalósuló beruházások mellett stratégiai jelentőségű infrastrukturális beruházások, az energiastratégia, sőt, az egyetemek átalakítása is hozzá tartozik.

Tavaly nyáron aztán Orbán Viktor elkezdte szűkíteni Palkovics feladatköreit, például az egyetemek magánalapítványi kézbe adásával. A miniszternek ez nem tetszett, ezért nyújtotta be lemondását, amit a miniszterelnök nem fogadott el, így Palkovics továbbra is ellátja feladatait. Befolyása viszont csökken.

Zalaegerszeg mint régióközpont

„Zalaegerszeg innovatív, dinamikusan fejlődő, modern várossá vált, a régió gazdasági és ipari központja.” Ezt tavaly szeptemberben Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára mondta a felújított Hotel Balaton avatásán. Az államtitkárnak kétségkívül igaza van, a zalai megyeszékhely fejlődésében viszont a főnökének, a zalaegerszegi származású Palkovicsnak van nagy szerepe.

Ha a Zalaegerszegen és környékén zajló beruházásokat nézzük, azt látjuk, hogyha történnek hasonló dolgok Szombathelyen, sokkal nehezebben, lassabban, nyögvenyelősebben.

Zalában nagy erőkkel épül az M76-os gyorsforgalmi út, tavaly ősszel lett kész a zalaegerszegi bevezető szakasz. Újabb fejlesztés Zalaegerszegen – elkészült a 2x2 sávos új M76-os bevezető 2020. September 25. 11:43 Az M76-os Balatonszentgyörgy mellett csatlakozik majd az M7-es autópályához.

Az egykori Hotel Balaton felújított épületében kialakított új, kínai tulajdonban lévő Willis Hotel Zalaegerszegen az ünnepélyes megnyitó napján.
MTI/Varga György

Talán sokan emlékeznek rá, hogy a Szombathelyt az M1-essel összekötő M86-os építése évtizedeket késett, amikor 2009-ben végre elkezdték az építését, a kormányváltás után két évig leálltak a munkák; végül 2016-ban lett kész.

Tavaly szeptemberben adták át Zalaegerszegen átadták a négycsillagos kínai szállodát 2020. September 18. 18:26 Zalaegerszegen a négycsillagos Hotel Balaton üzleti szállodát, ami a város kutatás-fejlesztési központtá válására alapoz. Eközben Szombathelyen bezárt a Claudius hotel, Másfél hét múlva bezár a szombathelyi Claudius Hotel – Ugyanarra a sorsra jut, mint a Savaria Nagyszálló? 2020. February 06. 12:01 és bedőlni látszik a SZOVA szállodaépítési projektje Látványtervek a szombathelyi Tófürdőbe tervezett négycsillagos szállodáról 2020. July 15. 07:30 is.

Tesztpálya Zalaegerszegen.
MTI/Varga György

Maga Palkovics László adta át tavaly október elején Palkovics László egy újabb tesztpályát avatott Zalaegerszegen 2020. October 02. 20:42 a 45 milliárd forintba került egyetemi tesztpályát, ahol egy kutatócentrumot is kialakítottak.

Ezen az ünnepségen jelentette be a miniszter, hogy Zalaegerszegen épül meg 60 milliárd forintos beruházással a világ legmodernebbjének számító Lynx harci járművek gyártóüzeme, és ekkor helyezték el – a meglévő és már megtelt kutatócentrum mellett – a győri Széchenyi István Egyetem új kutatóépületének alapját, amely 690 négyzetméteren két nagyobb laboratóriumnak ad majd otthont.

Zalaegerszeg mint egyetemi központ

Tavaly nagy port kavart a hír, hogy a SEK ELTE-hez csatlakozását, a gépészmérnök-képzés, és további ipari képzések elindítását levezénylő Németh István rektorhelyettes Zalaegerszegen folytatja. Zalaegerszegen ugyanis a Pannon Egyetem keretein belül megalakult egy egyetemi központ, Megalakult a Zalaegerszegi Egyetemi Központ, vezetője a szombathelyi ELTE SEK volt rektorhelyettese 2020. July 15. 14:48 ami az informatikai, a mérnöki, a mechatronikai és a közgazdasági képzésekben látja a jövőt – éppúgy, mint pár éve a SEK.

A SEK-en 2025-ig biztosan marad a gépészképzés.
Nagy Jácint

Ezzel gyakorlatilag egy régión belül teremtettek konkurenciát a szombathelyi gépészképzésnek, bár Szombathelyen 2025-ig biztosan marad a képzés. Aláírták a duális gépészmérnök-képzés további működéséről szóló szerződést Szombathelyen 2020. November 06. 16:34

Nyílt titok, hogy Palkovics áll az egyetemek átszervezése mögött, az eredeti terv valószínűleg az volt, hogy a szombathelyi gépészmérnök-képzést Zalaegerszegre költöztetik. Ezt azonban az önkormányzat és a duális képzésben résztvevő vállalatok hatékony kiállása Vas megyei multicégek a szombathelyi gépészképzés mellett 2020. August 04. 16:32 akadályozta meg.

Azt eddig nem is írtuk, hogy

Palkovics László zalaegerszegi származású,

és úgy tűnik, mindent megtesz, hogy a zalai megyeszékhelyből tényleg fejlett, ipari, kutató-fejlesztő központ legyen.

A szombathelyi polgármester is beszélt róla

Lapunk tavaly novemberben kérdezte Nemény András röviden, Hende Csaba hosszabban értékelte az elmúlt évet 2021. January 01. 17:29 a szombathelyi polgármestert a Szombathely-Zalaegerszeg-viszonyról.

Nemény Andás közölte: egyáltalán nem ellenséges a viszonya a zalaegerszegi vezetőkkel, azt viszont elismerte, hogy érezhető Palkovics László és a zalai lobbi ténykedése.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet