Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

2021-ben elkészül a zanati kerékpárút - ígéri az Éljen Szombathely

13 éve húzódik a megépítése, eddig nyolcszor módosították a szerződést.

A zanati kerékpárút megépítéséről könyvet lehetne írni.

A történt még 2008-ban kezdődött. Akkor jelentkezett egy befektető, aki meg akarta vásárolni a Zanati úti körforgalom és a Zanatra vezető régi út melletti területet, hogy oda üzleteket telepítsen. Ahhoz azonban, hogy építési engedélyt kapjanak oda, az ingatlant belterületté kellett nyilvánítani, amihez az önkormányzatnak van joga.

Nyolcszor módosították az eredeti szerződést

Az akkori közgyűlés úgy határozott, teljesítik a befektető kérését, egy feltétellel. Ha a vállalkozó a Zanati út végéig vezető kerékpárutat meghosszabbítja egészen Zanatig, és megépíti a nagy forgalmú elkerülőn az átvezetést. Eredetileg aluljárót terveztek ide a gyalogosoknak és a bicikliseknek. A vállalkozó viszont arra hivatkozott, hogy a közlekedési hatóság ezt nem engedélyezi, ugyanis a nagy kamionforgalom miatt az aluljáró megtelhet kipufogógázzal.

Sajtótájékoztató a zanati úti kerákpárútról
Ennyi készült el az elkerülő Zanat felőli oldalán
Szilágyi József (telefonos fotó)

Az azóta eltelt évek alatt annyi történt, hogy egy szintbeli kereszteződést alakítottak ki a körforgalom mellett a kerékpárútnak, viszont a bicikliút a kereszteződés után mintegy 15 méterre meg is szűnik. Közben az önkormányzat pár évente módosította az eredeti szerződést, a vállalkozó többször kért halasztást és ezeket sorra meg is kapta.

Sajtótájékoztató a zanati úti kerákpárútról
A semmibe vezet
Szilágyi József (telefonos fotó)

2015-ben Puskás Tivadar polgármester és Kántás Zoltán, a körzet képviselője kiállt az elkerülő mellé Hamarosan a 86-oson keresztül csapathatják a bringások Zanatnál 2015. October 27. 17:12 és bejelentette, megállapodtak, hogy két ütemben elkészül az út. Az első, 750 méteres szakasz a Decathlonig tartana; akkor azt mondták, hogy 2015. december 30-ig kell elkészülnie, a második, Zanat városrészig tartó, mintegy egy kilométeres, 2016 decemberére lesz meg.

Az üzletek meg sem nyithattak volna a bicikliút elkészülte előtt

De az ígéretek akkor sem teljesültek, és ismét jöttek a módosítások. Legutóbb tavaly, a júniusi közgyűlésen Közgyűlés: hajléktalanügyek, zanati kerékpárút, költségvetésmódosítás, megszűnő mandátum 2018. June 25. 08:30 , akkor arról volt szó, hogy 2020 végig megépíti a vállalkozó a bicikliutat.

Sajtótájékoztató a zanati úti kerákpárútról
A semmibe vezet
Szilágyi József (telefonos fotó)

De itt van 2019 ősze, és láthatóan semmi sem történik a kerékpárúttal - ezt már Nemény András, az Éljen Szombathely polgármester-jelöltje mondta péntek reggel, Putz Attila, a választási szövetség körzeti képviselőjelöltjével közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Putz Attila zanati lakosként a bicikliút történetét mesélte el, megemlítette azt is, hogy amikor a Decathlont építették a területen, arról volt szó, hogy az üzlet akkor kaphat működési engedélyt, ha elkészül a kerékpárút. Ehhez képest a Decathlon 2009-ben kinyitott, az út azonban ma sincs készen.

Sajtótájékoztató a zanati úti kerákpárútról
Putz Attila és Nemény András
Horváth Zoltán

Arról is beszélt, hogy a körzet korábbi, fideszes képviselője, Szakács Dávid, és a jelenlegi képviselő, Kántás Zoltán is sorra megszavazta a halasztásokat. Kijelentette, ha az Éljen Szombathely bizalmat kap a választásokon, akkor legkésőbb 2021-ben elkészül a zanati kerékpárút.

Nemény András: súlyos következmények lesznek

Nemény András szerint nem állt a helyzet magaslatán az utóbbi években a fideszes városvezetés, kijelentette, ha ő lesz a polgármester, nem hosszabbítják meg újra a határidőt, és ha nem készül el időre az út, annak súlyos következményei lesznek.

Nem lesz kilencedik módosítás - mondta és kemény fellépést ígért a vállalkozóval szemben, ha az nem teljesíti a szerződésben foglalt kötelezettségeit. Megjegyezte, a vállalkozás egyébként egy külföldi tulajdonos stróman cége.

Hozzátette, a területen működő üzleteknek nincs végleges használatba vételi engedélye, ha nem készül el az út, el kell gondolkodni, mi legyen ezekkel a vállalkozásokkal.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Önkormányzati választás 2019

Tovább az oldalra