A parkoló autókat zúzzuk le vagy inkább lépjük át a záróvonalat a felújított, szombathelyi Károly Róbert utcában?

Több szempontból is problémás közlekedési helyzetet örökített meg olvasónk Szombathelyen. Megkérdeztük a közlekedési szakértőt, hogy tisztán lássunk.

„Először azt hittem, hibáztak a Károly Róbert utca felújításánál, de ahogy megnéztem, nincs is kijelölt parkolóhely a zebra után ott, ahol rendszeresen parkolnak autók” – írta olvasónk, aki képeket is mellékelt. Ezeken jól látszik, ha szabályosan akarja megelőzni az ott parkoló autókat, hogy ne lépje át a záróvonalat, akkor nagyon közel kell mennie a kocsikhoz. Ha pedig meg akarja tartani a távolságot a parkoló autóktól, akkor át kell lépnie a záróvonalat.

Ha nem akarjuk átlépni a záróvonalat, nagyon közel kell mennünk a parkoló autókhoz
TomPapa

Olvasónk megjegyzi: jó lenne megszüntetni ezt a szabálytalan helyzetet, ha máshogy nem, sárga felfestéssel, vagy parkolókat kijelölni és azon az oldalon szaggatott vonalat tenni a záróvonal mellé.

Ha megfelelő távolságot akarunk hagyni, akkor viszont át kell lépni a záróvonalat
TomPapa

Megkérdeztük a közlekedési szakértőt

Tátrai András közlekedési szakértőt kértük meg, vessen egy pillantást a képekre, amelyeket olvasónktól kaptunk. Ő elmondta, a helyzet elég bonyolult, először is az autó nem parkolhatna forgalommal szemben. Ez szabálytalan, viszont, ha nem forgalommal szemben parkolna, akkor már szabályosan állna meg ott annak ellenére, hogy nincs kijelölt, felfestett parkolóhely. A gyalogátkelőhely után közvetlenül ugyanis lehet parkolni, csak előtte nem.

Tény, jobb lett volna, ha nem kerül oda záróvonal, amit nyilván azért festettek fel, hogy a szembejövő autókat védjék. Viszont vagyonbiztonsági okokból ráhajthatunk a záróvonalra, ezért a rendőr nem büntethet meg minket. Mindig az a kérdés, hogy indokolt-e, amit teszünk, hiszen a parkoló autó oldalát nem vihetjük le. Szerinte azzal hibáztak a kivitelezők, hogy nem helyezték ki a gyalogátkelőhely utáni 15 méterre vonatkozóan a parkolni tilos táblát. Ennek viszont lehet az az oka, hogy azon a területen nem könnyű parkolóhelyet találni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Jelentem